Βασανιστικά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν επενδυτές και αναλυτές ενόψει του Νέου Έτους, καθώς οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία είναι ζοφερές –όπως επίσης και για τις διεθνείς αγορές.

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΑΓΟΡΕΣ
- TAX & LABOUR
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- SUSTAINABILITY
- ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Απίθανο. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί το δ΄τρίμηνο του χρόνου, μετά την αύξηση του φόρου κατά 10%, από 8%, τον Οκτώβριο. Η δέσμη δραστικών μέτρων, όμως, που έχει δρομολογήσει ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να μετριάσει τον αντίκτυπο στην οικονομία. Από τον φόβο αναμένεται να εξαιρεθούν τα περισσότερα είδη τροφίμων, ενώ προβλέπονται φοροαπαλλαγές για τις αγορές σπιτιών και αυτοκινήτων.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Η αύξηση της φορολογίας είναι σίγουρα μια τροχοπέδη. Και πάλι, όμως, σήμερα η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να την αντιμετωπίσει, σε σύγκριση με το 2014. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ισχυρές δημόσιες δαπάνες για αποτρέψει πιέσεις στην ανάπτυξη για το έτος που ξεκινά τον Απρίλιο του 2019. «Σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό είναι θετικό, αλλά σε όρους συγκράτησης των δημοσιονομικών, όχι», καταλήγει ο Γιούκι Μασουτζίμα.
Στις ανακοινώσεις της τον Δεκέμβριο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δύο νέων αυξήσεων επιτοκίων το 2019 και μία αύξηση το 2020 σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδυτές θεωρούν, πάντως, ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι υποκείμενες οικονομικές αδυναμίες, γεγονός που αποτυπώθηκε με ισχυρές ρευστοποιήσεις στη Wall Street τις προηγούμενες ημέρες.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Η πρόσφατη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν αρκούν για να φρενάρουν τη Fed προτού προβεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων το 2019. «Παρότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστούν, η ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλότερα από τη μακροχρόνια τάση και η ισχυρή ανάπτυξη του 2018 σημαίνει ότι ενδέχεται να δούμε τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μερικές αυξήσεις ακόμη προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός», εκτιμούν ο Τιμ Μαχέντι και η Γελένα Σοθλγιατίεβα.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει γρήγορα, λογικά εντός του α’ τριμήνου του έτους. Οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής, πάντως, δεν φαίνονται αποφασισμένοι να παρεκκλίνουν της πολιτικής περιορισμένων κινήτρων που έχουν εφαρμόσει έως τώρα. Βέβαια, οι ενδείξεις είναι αρκετά πιεστικές από το μέτωπο της οικονομίας, με τις λιανικές πωλήσεις να κλείνουν το 2018 με τον χαμηλότερο ρυθμό της δεκαετίας. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να δούμε πιο δραστικά αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο με στόχο την ανακοπή του αρνητικού κύκλου.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Εφόσον χαλαρώσουν οι πιέσεις στο μέτωπο των εξαγωγών για την Κίνα, η κεντρική τράπεζα θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για συγκρατημένες κινήσεις που σηματοδοτούν μικρότερη εξάρτηση από τις επενδύσεις. «Το σενάριο της εντατικοποίησης των εμπορικών εντάσεων, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής πιο γενναίων κινήτρων εκ μέρους των κινεζικών αρχών με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης», εκτιμά ο Τομ Όρλικ.
Αυτό είναι το πιο βασανιστικό ερώτημα που επιφυλάσσει το 2019 για την παγκόσμια οικονομία. Το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Η ανακωχή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι προς το παρόν καθησυχαστική αλλά έχει… πήλινα πόδια. Αυτός είναι ο λόγος που επικρατεί τόση νευρικότητα στις αγορές, αφού οι σχέσεις των δύο ηγετών αναμένεται να περάσουν πολλά σκαμπανεβάσματα αυτή τη χρονιά.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Η ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί. Η Κίνα, όμως, δεν θα προβεί στις ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν τα γεράκια των ΗΠΑ αλλά θα κάνουν αρκετά για να δηλώσει «νικητής» των διαπραγματεύσεων ο Τραμπ. «Ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, όμως, οι εμπροσθοβαρείς εξαγωγές του 2018 θα έχουν ως αποτέλεσμα πτώση των εξαγωγών το 2019», αναφέρει ο Τομ Όρλικ.
Οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Εν μέσω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Brexit, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η πλειονότητα των Βρετανών βουλευτών απεύχεται το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας. «Αυτό μας εμπνέει μια βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ το 2019. Για την οικονομία τα νέα θα είναι καλά και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς κοντά στο 2%», εκτιμά ο Ντα Χάνσον.
Οι αναδυόμενες αγορές θα κάνουν δυναμική επάνοδο το 2019, μετά τη χειρότερη χρονιά της τριετίας που διένυσαν το 2018, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν 30 αναλυτές, επενδυτές και traders. Η Morgan Stanley, μάλιστα, εκτιμά ότι είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια οικονομία τη νέα χρονιά.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, τον εμπορικό πόλεμο και τις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το 2019. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη ενισχύει τον κίνδυνο για τις αναδυόμενες αγορές. «Ωστόσο, η επόμενη κρίση αναμένεται πιο κοντά μας», καταλήγει ο Σκοτ Τζόνσον.
Εξαρτάται από ποιος είναι αυτός που θα απαντήσει. Επισήμως, η ΕΚΤ δηλώνει ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα «τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο έτος.
Οι επενδυτές ανησυχούν, πάντως, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς επιβράδυνση, γεγονός που δεν συνάδει με μια πολιτική νομισματικής σύσφιξης. Στην αγορά έχει προεξοφληθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων για τον Απρίλιο του 2020 –όταν δηλαδή θα έχει αναλάβει ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Σίγουρα, ιδίως εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Ντράγκι και των συνεργατών του στην ΕΚΤ. Εφόσον η ανάπτυξη διατηρηθεί στα επίπεδα του 0,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του 2019, και σημειωθεί αύξηση σε επίπεδο αμοιβών, η κεντρική τράπεζα δεν θα «δει» λόγω καθυστέρησης στην άνοδο των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Τζέιμι Μάρεϊ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,4% το τρίμηνο, το οποίο συνεπάγεται ότι το 2019 θα δούμε την πρώτη αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, αλλά μάλλον προς το τέλος του έτους.
Σίγουρα όχι. Μπορεί οι αγορές να είναι νευρικές και οι κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν το φθηνό χρήμα, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει διατήρηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης στο 3,7% για το 2019.
Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: Το 2018 ξεκίνησε δυναμικά, κάτι που δεν ισχύει για το 2019. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ θα διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Η έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και η συρρίκνωση των εντολών εξαγωγών επιβεβαιώνουν ότι το ανώτερο σημείο του κύκλου αποτελεί παρελθόν. Δεν σημαίνουν, όμως, ότι έρχεται ύφεση, επισημαίνει ο Τομ Όρλικ.
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.