«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τις αγορές για Alpha – Eurobank

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τις αγορές για Alpha – Eurobank

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώνουν τη διαδικασία του book building η Alpha Bank και η Eurobank, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν εξασφαλίσει όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται και για το δυσμενές σενάριο.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών προκαλεί αισιοδοξία στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που εκτιμούν ότι θα πολλαπλασιαστούν οι προσφορές από ξένους επενδυτές.

Πρώτη η Alpha Bank

To «νήμα» στη διαδικασία του book building έκοψε πρώτη η Αlpha Bank, καθώς συγκέντρωσε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ. Μολαταύτα, η τράπεζα κρατά ανοικτό το βιβλίο, δεχόμενη και νέες προσφορές από τους ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται εξαρχής στόχος της τράπεζας ήταν να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με βάση και το δυσμενές σενάριο των stress tests, το οποίο ανερχόταν αρχικά σε 2,743 δισ. ευρώ. Το ποσό μειώθηκε στη συνέχεια σε 2,563 δισ. ευρώ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

Ακολούθως, το ποσό υποχώρησε στα 1,55 δισ. ευρώ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, μέσω της οποίας η Alpha Bank συγκέντρωσε επιπλέον ποσό 1,011 δισ. ευρώ.

Κλείνει και το βιβλίο της Eurobank

Επίσης με επιτυχία στέφθηκε η διαδικασία και για τη Eurobank, η οποία εξασφάλισε το σύνολο των κεφαλαίων που προβλέπονται στο δυσμενές σενάριο και έτσι προχωρά στην πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της.

Στην περίπτωση της Eurobank, το τελικό ποσό της αύξησης ανέρχεται σε 2,039 δισ. ευρώ, μετά και τη μείωση κατά 83 εκατ. ευρώ από τον SSM στο πλαίσιο της δημιουργίας οργανικών εσόδων από το capital plan της τράπεζας.

Αισιοδοξία για Εθνική και Πειραιώς

Τέλος, με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν πλέον τις διαδικασίες του book building τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, στον απόηχο της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, «οι Έλληνες, μεγάλοι και μικροί μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με δημόσια πρόταση η οποία θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα»

Η τράπεζα επιδιώκει συνολικά να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,45 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, τα έσοδα από την πώληση του 100% της Finansbank θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των CoCos που θα λάβει η τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider