ΗΒ και Γερμανία εντείνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - Ανθρώπινα δικαιώματα και στο βάθος κυβερνοασφάλεια

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΒ και Γερμανία εντείνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - Ανθρώπινα δικαιώματα και στο βάθος κυβερνοασφάλεια
Στα πλαίσια συνδυάσκεψης του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το ΗΒ και η Γερμανία, επιτέθηκαν στην Κίνα για την εν εξελίξει γενοκτονία των Ουιγούρων. Με βάση αυτό αναμένεται η όξυνση των αντιπαραθέσων με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ η Κίνα και αντιπρόσωποι του ΗΒ και της Γερμανίας αντιπαρατέθηκαν για το θέμα των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι μια μουσουλμανική μειονότητα που ζει κυρίως στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας και εκεί υπάρχουν πολλές αναφορές για βασανιστήρια και για στρατόπεδα «εθνικής επιμόρφωσης» των Ουιγούρων. Πολλές φορές στο παρελθόν δεκάδες χώρες από τον ΟΗΕ έχουν προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη στο θέμα των Ουιγούρων, ενώ η Κίνα θεωρεί ότι το ζήτημα ανακινείται από αντι-Κινέζικη προπαγάνδα. Χωρίς να σημαίνει ότι η Κίνα δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση των Ουιγούρων, εντούτοις, οι χώρες της Δύσης εργαλειοποιούν αυτό το ζήτημα για να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους πίεση προς την Κίνα.

Η σύγκρουση της Τετάρτης είχε ως αφορμή μια εκδήλωση υπό τη σκέπη αρκετών χωρών του ΟΗΕ με πρώτες το ΗΒ και τη Γερμανία και με συγχρηματοδότηση από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Η εκδήλωση είχε μάλιστα ζωντανή αναμετάδοση και ρεπορτάζ από την επαρχία Σινγιάνγκ. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει μήνες πριν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, γιατί θα σήμαινε ότι συμφωνούν με προπαγανδιστικά ψέματα, ενώ το κινέζικο καθεστώς της Σινγιάνγκ έχει περιγράψει πολλές φορές τα στρατόπεδα για τα οποία γίνεται λόγος ως «ως εγκαταστάσεις κατάρτισης για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού»

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση τον κύριο λόγο είχε η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βρετανία, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία μέσα από έναν πύρινο λόγο κατέληξε ότι «θα συνεχίσουμε να στέκουμε όρθιοι και να μιλάμε μέχρις ότου η κυβέρνηση της Κίνας σταματήσει τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην επαρχία Σινγιάνγκ» για να συμπληρώσει ότι μεταξύ των βασανισμών στη Σινγιάνγκ συμβαίνουν και υποχρεωτικές εκτρώσεις γυναικών. Η Βρετανίδα Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Μπαρμπάρα Γούντγουαρντ χαρακτήρισε, στην ίδια εκδήλωση, την κατάσταση στη Σινγιάνγκ ως «μία από τις χειρότερες κρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της εποχής μας».

Δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα - Στο προσκήνιο η κυβερνοασφάλεια

Το θέμα των Ουιγούρων όπως και η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι, στο σημείο που γίνονται εργαλεία πολιτικής πίεσης για την επίτευξη οικονομικών συμφερόντων, χάνουν τη δίκαιη και ηθική τους διάσταση. Βέβαια ο πραγματισμός (και ο κυνισμός σε ορισμένες περιπτώσεις) χαρακτηρίζουν τις διεθνείς σχέσεις ως επί το πλείστον. Ένα παράδειγμα πραγματισμού, είναι ότι την ημέρα που γινόταν αυτή τη σύγκρουση στον ΟΗE, o υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ, Ντομίνικ Ραάμπ, δεσμεύτηκε να επενδύσει 22 εκατομμύρια λίρες σε αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες του Παγκόσμιου Νότου ώστε να αναπτύξουν δικό τους δίκτυο κυβερνοασφάλειας ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία. Το σχέδιο της «Παγκόσμιας Βρετανίας» όπως το αποκάλυψε ο Ράαμπ χθες στο συνέδριο CyberUK2021 του Εθνικού Συστήματος Κυβερνοασφάλειας του ΗΒ, είναι να είναι ευέλικτη και να συνεργάζεται και παράλληλα να αναγνωρίσει τις νέες μεγάλες απειλές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Εξ άλλου μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το ειδικό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - ΗΒ και Ινδίας για τη συνεργασία τους πάνω στο θέμα της παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας και στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Πόρτο της Πορτογαλίας, η Κίνα αναφέρθηκε περιφραστικά αρκετές φορές.

Συνεπώς, όπως συνέβη με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπου η υπόθεση Ναβάλνι χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ χτίζουν την προσπάθεια υπεροχής ως προς τη Ρωσία σε θέματα κυβερνοασφάλειας (με κυρώσεις σε αντίστοιχους δρώντες και οντότητες) έτσι και τώρα, το θέμα των Ουιγούρων βλέπουμε ότι «βολεύει» τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποσπάσουν εκατέρωθεν κάποιες θέσεις μάχης για το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider