Αυτές είναι οι 5 προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 5 προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τις ευρωεκλογές αλλά και την αποχώρηση της Βρετανίας να πλησιάζουν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Τις πέντε βασικές προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια συζητούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην άτυπη Συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιείται στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας.

Με το Brexit να χάνει έδαφος στην ευρωπαϊκή ατζέντα και ενόψει των ευρωεκλογών σε δυο εβδομάδες, οι 27 της Ευρώπης καλούνται να επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα για το μέλλον της ΕΕ.

«Το μέλλον της ΕΕ προχωρά πολύ μετά το Brexit», δήλωσε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Η δουλειά για τις προτεραιότητες της ΕΕ δεν θα πρέπει να ανασχεθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας, τόνισε.

Ποιες είναι όμως οι πέντες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα πέντε χρόνια η Ερωπαϊκή Ένωση; Δείτε εδώ:

Οι χώρες μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα σε ό,τι αφορά την αρχή της ομοφωνίας, η οποία τις εμποδίζει να καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις σε ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την υιοθέτηση του συστήματος της πλειοψηφίας σε κάποια θέματα, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ, κάτι για το οποίο απαιτείται ομοφωνία.

Η λήψη αποφάσεων αναμένεται να καταστεί ακόμη πιο δύσκολη όταν ενταχθούν νέες χώρες στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή είναι 28, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα γίνουν 27.

Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν κάποια στιγμή στο μπλοκ. Γεωγραφικά βρίσκονται στη μέση της Ευρώπης, όμως πολιτικά και οικονομικά απέχουν πολύ από κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει αναφέρει το ενδεχόμενο ένταξής τους στην ΕΕ το 2025, αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όμως στο μεταξύ θα διεξαχθούν νέες ευρωεκλογές το 2024.

Δεκαεννέα χώρες της ΕΕ ήδη χρησιμοποιούν το ευρώ και άλλες πρόκειται να ενταχθούν στη νομισματική ένωση, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Τα επόμενα πέντε χρόνια η Βουλγαρία και η Κροατία ίσως υιοθετήσουν το ευρώ, όμως πρώτα θα πρέπει να κάνουν κάποιες αλλαγές, ώστε η ένταξή τους στη νομισματική ένωση να μην αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα.

Εξάλλου μένουν να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Δέκα χρόνια μετά την πιο πρόσφατη οικονομική κρίση, η νομισματική ένωση δεν θεωρείται αρκετά ισχυρή ώστε να αντεπεξέρχεται στις κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια η Ευρωζώνη αναμένεται να εργαστεί πάνω στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού και στην ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης, μεταξύ άλλων.

Η ΕΕ πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, τουλάχιστον βάσει των διακηρύξεων της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία και οι τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα πρέπει να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να μην παράγονται πλέον αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Οι χώρες μέλη σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση για τις επόμενες δεκαετίες ως το 2020.

Όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, πολλές χώρες μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην πίεση. Οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες αφίξεις μεταναστών στο έδαφός τους. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στην ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση των κανόνων για την παροχή ασύλου εξακολουθεί να εκκρεμεί και οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλο το μπλοκ. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν να δεσμευθούν να υποδεχθούν μετανάστες.

Εν μέρει, εξαιτίας αυτού του αδιεξόδου, πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο παραμένουν επί ημέρες ή και εβδομάδες στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, αναμένοντας ένα λιμάνι να τους δεχθεί.

Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Την ώρα που η Κίνα στηρίζει την οικονομία της με δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια εταιρείες «παγκόσμιες πρωταθλήτριες», η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να καταλήξει σε μια απάντηση.

Οι προσεγγίσεις που εξετάζονται ποικίλουν από την τροποποίηση των κανόνων της ΕΕ που διέπουν τις συγχωνεύσεις εταιρειών, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις μεγάλες εταιρείες να ενώνουν τις δυνάμεις τους, ως την ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων για τη βιομηχανία. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή ανάπτυξη είναι άλλα κεντρικά θέματα.

Στο μεταξύ η σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι τεταμένη εξαιτίας της αντιπαράθεσής τους για τους δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ως το τέλος Οκτωβρίου, όμως η επίτευξη συμφωνίας ενδέχεται να πάρει περισσότερο χρόνο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:46

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα

22:18

Ebola: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιτούρι, επίκεντρο της επιδημίας

22:09

Η MHP επενδύει στη Νιτσιάκος, στηρίζοντας την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας

21:47

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για «διαβουλεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς του Γερεβάν με την ΕΕ

21:18

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 24χρονη και ανήλικη για κλοπή από πολυκατάστημα

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος

14:32

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα με drones στο λιμάνι Ταγκανρόγκ και σε αποθήκη πετρελαίου στη περιφέρεια Κρασνοντάρ

14:26

Ανδρουλάκης: Μαζί για την πολιτική αλλαγή

14:14

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider