Ελλάδα
16-07-2021 | 14:22

Societe Generale: Οι τρεις προκλήσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, δεν αναμένεται μεταβολή από την Fitch -Ο ρόλος της ΕΚΤ

Newsroom
Μοιράσου το
Societe Generale: Οι τρεις προκλήσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, δεν αναμένεται μεταβολή από την Fitch -Ο ρόλος της ΕΚΤ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τις τρεις βασικές προκλήσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας παραθέτει η Societe Generale, τονίζοντας σε report της πως η χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το «κλειδί».

Αναλυτικότερα, οι προκλήσεις είναι τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, το αυξημένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η δυνάμει παρατεταμένη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο οίκος επισημαίνει, ωστόσο, πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση από το Ταμείο το 2021 και της αναλογούν συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια την περίοδο 2021-2026.

Εικόνα

Δεν αναμένεται αλλαγή από την Fitch

Αναφερόμενη στη σημερινή αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας από την Fitch Ratings, η Societe Generale αναμένει ότι ο οίκος θα διατηρήσει τη διαβάθμιση ΒΒ, με outlook σταθερό.

«Δεν αναμένουμε από την Fitch να αλλάξει τη διαβάθμιση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι θα περιμένει να δει πόσο αποτελεσματικά θα αξιοποιήσει η χώρα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και για περισσότερη ορατότητα στις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ», σημειώνεται στο report.

Σημειώνεται ότι η χώρα αξιολογείται επίσης με Baa3 και outlook σταθερό από την Moody's και με BB και outlook θετικό από την Standard& Poor's. Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο από ΒΒ-/Σταθερό σε ΒΒ/Θετικό επικαλούμενη τη «βελτίωση στην οικονομική και δημοσιονομική απόδοση καθώς υποχωρούν οι επιπτώσεις της covid-19» αλλά και την αναμενόμενη περαιτέρω πρόοδο που συνδέεται με τις κυβερνητικές πολιτικές και τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εικόνα

Μπορεί να επηρεάσει η ΕΚΤ

Τα κόστη χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι χαμηλά, χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του PEPP. Η ΕΚΤ είχε πραγματοποιήσει καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων αξίας 25,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου, ήτοι περίπου το 1/3 των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η πηγή χρηματοδοτικής ευελιξίας αναμένεται να διατηρήσει τα κόστη χρηματοδότησης της Ελλάδας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022, σημειώνει η Societe Generale. Από εκεί και έπειτα, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επισήμως επιλέξιμα για τις αγορές της ΕΚΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει κάποια ευελιξία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας και τις αξιολογήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.