Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες
Εκτός από τη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους, ρόλο έπαιξαν και τα «έγχρωμα» τιμολόγια που ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI). Υποχώρηση 6% και στις τιμές αερίου τον προηγούμενο μήνα.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τον Μάρτιο στη χώρα μας οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά, ανάμεσα στις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που περιλαμβάνονται στο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), το οποίο προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Σύμφωνα με το δελτίο, η μείωση σε μηνιαία βάση ανήλθε σε -12% στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Η δεύτερη μεγαλύτερη ελάττωση (-9%) καταγράφηκε στο Δουβλίνο, το Ελνσίνκι και το Βίλνιους.

Πιο συγκεκριμένα, η οικιακή τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 20,22 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους), από 22,97 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το δελτίο, σημαντικός λόγος ήταν η πτώση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους.

Ωστόσο, όπως προστίθεται, ρόλο έπαιξαν και το καθεστώς των «έγχρωμων» τιμολογίων ρεύματος, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους. Κι αυτό γιατί ενίσχυσε τον ανταγωνισμό – ειδικά στα «πράσινα» προϊόντα.

Η εικόνα στις άλλες χώρες

Όπως είναι φυσικό, η «επίδοση» της Αθήνας τον Μαρτίου κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο για την Ε.Ε., ο οποίος τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 24,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 18η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 14η ακριβότερη τον Φεβρουάριο.

Από τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του δείγματος, οι τρεις ακριβότερες τον Μάρτιο ήταν το Λονδίνο (39,2 λεπτά ανά kWh), η Πράγα (38,58 λεπτά) και το Βερολίνο (38 λεπτά).

Η μέση ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μείωση -2% τον Μάρτιο, με συνέπεια να είναι κατά -9% χαμηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την πτωτική τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού.

Από τις 33 υπό εξέταση πρωτεύουσες, μείωση καταγράφεται στις 14 από αυτές, ενώ στην πλειονότητα δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Μόνο σε δύο πρωτεύουσες σημειώθηκαν αυξήσεις,
συγκεκριμένα στη Λευκωσία και στη Μαδρίτη, που οφείλονται σε αλλαγές στα μέτρα στήριξης.

Το τοπίο στις κυμαινόμενες χρεώσεις

Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), ανάλογη πτωτική εικόνα προκύπτει αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 19,59 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 22,48 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο του 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Μάρτιο το 12ο φθηνότερο, από 12ο φθηνότερο τον Φεβρουάριο. Η μέση χρέωση ανήλθε σε 28,28 λεπτά ανά kWh.

Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Λονδίνο (40,55 λεπτά ανά kWh), το Βερολίνο (40,5 λεπτά) και το Δουβλίνο (37,95 λεπτά).

Υποχώρηση 6% και στο αέριο

Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση λιανική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά κινήθηκε επίσης πτωτικά για έναν ακόμη μήνα, υποχωρώντας κατά -6% περίπου. Ως συνέπεια, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 6,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 6,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η μείωση αυτή είναι η 3η μεγαλύτερη στις 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του δείγματος, μετά τη Σόφια (-10%), τη Ρίγα (-9%), το Λονδίνο και το Ταλίν (-7%). Ανάλογη υποχώρηση με την Αθήνα, καταγράφηκε επίσης στις Βρυξέλλες και την Πράγα.

Σύμφωνα με το δελτίο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δεν υπήρξε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να καταγραφεί αύξηση. Μειώσεις σημειώθηκαν στις 14 από τις 27 πόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider