ΔΝΤ: Κίνδυνος οικονομικού κατακερματισμού του κόσμου από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Κίνδυνος οικονομικού κατακερματισμού του κόσμου από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το Bloomberg δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας έρευνας για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μακροπρόθεσμα μια επιτάχυνση της αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης, και τα ευρήματα δείχνουν έναν πολύ φτωχότερο και λιγότερο παραγωγικό πλανήτη.

Κίνδυνο παγκόσμιου οικονομικού κατακερματισμού επισημαίνει το ΔΝΤ ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς θέτει εν αμφιβόλω δεκαετίες ολοκλήρωσης της παγκοσμιοποίησης, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει ο κόσμος φτωχότερος και πιο επικίνδυνος.

Οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς για να μετριάσουν τις ελλείψεις προϊόντων και να πέσουν οι τιμές, καθώς περισσότερες από 30 χώρες έχουν επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στο εμπόριο τροφίμων, ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα πραγματοποίησε τα παραπάνω ανησυχητικά σχόλια σε μια από κοινού ανάρτηση της με την Γκίτα Γκόπιναθ, την πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου, και την Σίλα Παζαρμπασίογλου, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής, πολιτικής και επιθεώρησης, ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.

Οι χώρες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές για να εξασφαλίσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να μειώσουν τις απώλειες από διαταραχές στην παραγωγή, έγραψαν στην ανάρτηση τους. Η G20 θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το κοινό της πλαίσιο σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ευάλωτων σημείων, προσέθεσαν.

«Το κόστος της περαιτέρω αποσύνθεσης θα ήταν τεράστιο σε όλες τις χώρες», επεσήμαναν. «Και άνθρωποι σε κάθε επίπεδο εισοδήματος θα πληγούν - από υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες και εργάτες μεσαίου εισοδήματος σε εξαγωγικά εργοστάσια, μέχρι χαμηλόμισθους εργάτες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων για να επιβιώσουν. Περισσότεροι άνθρωποι θα ξεκινήσουν ριψοκίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού».

Το Bloomberg δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας έρευνας για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μακροπρόθεσμα μια επιτάχυνση της αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης, και τα ευρήματα δείχνουν έναν πολύ φτωχότερο και λιγότερο παραγωγικό πλανήτη, με το εμπόριο να έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ παρατηρείται κι ένα επιπλέον πρόβλημα: ο πληθωρισμός θα ήταν πιθανότατα υψηλότερος και πιο ασταθής.

Τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, και οι χώρες να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα για το χειρισμό των εμβασμάτων για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ασφάλειας, έγραψαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ενώ τα κράτη πρέπει επίσης να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, συμπλήρωσαν καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για «πολλαπλά» σοκ πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Υψηλότερος και πιο παρατεταμένος ο πληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Οι χώρες της Αφρικής θα πληγούν σκληρότερα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider