«Αναποδογύρισαν» αποδόσεις και spreads ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναποδογύρισαν» αποδόσεις και spreads ελληνικών και ιταλικών ομολόγων
Το ιταλικό δημόσιο πληρώνει ακριβότερα από τον ΟΔΔΗΧ για κάθε ευρώ που δανείζεται. Αυτό για ενα χρέος 2,6 τρισ. ευρώ, έχει αρχίσει να γίνεται απειλητικό και σπρώχνει τα ελληνικά ομόλογα έξω από το κάδρο του υψηλού ρίσκου στην Ευρωζώνη.

Είναι για καλό ή για κακό; Αποδόσεις και spreads μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, εδώ και μερικές ημέρες έχουν... αναποδογυρίσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται πλέον σε επίπεδα τιμών και αποδόσεων, που επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να δανείζεται φθηνότερα από οσο δανείζεται το ιταλικό δημόσιο. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών βρίσκονται στο 1,07% – 1,08% ενώ τα ιταλικά έχουν ανέβει στο 1,12% – 1,13%, ενω τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα έχουν «ανοίξει» στο 1,16% και 1,22% αντίστοιχα.

Τα spreads δηλαδή μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων είναι αρνητικά, παρ’ όλο που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν κατα δύο βαθμίδες – στην καλύτερη αξιολόγηση – χαμηλότερα από τα ιταλικά, με τα ιταλικά ομόλογα να διατηρούν διαβάθμιση investment grade και τα ελληνικά να παραμένουν non investment grade και με το ελληνικό χρέος να ξεπερνά το 205% του ΑΕΠ και το ιταλικό να αυξάνεται ραγδαία αλλά να παραμένει ελαφρά κάτω του 160% του ΑΕΠ.

Η τάση αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τα μέσα Μαρτίου όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στα τέλη της άνοιξης του 2020, αλλά στην συνέχεια το spread επανήλθε σε θετικές τιμές καθώς λίγο πολύ οι τιμές και οι αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών ομολόγων συνέχισαν να συμβαδίζουν με τα ιταλικά ομόλογα να βρίσκονται σε ελαφρά καλύτερη θέση.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν το αναποδογύρισμα αυτό στο γεγονός οτι η ιταλική οικονομία με την έξοδο από την πανδημία θα γνωρίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανάλογης ισχύος πληθωριστικές πιέσεις, ενώ θα αρχίσει να μπαίνει σταδιακά οπως και ολόκληρη η Ευρωζώνη στην φάση της σταδιακής απόσυρσης της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Αλλες ερμηνείες αποδίδουν την αύξηση των αποδόσεων στο γεγονός οτι η κυβέρνηση Ντράγκι αντιμετωπίζει προβλήματα «σταθερότητας» και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γεγονός που έχει αρχίσει να ...τιμολογείται από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της διαφοράς των ιταλικών από τα ελληνικά ομόλογα εις βάρος των πρώτων, αποδίδεται σε λόγους που αφορούν την Ιταλία, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί και το οποίο καταγράφει τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αυξήσεις οι οποίες σχεδόν συμπίπτουν με τις διαφορές στις αποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «αναποδογύρισμα» αυτό στις αποδόσεις μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων βελτιώνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον για την επόμενη και ίσως τελευταία έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα για φέτος...

Ισως μάλιστα αυτή η βελτίωση οδηγήσει στην επίσπευση της επόμενης έκδοσης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποφύγει τις επιπτώσεις από την πολύ πιθανή, εναλλαγή της τακτικής της ΕΚΤ οσο αφορά τον ρυθμό και το εύρος των αγορών τίτλων μέσω του PEPP μετά το ΔΣ της 10ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider