Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων
Τι προκύπτει από τη φετινή έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MRB.

Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχοντας εξέλθει από τα «τούνελ» της εποχής των μνημονίων και της πανδημίας, όπου εύλογα οι επιχειρήσεις δεν είχαν ιδιαίτερα περιθώρια για δράση αλλά κυρίως αντιδρούσαν στις εξελίξεις, πλέον προσπαθούν να εξελιχθούν, αναλαμβάνοντας δράση με συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες. Δίχως απαραίτητα να τα καταφέρνουν πάντοτε απόλυτα, και δίχως οι στοχεύσεις τους να μετουσιώνονται πάντοτε άμεσα σε ολοκληρωμένες πρακτικές, εντούτοις το μερίδιο εκείνο των επιχειρήσεων που εκφράζει μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα -που προχωράει μπροστά και αναλαμβάνει ευθύνες- μεγαλώνει, δείχνοντας το δρόμο στις υπόλοιπες.

Τα παραπάνω αναδεικνύονται στη φετινή έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MRB. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των επιχειρήσεων αξιολογεί ως καλή την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Για τις Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις δε, το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο (74% εξίσου). Ακόμα, μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τις πωλήσεις της το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό της εξεταζόμενης περιόδου 2017-2023). Όμοιο ποσοστό εκτιμά ότι θα το πράξει και το 2024 (με το μέγεθος της επιχείρησης πάλι να παίζει ρόλο: 50% των Μικρών, 59% των Μεσαίων και 63% των Μεγάλων επιχειρήσεων).

Πού αποδίδονται αυτές οι προσδοκίες; Συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις προτάσσονται: νέες στρατηγικές συνεργασίες (33% στο σύνολο και 40% για τις Μεσαίες επιχειρήσεις) και διεύρυνση χαρτοφυλακίου προϊόντων / υπηρεσιών (21% στο σύνολο και 30% για τις Μεγάλες) ξεχωρίζουν. Πρώτος λόγος ενίσχυσης των πωλήσεων αποτελεί βεβαίως η αύξηση ζήτησης για τον (εκάστοτε) κλάδο (52%), μία παράμετρος που δεν μπορούν άμεσα να επηρεάσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ωστόσο τους πιστώνεται η ικανότητα να αντιληφθούν τις αλλαγές και τάσεις που διαγράφονται και να προσαρμοστούν σε αυτές. Ακόμα, συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού (60%), ψηφιακός μετασχηματισμός (41%), ανάπτυξη νέων αγορών (36%) και δαπάνες R&D (30%).

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την επίδραση που θα έχουν στη λειτουργία τους σημαντικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον: το 69% εκτιμά ότι η καθημερινή εργασία με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα είναι όλο και πιο εκτεταμένη, το 68% πιστεύει ότι είναι κρίσιμη παράμετρος προσέλκυσης ταλέντου ο θετικός αντίκτυπος της επιχείρησης στην κοινωνία και το περιβάλλον και το 66% τονίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Υπάρχουν και ευρήματα που αναδεικνύουν ορισμένα ελλείμματα: ενδεικτικά, μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει ότι ακόμα δεν είναι ενημερωμένη για τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, σχεδόν 1 στις 10 μόνο έχει ήδη επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και μόλις ένα επιπλέον 20% σκοπεύει να το πράξει στο άμεσο μέλλον.

Συνοψίζοντας, στη φετινή έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύεται ότι σταδιακά δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, η οποία προκειμένου να προοδεύσει, επενδύει στις δικές της δυνάμεις, επιταχύνει και προσαρμόζεται στις αλλαγές. Στο επίκεντρο τοποθετεί το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ψηφιοποίηση και την εξωστρέφεια με την ευρεία της έννοια (νέες συνεργασίες, νέα προϊόντα, νέες αγορές). Για την ελληνική οικονομία και το όφελος όλων, είναι σημαντικό για να συνεχιστεί αυτή η πορεία και ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις να ωριμάζουν και να αναλαμβάνουν δράση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider