Τρόπους να ξαναμπεί στην αγορά της Κίνας εξετάζει η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Όπως φαίνεται ο κολοσσός της αναζήτησης θα προσπαθήσει να δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά μέσω μιας εφαρμογής αναζήτησης που θα συμμορφώνεται πλέον με την κινεζική λογοκρισία συνάπτοντας παράλληλα σχέσεις και με τοπικές εταιρείες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε αποχωρήσει από την Κινεζική αγορά το 2010 μετά από έντονη διαμάχη που είχε με την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με την λογοκρισία που επιβάλλει το κινεζικό καθεστώς αλλά και τις συνεχείς επιθέσεις χάκερ που δέχονταν τα συστήματα της εταιρείας.
Η διαμάχη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όταν η εταιρεία κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση για τη συνεχή λογοκρισία που ασκεί στα στοιχεία και τις πληροφορίες της μηχανής αναζήτησης. Συμπλήρωσε μάλιστα τις κατηγορίες τονίζοντας ότι χάκερς διείσδυσαν σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς που είχαν ανοίξει στην εταιρεία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Από το σημείο εκείνο και έπειτα η εταιρεία βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση οι οποίες όμως ναυάγησαν μετά και την ανακοίνωση της Κίνας ότι η απόφαση της Google να σταματήσει να αυτό-λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης είναι «ανεύθυνη».
«Αποφασίσαμε να μην λογοκρίνουμε πλέον τα αποτελέσματα του χώρου αναζήτησης» ανέφερε τότε κατά την σχετική ανακοίνωση εκπρόσωπος της εταιρείας ενώ η τότε αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζητούσε εξηγήσεις από την Κίνα, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες της εταιρείας προκαλούν ανησυχία και ερωτηματικά.
Μετά την απόσυρση της από την κινεζική αγορά, οι περισσότερες από τις υπηρεσίες της μπλοκαρίστηκαν στη χώρα. Η αποχώρηση της βέβαια πέρα από τη λήξη μιας 4ετούς διαμάχης μεταξύ Google και κινεζικών αρχών είχε σημάνει και μεγάλες απώλειες για τον αμερικανικό κολοσσό αφού έχασε περί τα 600 εκατ. δολάρια από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η είδηση για πιθανή επιστροφή της εταιρείας στην κινεζική επικράτεια έχουν προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων τόσο από εργαζομένους της όσο κι από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθέτες.
Το έδαφος φαίνεται δε να προετοιμάζεται και στην αντιπέρα όχθη με κινεζικά δημοσιεύματα να αναφέρονται σε ενδεχόμενη επιστροφή των δραστηριοτήτων της Google στη χώρα. «Η απόφαση εξόδου από την κινεζική αγορά ήταν μια τεράστια γκάφα, η οποία έκανε την Google να χάσει τις χρυσές ευκαιρίες ανάπτυξης στην ηπειρωτική μας χώρα» αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, συμπληρώνοντας ότι ο κολοσσός της αναζήτησης είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει στην Κίνα ακολουθώντας βέβαια ορισμένες προϋποθέσεις»...
«Η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, είναι ευπρόσδεκτη να επιστρέψει στην Κίνα εφόσον συμμορφώνεται με τους νόμους και το δικαίωμα του έθνους να ελέγχει το διαδίκτυο μέσα στα σύνορά του» ανέφερε η εφημερίδα.
Παράλληλα το δημοσίευμα χαρακτήριζε την Google μια πολιτικοποιημένη εταιρεία εξαιτίας της προηγούμενης απόφασης αποχώρησής της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το συγκεκριμένο δημοσίευμα αντανακλά τη μακροχρόνια γραμμή της Κίνας σύμφωνα με την οποία όλες οι ξένες εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα πρέπει να τηρούν τα τοπικά πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες λογοκρίνονται συνεχώς, και οποιοδήποτε δημοσίευμά τους κριθεί επιβλαβές για την κοινωνική τάξη διαγράφεται αυτοστιγμεί από κοινή θέα. Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι Facebook και Twitter παραμένουν επίσης αποκλεισμένες από την εν λόγω αγορά.