CNBC: «Άλμα» 30% για το ΧΑ φέτος - Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί», «υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: «Άλμα» 30% για το ΧΑ φέτος - Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί», «υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων»
Στις ισχυρές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αμέσως μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου, αλλά και συνολικά φέτος, αναφέρεται το CNBC, κάνοντας μνεία και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. 

Στις ισχυρές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αμέσως μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου, αλλά και συνολικά φέτος, αναφέρεται το CNBC, κάνοντας μνεία και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ισχυρή ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, σημείωσε ότι αποδίδεται εν μέρει στο ότι η ελληνική αγορά είναι «μικρή και ρηχή», αλλά και στο ότι οι επενδυτές «ζύγιζαν» την πιθανότητα για έναν κυβερνητικό σχηματισμό ανάμεσα σε τρία ή τέσσερα κόμματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΔ έχει σημειώσει κέρδη σχεδόν 30% μέχρι στιγμής φέτος και πάνω από 40% το τελευταίο έτος, καθώς διαπραγματεύεται κοντά στα προ 10ετίας επίπεδα, κάτι που «λέει» περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και την οικονομία της, παρά για βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, όπως παρατήρησε ο κ. Λαγαριάς.

«Η τρέχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις» σημείωσε ακόμα ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε ακόμα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη γύρω από την Ελλάδα διεθνώς.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μνεία στους καταλυτικούς παράγοντες που εξασφάλισαν αυτή τη θετική εικόνα για τη χώρα, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019 μέχρι σήμερα, το CNBC αναφέρει ότι ελήφθησαν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στη φορολογία, όσο και στον εκσυγχρονισμό και επίσπευση των διαδικασιών για πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Άλλες επιτυχίες της Ελλάδας που κέντρισαν επίσης την προσοχή είναι οι εξής: Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, η διαρκής αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση σε καταθέσεις, κατανάλωση και εταιρικά έσοδα.

Αυτά, καθώς αναμένεται και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα παραπάνω επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παρέθεσε ο Κωνσταντίνος Κονδάκης, διευθυντής επενδύσεων της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «η επιτυχής εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής» προσέλκυσε την προσοχή των επενδυτών διεθνώς. Όπως είπε, βασικό κατόρθωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αυξημένης είσπραξης εσόδων, «εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, ταυτόχρονα με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι 38,7% πάνω σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας την επιστροφή ξένων επενδυτών.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αναβάθμιση του ΧΑ από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για υψηλότερη ελεύθερη διασπορά και προσέλκυση υψηλότερων όγων και μεγαλύτερων εταιρειών.

Όσον αφορά στη νέα κάλπη, σύμφωνα με τον Πάολο Πιτσόλι, ανώτατο οικονομολόγο της ING Bank, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει και τις νέες εκλογές, θα ακολουθήσει πιθανότατα ανάλογη ατζέντα. Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να λειτουργήσει θετικά για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμος κινητήρας ανάπτυξης, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, όπως προειδοποίησε πάντως.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη στο Χρηματιστήριο «θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ελληνική οικονομική ανάπτυξη δεν απογοητεύσει», παρατήρησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «ραντάρ» της Credit Suisse η Ελλάδα - Τι δείχνει το «stress test» για την οικονομία

Teneo: Οι παγίδες της δεύτερης εκλογικής μάχης για τη Νέα Δημοκρατία

Alpha Bank: Σε ιστορικά υψηλά η ελληνική ανταγωνιστικότητα την τελευταία τριετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider