Αισιόδοξος πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε ένα αμοιβαία καλό αποτέλεσμα στις εμπορικές συνομιλίες τους, εμφανίστηκε αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Γηραιάς Ηπείρου, Μάρος Σέφτσοβιτς. «Η αίσθηση στην πλευρά μας είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς πριν τη συνάντηση με τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι δασμοί 30%, που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει στην ΕΕ, θα εξαφάνιζαν πρακτικά το εμπόριο.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η ΕΕ θα προετοιμάσει ενδεχόμενα αντίμετρα για την περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν. «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να δίνουμε προτεραιότητα σε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης μέχρι τη νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αποχωρήσουμε χωρίς καμιά προσπάθεια», διεμήνυσε.
Όμως η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα περιλαμβανομένων, αν είναι απαραίτητο, καλά μελετημένων, αναλογικών αντίμετρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας, ανέφερε και πρόσθεσε: «Η αίσθηση στην πλευρά μας είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι δασμοί 30% στην ΕΕ θα διαταράξουν ουσιώδους σημασίας διατλαντικές εφοδιαστικές αλυσίδες, βλάπτοντας τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους ασθενείς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αίσθηση επείγοντος και διαπραγματεύσεις
«Η λύση μέσω διαπργματεύσεων είναι πολύ καλύτερη από την ένταση που μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο κ. Σέφτσοβιτς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς, μια ιδέα για δασμολογικό συντελεστή 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το αμοιβαίο εμπόριο». «Η τρέχουσα αβεβαιότητα, που προκαλείται από τους αδικαιολόγητους δασμούς, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον και, ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, καλά μελετημένων, αναλογικών αντιμέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση», δήλωσε.
Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα τη νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου, ο επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση με διαπραγμάτευση». Όπως έκανε γνωστό, θα έχει συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του μέσα στην ημέρα. «Σκοπεύω να μιλήσω ξανά με τους Αμερικανούς ομολόγους μου αργότερα σήμερα, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ να αποχωρώ χωρίς πραγματική προσπάθεια», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ για τους εμπορικούς δασμούς.
«Επιδεικνύουμε τεράστια υπομονή και δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις», ανέφερε και έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές συναλλαγές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αν παραμείνουν οι δασμοί στο 30% .
Στο σημερινό Συμβούλιο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα και θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς, τις διαπραγματεύσεις και την ισχυρή ενότητα που απαιτείται πίσω από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, τα μέτρα εξισορρόπησης, τη δέσμευση με ομοϊδεάτες εταίρους και τη διαφοροποίηση του εμπορίου. Ο ίδιος εστίασε στην εμπορική συνεργασία με την Ινδονησία, που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας.
«Η Ινδονησία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με ΑΕΠ 1,2 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ασία και μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με πάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους. Και σε αυτή την περίπτωση, η συμφωνία μας θα αλλάξει τα δεδομένα, ανεβάζοντας τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Ινδονησίας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο». «Μιλούσαμε πάντα με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους μας, ιδίως με εκείνους της G7. Νομίζω ότι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει αυτή η νέα αίσθηση του επείγοντος, διότι πρώτα απ' όλα αυτό είναι προ των πυλών. Έτσι μιλάμε πολύ μεταξύ μας», τόνισε.
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβληθούν αντίμετρα και ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη σ' αυτό το μέτωπο. «Όμως θα πρέπει να προετοιμασθούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία», πρόσθεσε. «Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστείς για πόλεμο. Και πιστεύω πως βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τους δασμούς Τραμπ εντείνοντας τις επαφές της με τον Καναδά και την Ιαπωνία με στόχο τη δυνατότητα συντονισμού για κοινές δράσεις. Μάλιστα, η επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέζα Ριμπέρα, επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία και άλλες χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Πρέπει να διερευνήσουμε πόσο μακριά, πόσο βαθιά μπορούμε να φτάσουμε στην περιοχή του Ειρηνικού με άλλες χώρες», επεσήμανε μιλώντας στο Bloomberg από το Πεκίνο, ενώ εκτίμησε πως πι εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με την Ινδία, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει ένα κατάλογο δασμών ύψους 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει από την 1η Αυγούστου δασμούς 30% στις εισαγωγές από το Μεξικό και την ΕΕ, αφού εβδομάδες διαπραγματεύσεων με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία. Ο Ταγιάνι επεσήμανε επίσης στην εφημερίδα Il Messaggero ότι, για να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει ένα νέο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με αγορά ομολόγων και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επιτάχυνση των προετοιμασιών για αξιόπιστα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου κατά του καταναγκασμού, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι συντονίζεται με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ δασμοί τέτοιου μεγέθους. «Αυτό απαιτεί δύο πράγματα: ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλές γραμμές επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο», εξήγησε.
«Η ΕΕ πιθανότατα θα αντιδράσει με ανταποδοτικό χτύπημα 30% σε όλα τα επίπεδα με σταδιακό τρόπο ξεκινώντας από την ημέρα που θα εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Ωστόσο, η τελευταία απειλή «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια διαπραγματευτική τακτική», όπως τόνισαν.