Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων
Τι προκύπτει από τη φετινή έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MRB.

Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχοντας εξέλθει από τα «τούνελ» της εποχής των μνημονίων και της πανδημίας, όπου εύλογα οι επιχειρήσεις δεν είχαν ιδιαίτερα περιθώρια για δράση αλλά κυρίως αντιδρούσαν στις εξελίξεις, πλέον προσπαθούν να εξελιχθούν, αναλαμβάνοντας δράση με συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες. Δίχως απαραίτητα να τα καταφέρνουν πάντοτε απόλυτα, και δίχως οι στοχεύσεις τους να μετουσιώνονται πάντοτε άμεσα σε ολοκληρωμένες πρακτικές, εντούτοις το μερίδιο εκείνο των επιχειρήσεων που εκφράζει μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα -που προχωράει μπροστά και αναλαμβάνει ευθύνες- μεγαλώνει, δείχνοντας το δρόμο στις υπόλοιπες.

Τα παραπάνω αναδεικνύονται στη φετινή έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MRB. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των επιχειρήσεων αξιολογεί ως καλή την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Για τις Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις δε, το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο (74% εξίσου). Ακόμα, μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τις πωλήσεις της το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό της εξεταζόμενης περιόδου 2017-2023). Όμοιο ποσοστό εκτιμά ότι θα το πράξει και το 2024 (με το μέγεθος της επιχείρησης πάλι να παίζει ρόλο: 50% των Μικρών, 59% των Μεσαίων και 63% των Μεγάλων επιχειρήσεων).

Πού αποδίδονται αυτές οι προσδοκίες; Συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις προτάσσονται: νέες στρατηγικές συνεργασίες (33% στο σύνολο και 40% για τις Μεσαίες επιχειρήσεις) και διεύρυνση χαρτοφυλακίου προϊόντων / υπηρεσιών (21% στο σύνολο και 30% για τις Μεγάλες) ξεχωρίζουν. Πρώτος λόγος ενίσχυσης των πωλήσεων αποτελεί βεβαίως η αύξηση ζήτησης για τον (εκάστοτε) κλάδο (52%), μία παράμετρος που δεν μπορούν άμεσα να επηρεάσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ωστόσο τους πιστώνεται η ικανότητα να αντιληφθούν τις αλλαγές και τάσεις που διαγράφονται και να προσαρμοστούν σε αυτές. Ακόμα, συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού (60%), ψηφιακός μετασχηματισμός (41%), ανάπτυξη νέων αγορών (36%) και δαπάνες R&D (30%).

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την επίδραση που θα έχουν στη λειτουργία τους σημαντικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον: το 69% εκτιμά ότι η καθημερινή εργασία με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα είναι όλο και πιο εκτεταμένη, το 68% πιστεύει ότι είναι κρίσιμη παράμετρος προσέλκυσης ταλέντου ο θετικός αντίκτυπος της επιχείρησης στην κοινωνία και το περιβάλλον και το 66% τονίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Υπάρχουν και ευρήματα που αναδεικνύουν ορισμένα ελλείμματα: ενδεικτικά, μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει ότι ακόμα δεν είναι ενημερωμένη για τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, σχεδόν 1 στις 10 μόνο έχει ήδη επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και μόλις ένα επιπλέον 20% σκοπεύει να το πράξει στο άμεσο μέλλον.

Συνοψίζοντας, στη φετινή έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύεται ότι σταδιακά δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, η οποία προκειμένου να προοδεύσει, επενδύει στις δικές της δυνάμεις, επιταχύνει και προσαρμόζεται στις αλλαγές. Στο επίκεντρο τοποθετεί το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ψηφιοποίηση και την εξωστρέφεια με την ευρεία της έννοια (νέες συνεργασίες, νέα προϊόντα, νέες αγορές). Για την ελληνική οικονομία και το όφελος όλων, είναι σημαντικό για να συνεχιστεί αυτή η πορεία και ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις να ωριμάζουν και να αναλαμβάνουν δράση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μοτοσικλέτας, αγνόησε σήμα αστυνομικών, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και πινακίδα STOP

22:47

Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια στην Ηγουμενίτσα

22:16

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν κατά περίπου 7.000 οι επικίνδυνες παραβάσεις το Ά εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025

21:47

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση δύο νέες συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

21:18

ΟΠΑ: Πενήντα υποτροφίες για φοιτητές από την περιφέρεια, παραχωρεί το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

21:00

Τραμπ: Δήλωσε πως «μόλις τελείωσε» ένα τσεκ-απ στο Walter Reed

20:45

Η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογεί τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα και Ασφάλεια

20:27

Τεχνολογία: Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

20:20

Έξι νεκροί στην Ουκρανία και 12 τραυματίες στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

20:10

Στην Λέσβο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

19:53

Ιράν: Η «εκδίκηση» για τον Αλί Χαμενεΐ είναι «αναπόφευκτη» λέει ο ανώτατος ηγέτης

19:47

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

19:30

Τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν τους κανόνες – Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα θαλάσσια περάσματα

19:24

ΗΠΑ: Κλητεύσεις σε δημοσιογράφους των ΝΥΤ για ρεπορτάζ των ζητημάτων ασφαλείας του Air Force One

19:06

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε τα ανακαινισμένα ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Βουβάλειο»

18:54

Γαλλία: Ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και το μουσείο Ορσέ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

18:38

Holtec Nuclear Corporation: Κατέθεσε αίτηση για IPO εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

18:28

Πυρκαγιά στο ισόγειο του Θριάσιου Νοσοκομείου- Αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

18:05

Δίωξη για πέντε κακουργήματα στους 3 συλληφθέντες για την φονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της Αφρ. Νέστορα

17:55

Κικίλιας από Κάλυμνο: Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνo

17:49

ΣΥΡΙΖΑ -ΚΕ: Επιταχύνει άμεσα την προετοιμασία του για τις επερχόμενες εκλογές

17:34

Αλβανία: Επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ ύποπτος για πλαστογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας

17:17

Γιαννιτσά: Κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης, έπειτα από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

17:00

Global X: Η Ελλάδα στην κορυφαία 11άδα των αναδυόμενων αγορών με σημαντικά περιθώρια ανόδου

16:50

ΛΣ: Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, όπλων και φυσιγγίων στο λιμάνι του Πειραιά

16:46

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική προτεραιότητα

16:36

Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

16:31

Θεσσαλονίκη: Αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Περιβολάκι στον Λαγκαδά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider