Μητσοτάκης στο Reuters: Επανάληψη των διερευνητικών με Τουρκία ως τις αρχές Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Reuters: Επανάληψη των διερευνητικών με Τουρκία ως τις αρχές Μαρτίου

Στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι, προκειμένου να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες είναι πιθανό να επαναληφθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Τουρκία χρειάζεται να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης να γίνει ο συντονισμός για τις αγορές εμβολίων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εάν διαπραγματεύονταν από μόνες τους τις συμφωνίες.

Η Κομισιόν έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της στη στρατηγική των εμβολίων και για μια επιζήμια διαμάχη με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για το συμβόλαιο προμηθειών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αρχή των κεντροποιημένων αγορών εμβολίων είναι η σωστή.

«Μπορώ να σας πω ότι, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλουμε να διαπραγματευόμαστε με τις μεγάλες φαρμακευτικές», είπε στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε ως σύνολο. Ωστόσο, υπάρχουν επιπλοκές και ναι, υπήρξαν ζητήματα αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

Όταν ξέσπασε η πανδημία στην Ευρώπη πέρυσι, υπήρξε έντονος ανταγωνισμός καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίζονταν να αποκτήσουν μάσκες και άλλα είδη προστατευτικού εξοπλισμού που βρίσκονταν σε έλλειψη, όπως αναπνευστήρες.

O πρωθυπουργός δήλωσε ότι αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να λάβει τον αριθμό των δόσεων που θα λάβει τώρα χωρίς κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό και πως το ίδιο πιθανότατα θα συνέβαινε και σε άλλες μικρές χώρες, από την Πορτογαλία και την Εσθονία ή ακόμη και σε μεγαλύτερες όπως η Ιταλία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι λέγοντας πως οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες. «Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ' ό,τι πέρυσι», δήλωσε.

«Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους. «Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στα εμβόλια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider