Καύσιμα: Μικρή πτώση για τις τιμές – Πιέσεις ασκούν ο φόβος για ύφεση και το ισχυρό δολάριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μικρή πτώση για τις τιμές – Πιέσεις ασκούν ο φόβος για ύφεση και το ισχυρό δολάριο
Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας που προκαλεί η νομισματική σύσφιξη.

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας που προκαλεί η νομισματική σύσφιξη. Η διεθνής τιμή του Brent κινείται πολύ κάτω από τα 85 δολάρια, πλησιάζοντας την Πέμπτη τα 80 δολάρια.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης εκτινάχθηκαν απροσδόκητα λόγω της απογοητευτικής ζήτησης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι οι φόβοι για ύφεση υπερτερούν της προσφοράς.

Από την άλλη, το δολάριο ενισχύθηκε υπό τον φόβο ότι οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο αλλά παράλληλα, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά πιο ακριβή των αγορά πετρελαίου για χώρες που βασίζονται κυρίως στις εισαγωγές όπως είναι η Ελλάδα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζήτηση η οποία, όταν το καύσιμο καθίσταται ιδιαίτερα ακριβό, σημειώνει πτώση.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,944 ευρώ το λίτρο από 1,948 την προηγούμενη εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,652 από 1,656 ενώ για την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ αναμένεται μείωση της χονδρικής για όλα τα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υγραέριο). Ωστόσο, όπως συμβαίνει κατά τους τελευταίους μήνες η πρόβλεψη για την πορεία της ζήτησης και κατ’ επέκταση της τιμής αποτελεί μεγάλο ρίσκο λόγω της επίδρασης πολλών διαφορετικών παραγόντων.

ΟΠΕΚ: Αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια – Χρειάζονται επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα

Πάντως, σε βάθος χρόνου, οι προοπτικές για την πορεία της ζήτησης ενέργειας δείχνουν να είναι πιο αισιόδοξες. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% από τώρα έως το 2045, γεγονός που απαιτεί τη χρήση όλων των μορφών ενέργειας.

Ως προς την προμήθεια πετρελαίου, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Haitham Al Ghais, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τομέας πετρελαίου θα χρειαζόταν σωρευτικές επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2045 για να καλυφθεί η ζήτηση. Ωστόσο, όπως είπε τα τελευταία χρόνια, έχουν ακουστεί εκκλήσεις από ορισμένους να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες βασίζονται στους πόρους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Η Αφρική έχει 120 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και 18 τρισεκατομμύρια τυπικά κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Για να μπορούν οι χώρες να χρησιμοποιούν σωστά αυτούς τους πόρους προς όφελος των λαών τους, τα επίπεδα επενδύσεων πρέπει να είναι επαρκή, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας πετρελαίου», πρόσθεσε ο κ. Al Ghais.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η «κατρακύλα» κάτω από τα 80 δολ. για το αμερικανικό αργό

Καύσιμα: Με υψηλές τιμές το πασχαλινό «γέμισμα» - Αντέχει η ζήτηση

Καύσιμα: Συνεχίζει να ακριβαίνει η βενζίνη – Αντίβαρο για την αγορά η έξοδος του Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider