Ρέγκλινγκ (Delphi): Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δομή του χρέους της Ελλάδας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ (Delphi): Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δομή του χρέους της Ελλάδας
Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχει ξεφύγει από τις δυσκολίες, τόνισε σε τοποθέτηση του στο 6ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, το στέλεχος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχει ξεφύγει από τις δυσκολίες, τόνισε σε τοποθέτηση του στο 6ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα πέρασε μια δεκαετία προκλήσεων και δυσκολιών, ξεκινώντας από το 2009-2010 όπου υπήρχαν σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες οι οποίες έπρεπε να διορθωθούν. Η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρά ελλείμματα τα οποία κάλυπτε με εξωτερικό δανεισμό, υπενθύμισε ο κ. Ρέγκλιγκ. Το 2019 ήταν σε μια καλή και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, προτού ξεσπάσει η πανδημία και η χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολο της.

Άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, άλλοι έχασαν τις δουλειές τους και καταστράφηκαν οικονομικά, ωστόσο τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης είναι διαφορετικά, επεσήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ, καθώς τώρα δεν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η κρίση πάντοτε έρχεται ως έκπληξη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, προειδοποίησε. Βγαίνοντας από την πανδημία η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία και την σταθερότητα.

Απαριθμώντας τις δύο βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε την επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Το χρέος της Ελλάδας δεν μοιάζει με καμίας άλλης χώρας

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι τυχερή που ο ESM διατηρεί το 55% του χρέους της, επισημαίνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν απολαμβάνει τέτοια δομή χρέους -που να ελέγχεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από επίσημους πιστωτές, να έχει τόσο χαμηλό επιτόκιο και μακρά μέση ωρίμανση.

Η Ελλάδα δανείζεται με πολύ μικρά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια από τις αγορές, μπορώντας παράλληλα με την εξυπηρέτηση του χρέους να χρηματοδοτεί δημόσιες δαπάνες και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όσο κι αν είναι αντιδημοφιλείς, τόνισε ο Ρέγκλινγκ, πρέπει να εξηγηθεί στον ελληνικό πληθυσμό ότι είναι απαραίτητες και να είναι έτοιμος γι’ αυτές.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενίσχυση λόγω της πανδημίας η Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ της πήρε την μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Αν την αξιοποιήσει σωστά θα πετύχει σπουδαία ανάπτυξη. Επανέλαβε πως είναι μια ευκαιρία η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημογραφικό της πρόβλημα, να επανέλθουν οι Έλληνες που έφυγαν λόγω της κρίσης, όπως έγινε άλλωστε και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Πολωνία.

Σταικούρας: Συνεχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Ελληνικής οικονομίας και να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

«Συνεχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Ελληνικής οικονομίας και να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, στο ίδιο πάνελ με τον επικεφαλής του ESM. «Θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και την επίπτωση της στην οικονομία λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα στήριξης για όσο είναι αναγκαίο» είπε.

Είπε πως το μέγεθος των μέτρων είναι το κατάλληλο λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουμε αλλά και επίσης και τη δημοσιονομική χαλάρωση που αποφασίσθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα χρόνο πριν.

Περιέγραψε επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει να υλοποιεί η Ελλάδα για να θωρακίσει την οικονομία. Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2022, το δεύτερο υψηλότερο πανευρωπαϊκά, αλλά και σε στοιχεία όπως το οικονομικό κλίμα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής και η σταθεροποίηση του δείκτη ανεργίας.

«Εκτιμάμε ότι θα πετύχουμε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη» ανάφερε, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε νέες προσκλήσεις που είναι μπροστά» είπε, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Κλάους Ρέγκλινγκ. «Και για αυτό έχουμε ήδη διαμορφώσει 5 στόχους» που περιέγραψε.

Οι νέες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς επώδυνες προσαρμογές, είπε. Πρέπει να αναλάβουμε συνεκτικές δράσεις και αυτό πράττουμε, ανέφερε αναπτύσσοντας τα 10 πεδία πολιτικής που οδηγούν στην επίτευξη των 5 στόχων της κυβέρνησης. Με κοινό παρονομαστή τις μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσει, ώστε να οδηγηθούμε σε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε. Και εκτίμησε πως σχεδόν το ένα τρίτο της ανάπτυξης θα έρθει από το Σχέδιο Ανάκαμψης. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συνεκτική δράση και νέα μέτρα για να έρθουν νέες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέγκλινγκ: Τα τρία στοιχήματα της Ελλάδος - Παραγωγικότητα, δημογραφική γήρανση και πλεονάσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider