Ο πληθωρισμός …ξύπνησε και οι Κεντρικές Τράπεζες δυσκολεύονται να παίζουν τον «μάγο»

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός …ξύπνησε και οι Κεντρικές Τράπεζες δυσκολεύονται να παίζουν τον «μάγο»
Tόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed βλέποντας το τσουνάμι να έρχεται, είχαν πριν λίγο καιρό αλλάξει τα όρια στόχους του πληθωρισμού μεταβάλλοντας το 2% από συγκεκριμένο οριακό στόχο, σε στόχο μέσου όρου ενός ευρύτερου χρονικού διαστήματος.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Οι τάσεις έχουν αναστραφεί με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται και τις αποδόσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών να πέφτουν. Τι έχει συμβεί;

Το «θηρίο» φαίνεται σαν να έχει ξυπνήσει και οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν την συνέχεια. Το «θηρίο» δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό και οι αγορές προεξοφλούν ήδη με περισσότερο ή λιγότερο φόβο την αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών παρά τις διαβεβαιώσεις του Τζ. Πάουελ (Fed) στο Κογκρέσο ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θεωρεί προς το παρόν τις τάσεις αυτές απειλητικές.

Κανείς όμως όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις δεν δίνει μεγάλη πίστη στα λόγια του Πάουελ. Και αυτό γιατί οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μέσα σε χρόνο μηδέν έχουν αυξηθεί ακόμα και πάνω από το 50%. Τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 1% και αφού άγγιξαν ενδιάμεσα στο 1,61% βρίσκονται σήμερα, μόλις ένα μήνα μετά στο 1,4%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη πάρει δρόμο για να υπερβεί το 2% ενώ στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχει ξεπεράσει το 2%.

Η απόφαση της αμερικανικής Βουλής να συμφωνήσει στο mega - πακέτο δημοσιονομικής στήριξης των 1,9 τρις δολ. από την κυβέρνηση Μπάιντεν και να στείλει την απόφασή της στην Γερουσία – στην οποία πλέον πλειοψηφούν οι δημοκρατικοί – ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Γι’ αυτό άλλωστε οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα συμπαρασύροντας τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών ακόμα και τα γερμανικά bund τα οποία από το -60% βρέθηκαν στο – 27% σε χρόνο dt.

Τα ελληνικά έχουν σχεδόν διπλασιάσει τοις αποδόσεις τους…

Στην Ευρωζώνη οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις της Bundesbank στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για μείωση της παρέμβασης μέσω του PEPP..

Με άλλα λόγια οι χρηματαγορές προεξοφλούν πως οι  Κεντρικές Τράπεζες είναι υποχρεωμένες, είτε στραφούν στην κατεύθυνση της εγκατάλειψης της πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων, είτε να ακολουθήσουν την ιαπωνική «γραμμή» της άμεσης παρέμβασης στην καμπύλη των επιτοκίων στο κρατικό χρέος, κάτι που αν επιλεγεί ως απάντηση …κύριος είδε τι θα ακολουθήσει.

Βέβαια τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed βλέποντας το τσουνάμι να έρχεται, είχαν πριν λίγο καιρό αλλάξει τα όρια στόχους του πληθωρισμού μεταβάλλοντας το 2% από συγκεκριμένο οριακό στόχο, σε στόχο μέσου όρου ενός ευρύτερου χρονικού διαστήματος.

Πόσο; Μόνο οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ίσως … και να το ξέρουν.

Στην πραγματικότητα επιχείρησαν να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους μπροστά στο αναδυόμενο αδιέξοδο.

insider

Τώρα κατά πως φαίνεται το «θηρίο» έχει αρχίσει να ξυπνάει και οι διαβεβαιώσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών διαπιστώνεται πως δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τις προεξοφλητικές αντιδράσεις των αγορών.

Χαρακτηριστική η αντίδραση του επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Κεντρικής Τράπεζας της Μ. Βρεττανίας, Andrew Haldane.

Στο πλαίσιο ομιλίας του αυτή την εβδομάδα υποστήριξε πως « Οι πολίτες έχουν δίκιο να προειδοποιούν για τους κινδύνους από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών που ενεργούν πολύ συντηρητικά με αυστηρή νομισματική πολιτική. Αλλά για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την στιγμή είναι ο εφησυχασμός της κεντρικής τράπεζας που επιτρέπει στην πληθωριστική «μεγάλη γάτα» (σ.σ. την τίγρη) να ξεφύγει από το κλουβί της…».

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν η «τίγρης του πληθωρισμού» έχει ξεφύγει τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσουν τα επιτόκια σε ένα χρέος που είναι ήδη εκτός ελέγχου τόσο στον δημόσιο όσο – κυρίως – στον ιδιωτικό τομέα. Και κάτι τέτοιο καμία κυβέρνηση ή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση το αντιμετωπίσει εν μέσω ύφεσης και πανδημίας.

Αν το «θηρίο» βγήκε από το κλουβί όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της BoE τότε, οι μέχρι στιγμής «θαυματοποιοί» κεντρικοί τραπεζίτες με τα τυπογραφία να δουλεύουν ακόμα στο φούλ, απέχουν πολύ από το να γίνουν «θηριοδαμαστές» των πραγματικών αντιφάσεων αυτής κρίσης χωρίς τέλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider