BofA: Στο 7,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με ανάπτυξη 4,1% το 2021 - Τι βλέπει για το νέο έτος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Στο 7,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με ανάπτυξη 4,1% το 2021 - Τι βλέπει για το νέο έτος
Στο 7% θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America. Κρίσιμος ο ρόλος της ΕΚΤ, αλλά και η διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο 7,1% αναμένεται να κλείσει η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας Bank of America, προτού ανακάμψει κατά 4,1% το 2021 και συνεχίσει με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,8% το 2022.

Την υψηλότερη ύφεση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψουν η Ισπανία και η Γαλλία με 11,3% και 8,9% αντίστοιχα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 8,5%. Ευρύτερα η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως η ύφεση στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7% από 7,3% που εκτιμούσε αρχικώς, «κατεβάζοντας» ωστόσο το ποσοστό ανάπτυξης για το 2021 και το 2022 στο 3,9% και 2,7%, από 4,8% και 3,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα είναι υψηλά, φτάνοντας το 9,2% του ΑΕΠ φέτος, το 7,3% το 2021 και το 5,8% το 2022. Όπως τονίζει, η έναρξη του 2021 προμηνύεται δύσκολη για τις χώρες της Ευρωζώνης, προτού ξεκινήσει η φάση ανάκαμψης.

Βασικά στηρίγματα θα αποτελέσουν:

  • τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης,
  • η εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς θα προχωρά ο μαζικός εμβολιασμός,
  • η χαμηλότερη αβεβαιότητα με μια πιο «φιλική» αμερικανική προεδρία και με το Brexit να αναμένεται να ολοκληρωθεί,
  • η πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική και,
  • η προοδευτική εξομάλυνση της προληπτικής εξοικονόμησης στον ιδιωτικό τομέα.

Έμφαση στα προγράμματα TLTROs από την ΕΚΤ - Μεγάλο το εύρος για το PEPP

Από την άλλη, η αδύναμη ανάπτυξη και ο πολύ αδύναμος πληθωρισμός φέρνουν ξανά προ των πυλών την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φυσικά το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία PEPP θα παραμείνει για όλο το 2021, ωστόσο, σε αυτό το χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ. Έτσι η BofA αναμένει τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και τη συνέχιση του ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, παρατείνοντας το PEPP και για μετά το 2021. Ωστόσο το εύρος αύξησης του PEPP παραμένει μεγάλο, καθώς σύμφωνα με την BofA κυμαίνεται μεταξύ 170-500 δισ. ευρώ ανάλογα με το αν η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ως βάση το ρυθμό αγορών των περασμένων εβδομάδων ή των τελευταίων δύο μηνών. Σε ότι αφορά τα προγράμματα TLTROs (στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης) οι ευνοϊκοί όροι αναμένεται να επεκταθούν έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιθανό είναι να υπάρξει και ένα ειδικό και γενναιόδωρο νέο TLTRO, που θα στοχεύει σε ΜμΕ που επηράστηκαν ιδιαίτερα από το δεύτερο «κύμα» πανδημίας.

Μένουν κάποια περιοριστικά μέτρα στη φιλοξενία και τον τουρισμό

Για τη νέα χρονιά, και ειδικότερα για το α' τρίμηνο του 2021, δεν αναμένεται ένας νέος εκτεταμένος γύρος lockdown, ωστόσο κάποια περιοριστικά μέτρα στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού θα παραμείνουν μέχρι την άνοιξη. Από την άλλη, στηριζόμενη σε ένα μείγμα ενός ταχύτερου χρονοδιαγράματος για το εμβόλιο, και μιας αισιοδοξίας για τη θερινή σεζόν όπου θα γίνει αισθητή στο γ' τρίμηνο αντί για το δ' τρίμηνο θα προκύψει ένα «χτύπημα» ανάπτυξης 1,3% σε τριμηνιαία βάση.

Φωτογραφία: Getty Image/Ideal Image

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider