Στα 726,70 ευρώ διαμορφώνεται η μέση κύρια σύνταξη και στα 194,37 η μέση επικουρική, σύμφωνα με το ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» μηνός Σεπτεμβρίου 2020. 

Οι νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν σε 19.355, ενώ από την αρχή του έτους και παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ η πανδημία- έχουν απονεμηθεί συνολικά 153.651 κύριες συντάξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπερ-φορέα κοινωνικής ασφάλισης, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούν ακόμη ανέρχονται σε 117.876 και των επικουρικών σε 57.101, αριθμοί που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύστημα απονομών.

Συνολικά τον προηγούμενο μήνα καταβλήθηκε το ποσό των 2,258 δισ. ευρώ για συντάξεις. Οι δικαιούχοι φτάνουν τα 2,486 εκατομμύρια, ενώ με βάση τα ίδια στοιχεία από τις αρχές του χρόνου έχουν δοθεί 20,2 δισ. ευρώ.

«Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο, βιώσιμο και με διασφαλισμένες τις συντάξεις του» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθεί η πολύτιμη αυτή ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ώστε να είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των επόμενων γενεών οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση συνταξιοδοτικής παροχής (εθνικής ή ανταποδοτικής σύνταξης) πρέπει να γίνεται με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και να συνοδεύεται από αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη που θα τεκμηριώνει το δημοσιονομικό ουδέτερο αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε.

 

Διαβάστε επίσης