Fitch: Ύφεση στο Αφγανιστάν έως και 20%, υπό τους Ταλιμπάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Ύφεση στο Αφγανιστάν έως και 20%, υπό τους Ταλιμπάν
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, «χώρες με παρόμοιες καταστάσεις, όπως η Μιανμάρ και η Συρία έχουν δει τα ΑΕΠ τους να υποχωρούν από 10% έως 20%».

Η οικονομία του Αφγανιστάν θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 20% εντός του 2021, με την ανάληψη της ηγεσίας της ασιατικής χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Μιλώντας στο Reutes, η επικεφαλής κινδύνων της Ασίας του Fitch, Ανουίτα Μπασού, ανέφερε «χώρες με παρόμοιες καταστάσεις, όπως η Μιανμάρ και η Συρία έχουν δει τα ΑΕΠ τους να υποχωρούν από 10% έως 20%, σενάριο που δεν πρέπει να αποκλειστεί για το Αφγανιστάν.

Η ίδια υποστήριξε πως οι διεθνείς επιδοτήσεις και τα εισοδήματα από το εξωτερικό, μια από τις μεγαλύτερες «ενέσεις» στο ΑΕΠ του Αφγανιστάν, θα στερεύσουν σημαντικά για το τρέχον έτος, μπορεί και παραπάνω. «Ήδη κάποια από τα στοιχεία του ΟΗΕ υποδηλώνουν ότι η ξένη βοήθεια θα μπορούσε να μειωθεί έως και 20% (συγκριτικά με το 2020)».

Η Μπασού αναφέρει πως το νόμισμα του Αφγανιστάν, αφγάνι, που έχει ήδη χάσει 7% στην ισοτιμία με το δολάριο από την αρχή του Αυγούστου, θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω καθώς τα περισσότερα στοιχεία ενεργητικού της χώρας που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν αποκλειστεί για χρήση από τους Ταλιμπάν. Η Μπασού σημείωσε ακόμα ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης υπερπληθωρισμού στην αφγανική οικονομία είναι ένα πιθανό σενάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Western Union «παγώνει» τις μεταφορές χρημάτων στο Αφγανιστάν

«1 άνθρωπος στους 3» αντιμέτωπος με την επισιτιστική ανασφάλεια στο Αφγανιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider