Παρέμβαση Στουρνάρα: H ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση Στουρνάρα: H ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζητά ανοιχτά μια νέα γενναία παρέμβαση της Φρανκφούρτης στις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως «κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλυτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του ΡΕΡΡ ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη όπως από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Υπογράμμισε δε, ότι ενδεχομένως να αλλάξει «ελαφρώς»το μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να χρειάζεται δομική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της περί το 1 τρισ. ευρώ για να δαπανήσει μέσω του ΡΕΡΡ.

Να επισημάνουμε πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 1,11% ενώ το 15ετές και 20ετές είναι στο 1,41% και στο 1,51%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider