Nord Stream: Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από τις ζημιές στους αγωγούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nord Stream: Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από τις ζημιές στους αγωγούς
Οι πρώτες υποθαλάσσιες εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δανικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Τελευταία ενημέρωση: 12:50

Οι πρώτες υποθαλάσσιες εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δανικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη σουηδική εφημερίδα Expressen.

Οι δημοσιογράφοι της Expressen διαπίστωσαν πως ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 στο βυθό της Βαλτικής, αφού η εφημερίδα βιντεοσκόπησε τη ζημιά.

Στο βίντεο της Expressen, που τραβήχτηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποθαλάσσιο όχημα, ένα υποβρύχιο drone, εικονίζεται λυγισμένο μέταλλο και ο διάπλατα ανοιγμένος αγωγός στο βυθό της Βαλτικής, σε βάθος περίπου 80 μέτρων.

Το βίντεο τραβήχτηκε τη Δευτέρα, αναφέρει η Expressen. Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι κατέσχεσαν υλικό επιτόπου, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους.

Δεν είναι σαφές πώς η επιτόπια έρευνα των σουηδικών αρχών μπορεί να έχει αλλάξει την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen.

Το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό και η σουηδική ασφάλεια αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η σουηδική ακτοφυλακή δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε πως πως οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», βάση της προκαταρκτικής έρευνας για τις ζημιές στους δύο αγωγους αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

Η περαιτέρω έρευνα για τις διαρροές που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Τα ευρήματα της Δανίας φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτά των Σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι λένε πως δύο άλλες οπές στους αγωγούς φαίνεται επίσης πως προκλήθηκαν από εκρήξεις και ότι η υπόθεση ερευνάται ως πράξη δολιοφθοράς.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς αυτούς, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η αστυνομία της Δανίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider