Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Οι «πιέσεις» Ερντογάν έριξαν τα επιτόκια από το 16% στο 15%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Οι «πιέσεις» Ερντογάν έριξαν τα επιτόκια από το 16% στο 15%
Στην μείωση του βασικού της επιτοκίου από το 16% στο 15% προχώρησε -στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών- η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Στην μείωση του βασικού της επιτοκίου από το 16% στο 15% προχώρησε -στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών- η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μετά τη λήξη της συνεδρίασής της που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε πλήρη σύμπνοια με τις «επιταγές» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη είχε «κηρύξει τον πόλεμο» στον πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας προσανατολίζεται να σταματήσει την μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν και κατά την συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάση.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε νέες ισχυρές απώλειες 3,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, φθάνοντας μία «ανάσα» από το «φράγμα» των 11 λιρών/δολάρια, και συγκεκριμένα στις 10,976 λίρες/δολάριο.

Πολλοί αναλυτές είχαν προεξοφλήσει τη νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης, την στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας να ρίξουν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια.

Αναλυτικότερα, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν τόνισε πως «δεν μπορώ να μείνω στον ίδιο δρόμο με αυτούς που υπερασπίζονται το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων. Πρέπει και θα το κάνουμε, να απαλύνουμε τους πολίτες από το βάρος των επιτοκίων. Για όσο καιρό έχω αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να μάχομαι κατά των επιτοκίων και του πληθωρισμού» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται, τέλος, πως εν μέσω των πιέσεων του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο της κατά 300 μονάδες βάσης στο 16% μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider