Με φόρους «ξορκίζουν» τον κόφτη και το 2017

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με φόρους «ξορκίζουν» τον κόφτη και το 2017

Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 400 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης».

Με προίκα πολλούς νέους φόρους που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουάριου 2017, ο νέος προϋπολογισμός το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα προβλέπει ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%, ενώ το 2017 θα φτάσει το 1,9%-2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς το ΑΕΠ είναι αυτές του προγράμματος, δηλαδή προβλέπεται ότι φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη 0,3%, ενώ το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2,7%. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε απόκλιση έναντι των στόχων του προγράμματος.

Την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά υφίσταται ακόμη, θα αυξηθούν περαιτέρω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και φόρος στον καφέ, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, ενώ θα επιβληθεί και φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον νέο προϋπολογισμό. Από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτιμάται ότι θα προέλθουν έσοδα περίπου140 εκατ. ευρώ. Από την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από την επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών σταθερής τηλεφωνίας θα εισπραχθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Άδεια: Τι γίνεται αν δεν την πάρεις εντός του έτους - Τι αλλάζει από το 2026 και τι μπορεί να απαιτήσεις από τον εργοδότη

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

Φθηνή θέρμανση στο εξοχικό: Τρόποι για να μην «καίει» χρήματα τον χειμώνα

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider