Χαμηλά 20ετίας και 37ετίας για ευρώ, στερλίνα - Σε λεπτό πάγο τα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλά 20ετίας και 37ετίας για ευρώ, στερλίνα - Σε λεπτό πάγο τα ομόλογα
Υποχωρούν το ευρώ, η στερλίνα και τα ομόλογα με το δολάριο να ισχυροποιείται.

Το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό 20ετίας έναντι του ισχυρού δολαρίου την Παρασκευή, ενώ τη χειρότερη επίδοσή σε 37 χρόνια απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα σημείωσε και η στερλίνα.

Ευρώ και στερλίνα οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση μετά τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλη την ευρωζώνη και τη Βρετανία με ισχυρές πιθανότητες οι δύο οικονομίες να εισέλθουν σε ύφεση.

Η στερλίνα υποχώρησε 1,95% έναντι του δολαρίου, μετά και τις ανακοινώσεις για μείωση της φορολογίας και παροχή επενδυτικών κινήτρων με στόχο την τόνωση της ανάκαμψης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις ύψους 161 δισ. Χαρακτηριστικά η στερλίνα διαμορφώθηκε στα 1,1032 δολ. λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των μέτρων στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αρχής γενομένης από το Brexit, την καθυστέρηση της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και τώρα τη δημοσιονομική πολιτική, πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες μακροοικονομικές διαχειρίσεις μιας μεγάλης χώρας εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία της λίρας μπορεί να πέσει ακόμη και στο 1 δολάριο. «Η στερλίνα κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Στον ίδιο δρόμο και το ευρώ που υποχώρησε 0,9% στα 0,9755 δολάρια, αφού νωρίτερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2002 στα 0,9726 δολάρια. Η πτώση προκλήθηκε εν μέρει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο PMI της ευρωζώνης επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Τέλος, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,62% από 4,44% χθες, έναντι 2% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62% από 2,48% που έκλεισε χθες. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9736 δολάρια από τα 0,98490 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδια για lockdowns υπό τον φόβο των black out επεξεργάζονται οι τράπεζες

Τέλος στην πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ

Η Goldman Sachs «κατακρήμνισε» την τιμή στόχο του S&P 500 - «Ψαλίδι» 16%

gazzetta
gazzetta reader insider insider