Ρεβυθούσα: Τέσσερις «μνηστήρες» για τη νέα δεξαμενή LNG – Στο πρώτο 15νθημέρο Μαΐου οι δεσμευτικές προσφορές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεβυθούσα: Τέσσερις «μνηστήρες» για τη νέα δεξαμενή LNG – Στο πρώτο 15νθημέρο Μαΐου οι δεσμευτικές προσφορές
Τέσσερις εταιρείες έδωσαν το «παρών» στην πρόκληση του ΔΕΣΦΑ. Σύντομα η απόφαση της ΡΑΕ για την αγορά ή ενοικίαση της δεξαμενής. Στόχος η ολοκλήρωση της φάσης των δεσμευτικών προσφορών μέσα στο πρώτο 15νθήμερο Μαΐου, ώστε η υποδομή να βρίσκεται στη Ρεβυθούσα το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου

Την ώρα που αμείωτο συνεχίζεται το θρίλερ αναφορικά με την εξόφληση της Gazprom σε ρούβλια από το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, «με το δεξί» ξεκίνησε το σχέδιο ενίσχυσης της δυνατότητας για περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG), με την προσθήκη μίας νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τέσσερις εταιρείες συμμετείχαν με προσφορές, στη σχετική πρόσκληση στην οποία προχώρησε ο Διαχειριστής.

Ο αριθμός των «μνηστήρων» κρίνεται ικανοποιητικός, με δεδομένο μάλιστα ότι αρκετές ακόμη χώρες βρίσκονται αυτή την περίοδο στην αναζήτηση ανάλογων υποδομών, με σκοπό να διαφοροποιήσουν τις πηγές τροφοδοσίας τους με καύσιμο. Μάλιστα, οι προσφορές αφορούν τόσο στην αγορά της δεξαμενής, όσο και την ενοικίασή της.

Η αξιολόγηση των προσφορών ολοκληρώθηκε από τον Διαχειριστή, ενώ χθες παρουσιάστηκαν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ, όπως έγραψε το Insider.gr. Η Αρχή σύντομα θα ολοκληρώσει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων, προχωρώντας στην επίσημη απόφασή της για το αν η δεξαμενή θα αγορασθεί ή θα ενοικιασθεί.

Όποια κι αν είναι η απόφαση της ΡΑΕ, πάντως, σίγουρα σε πρώτη φάση θα υπάρξει ενοικίαση της υποδομής για ένα εξάμηνο. Κι αυτό για να προστεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ και να αυξηθεί με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα «υποδοχής» φορτίων LNG, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια.

Το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα

Μόλις ανάψει το «πράσινο φως» η ΡΑΕ, τότε θα κληθούν αμέσως οι τέσσερις εταιρείες να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Στόχος είναι η φάση των δεσμευτικών προσφορών να «τρέξει» το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, γεγονός που αν επιτευχθεί θα δώσει τη δυνατότητα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί όσον αφορά την παράδοση του FSU, και το οποίο προβλέπει πως αυτό θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δεξαμενή θα αυξήσει επομένως κατά 70% τη δυναμικότητα των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 380.000 κυβικά. Με την προσθήκη της, θα διασφαλιστεί ότι η Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 25% της επιπλέον ζήτησης για φυσικό αέριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη), την οποία θα προκαλούσε η διακοπή των ροών από τη Ρωσία.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η ευελιξία στην εισαγωγή LNG, καθώς θα μπορούν να εκφορτώνονται στη Ρεβυθούσα δύο φορτία υγροποιημένου αερίου ταυτόχρονα, αντί για ένα όπως συμβαίνει τώρα. Η δυνατότητα αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση που οποιαδήποτε στιγμή διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου, αφού θα παράσχει μεγαλύτερη ελευθερία στον προγραμματισμό άφιξης των φορτίων.

Αυτό σημαίνει πως στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη ανεύρεση παραγγελιών LNG, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για υγροποιημένο αέριο στο σενάριο που κλείσουν οι ρωσικές στρόφιγγες, δεν θα υπάρχει ο επιπλέον περιορισμός να μην συμπέσει η άφιξη δύο παραγγελιών.

Θολό το τοπίο αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης στην απαίτηση της Gazprom

Η υλοποίηση μέτρων όπως η νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύνουσα σημασία, καθώς η Ευρώπη στέλνει έως τώρα αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με την «απάντησή» της στην απαίτηση της Gazprom. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική εταιρεία έχει ζητήσει από τους πελάτες της το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Gazprombank, ώστε στον πρώτο λογαριασμό να κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και να μετατρέπονται σε ρούβλια.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες «ενδίδουν» στις απαιτήσεις της Ρωσίας, όπως ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV αλλά και η ιταλική Eni, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ δήλωσε χθες ότι η συμμόρφωση με το ρωσικό διάταγμα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια και ότι η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μόνο όταν η πληρωμή μετατραπεί σε ρούβλια», σημείωσε.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με ανεπίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Κομισιόν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει φόρμουλα για καταρχήν δυνατότητα προσαρμογής των εταιρειών στην απαίτηση της ρωσικής εταιρείας, χωρίς αυτό να αντιστρατεύεται τις κυρώσεις. Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα έως τα τέλη Μαΐου, το θέμα πρόκειται να τεθεί από τον Κώστα Σκρέκα στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της επόμενης Δευτέρας, 2 Μαΐου, με την προσδοκία να αποσαφηνισθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider