Γιατί ξαφνικά «ανεβαίνουν» αποδόσεις και spreads

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ξαφνικά «ανεβαίνουν» αποδόσεις και spreads
Τα τελευταία 24ωρα αποδόσεις και spreads άρχισαν να «τσιμπάνε» με αξιοπρόσεκτο τρόπο. Συμβαίνει στο ελληνικό δεκαετές, το ιταλικό, το ισπανικό, το πορτογαλικό και σε μικρότερα ποσοστά σ’ όλη την Ε.Ε.

Η αυριανή ημέρα ίσως είναι μία από τις πλέον περίεργες των τελευταίων ετών για τις αγορές.

Στο διαδικτυακό συμπόσιο του Jackson Hole ο επικεφαλής της Fed κ. Τζ Πάουελ θα μιλήσει για τα επόμενα βήματα της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το τι θα συμβεί με τα βουνά του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που έχουν συσσωρευτεί ειδικά τους τελευταίους 16 – 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αυτό το κύμα της απόλυτα δικαιολογημένης παλίρροιας ανησυχίας στις αγορές έχει συμπαρασύρει το κόστος του χρήματος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μαζί και στην Ευρώπη.

Το ιταλικό δεκαετές κατ΄ αρχήν και μαζί του το δυσεύρετο στις αγορές ελληνικό δεκαετές, έχουν δει τις αποδόσεις τους να αυξάνονται αρκετές μονάδες βάσης σε λίγα 24ωρα, παρά τα πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα στα οποία «κυκλοφορούν» τον τελευταίο καιρό, με τις αγορές της ΕΚΤ μέσω PEPP να απορροφούν σχεδόν το σύνολο των κρατικών εκδόσεων.

Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των αγορών, αυτή που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των υπερχρεωμένων της Νότιας Ευρώπης και όχι μόνο; Προφανώς και ναι, καθώς σε 24 ώρες ο κ. Πάουελ ενδέχεται να κάνει πιο συγκεκριμένο το πότε σκοπεύει να δρομολογήσει την διακοπή του QE και την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Και η δικαιολογία για να το κάνει αυτό υπάρχει και γίνεται πιο αξιόπιστη κάθε ημέρα που περνάει, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται όχι μόνο από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, όχι μόνο από τις τιμές των τροφίμων, όχι μόνο από τις τιμές των ακινήτων, αλλά και από φαινόμενα που ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αγορές περίμεναν ότι θα είχαν ξεπερασθεί. Φαινόμενα όπως η αυξανόμενη έλλειψη micro-chips, ή οι αδυναμία εξασφάλισης containers για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές που γι’ αυτό τον λόγο – μεταξύ άλλων – έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη.

Μαζί τους έχουν κυριολεκτικά εκραγεί σε επίπεδα δεκαετίας και περισσότερο οι τιμές παραγωγού στις τρείς μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες του πλανήτη, την Κίνα την Γερμανία και τις ΗΠΑ… Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του επιτελικού στελέχους της Bosch, Harald Kroeger ο οποίος μιλώντας στο CNBC χθες υποστήριξε ότι οι αλυσίδες τροφοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας με chips έχουν στην πραγματικότητα παύσει να λειτουργούν… Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτοκινήτων στην Γερμανία και την Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη περικοπή της παραγωγής λόγω αδυναμίας εξασφάλισης των απαραίτητων chips.

Με αυτά τα δεδομένα τα βουνά χρέους που έχουν συσσωρευτεί τόσο στον δημόσιο όσο – ιδιαίτερα – στον ιδιωτικό τομέα, χρέη που κάποιος θα πρέπει να πληρώσει κάποια στιγμή, με κάθε λέξη του κ. Πάουελ αύριο θα «αλλάζουν» αξία, απειλώντας να γκρεμίσουν πολλά …οικονομικά κάστρα στον πλανήτη.

Θα το κάνει ή θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο;

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση θα καθορίσει όχι μόνο το τι θα ακολουθήσει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη επηρεάζοντας τις επιλογές της ΕΚΤ όσο αφορά το μέλλον του PEPP και έτσι την έμμεση χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και ειδικά των υπερχρεωμένων…

Μέσα στο περιβάλλον αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αυξήσεις στις αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ίσως και να είναι μικρότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς.

Και βέβαια υπάρχουν λόγοι γι΄ αυτό, αλλά όχι τόσο ισχυροί ώστε να αντιμετωπίσουν μία συνολικά στροφή στο κόστος του χρήματος, δηλαδή του χρέους, ειδικά του ιδιωτικού...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider