Ενίσχυση τουριστικών λεωφορείων με 11 εκατ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενίσχυση τουριστικών λεωφορείων με 11 εκατ. ευρώ
Λεοφωρεία
Ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων με 11 εκατ. ευρώ. Η συνάντηση Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. 

Για τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη του κλάδου των τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων οδικών μεταφορών που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, με έκτακτες ενισχύσεις και μείωση των τελών κυκλοφορίας, ενημέρωσε τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων νομού Λάρισας κ. Γρηγόρη Λάβδα για το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσαν στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να πληροφορηθεί:

1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η εκταμίευση της έκτακτης ενίσχυσης στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων λόγω της ζημίας που υφίστανται από την μακρά περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

2. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρξαν έσοδα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και φέτος, αν εξετάζουν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, όπως ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου.

Στην απάντησή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι «με την αριθ. 2/2281/20-1-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης διατεθήκαν κατά προτεραιότητα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Τουρισμού, πιστώσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υποχρεώσεις προηγούμενου έτους για δαπάνες καταβολής έκτακτης ενίσχυσης των τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημοσιάς χρήσης καθώς και των τουριστικών γραφείων που διαθέτουν και έχουν θέσει σε κυκλοφορία τουριστικά τρένα, οι όποιες πλήττονται από τον αναγκαστικό περιορισμό των οδικών και σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19».

Μείωση τελών κυκλοφορίας

Επιπλέον, ενημερώνει ότι «με το άρθρο 481 του ν. 4781/2021 (Α ́ 31) τροποποιήθηκε το άρθρο 20 του ν. 2948/2001 (Α ́ 242), ώστε να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 για τα τουριστικά λεωφορεία». Έτσι, ορίστηκε ότι ειδικά για το έτος 2021, για τα τουριστικά λεωφορεία έως 40 θέσεων καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας 215 ευρών και για τα λεωφορεία 41 θέσεων και άνω τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 300 ευρώ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «εξαιρετικά για το έτος 2021, τα επιπλέον ποσά τελών κυκλοφορίας που έχουν καταβληθεί από ιδιόκτητες τουριστικών λεωφορείων είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider