Εάν και στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνηση και Θεσμών για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης είναι η προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για το 2019, με στόχο τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτή η αξίωση δεν αποτυπώνεται σε καμία από τις εκθέσεις που θα εξετασθούν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ οι συντάκτες της έκθεσης του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία θα αναφέρουν πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση πέρα από αυτή που είναι σήμερα σε εξέλιξη.
Θα αναγνωρίζουν πως «χάρη στην εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης δέσμης δημοσιονομικών μέτρων που νομοθετήθηκε μέσα στο 2015 -2016, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές ισοζύγιο το περασμένο έτος (εξαιρουμένων των εξόδων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη βάση του δημοσιονομικού πακέτου που νομοθετήθηκε το 2015-2016».
Στην βάση αυτή θα τονίζουν πως το πλεόνασμα του επιπέδου αυτού «θεωρείται εφικτό υπό την οπτική του ιστορικού των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας και με δεδομένο επίσης ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή για δεκαετίες».
Τέλος, θα επαναλαμβάνουν την πάγια θέση πως «σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να στοχεύσει σε ένα υψηλότερο πλεόνασμα σε μέσα επίπεδα αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν όταν το παραγωγικό κενό κλείσει, για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάκαμψη».
Βεβαίως η γραμμή αυτή δεν συνάδει με τις θέσεις που σύμφωνα με την κυβέρνηση εκφράσθηκαν από το ΔΝΤ στο προηγούμενο Eurogroup, όπου ζητήθηκαν να ληφθούν προκαταβολικά δημοσιονομικά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου (στην περιοχή των 5.000 ευρώ) και η περικοπή των κύριων συντάξεων (με απάλειψη της προσωπικής διαφοράς).
Αυτή η υποχρέωση θα συμπεριληφθεί στο staff level agreement που καλείται να συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Εν συνεχεία τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, το οποίο θα προβλέπει πλεονάσματα 3,5% για όλη αυτή την περίοδο, αλλά και πέραν αυτής.