«Φουντώνει» η μάχη στα στεγαστικά δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φουντώνει» η μάχη στα στεγαστικά δάνεια
Η στεγαστική πίστη αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες κατηγορίες χορηγήσεων, αφού πρόκειται για δάνεια εξασφαλισμένα με ακίνητο.

Πεδίο σκληρού ανταγωνισμού των τραπεζών έχει γίνει τους τελευταίους μήνες η στεγαστική πίστη, καθώς σπεύδουν να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την τεράστια προοπτική ανόδου στις τιμές των ακίνητων στη χώρα μας.

Η στεγαστική πίστη αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες κατηγορίες χορηγήσεων, αφού πρόκειται για δάνεια εξασφαλισμένα με ακίνητο. Ταυτόχρονα, συμπίπτει συχνά με το νέο ξεκίνημα στη ζωή ενός ζευγαριού, συνεπώς πρόκειται για μακροχρόνια δάνεια διάρκειας άνω των 15-20 ετών. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι τιμές των ακινήτων να ακολουθήσουν ανοδική πορεία και όχι το αντίθετο, όπως είδαμε να συμβαίνει τα χρόνια της κρίσης, οδηγώντας σε τεράστιους όγκους κόκκινων δανείων.

Τον προηγούμενο χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν στεγαστικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Πηγές συστημικής τράπεζας αναφέρουν στο insider.gr ότι τον Ιούλιο αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκε κατά 38%, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας ακόμη και της προσδοκίες της ίδιας της τράπεζας. Η βελτίωση, όμως, δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική, αφού «πλέον έρχονται να ζητήσουν δάνειο οι καλοί, αξιόπιστοι πελάτες», αναφέρει η ίδια πηγή.

«Το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση, όχι ότι δεν υπάρχει προσφορά», αναφέρει άλλος τραπεζίτης. Σημειώνεται, πάντως, ότι το 30% των ενήλικων στη χώρα μας είναι «αδάνειστοι», δηλαδή δεν έχουν λάβει ποτέ τους δάνειο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια δεξαμενή πελατών για δανεισμό, ωστόσο, εάν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα, με παράλληλη μείωση της ανεργίας, μεγάλο μέρος του target group παραμένει μη αξιοποιήσιμο.

Δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πάντα δίνει η Eurobank

«Η Eurobank είναι η τράπεζα της ανάπτυξης που και θέλει και μπορεί να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα της τράπεζας το οποίο δίνει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να επιλέξει το προφίλ του δανείου του ανάλογα με τις ανάγκες του.

«Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν τα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο, η Eurobank μπορούσε να τα χορηγήσει στο σύνολό τους ή ακόμη και το τριπλάσιο από αυτό το ποσό. Το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση, όχι ότι δεν υπάρχει προσφορά», τόνισε.

«Κουρεύει» το επιτόκιο η Alpha Bank

Σε σημαντική μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, κατά 40 μονάδες βάσης (40%) προχώρησε η Alpha Bank την προηγούμενη εβδομάδα. Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της προστίθενται και προγράμματα σταθερού επιτοκίου, με ιδιαίτερα βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης.

Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων συμπαρασύρει και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τα επιτόκια του ευρώ.

Εκτός από την τιμολόγηση, οι τράπεζες δίνουν «μάχη» και για βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Διοίκηση της Eurobank δεσμεύτηκαν να ψηφιοποιήσουν πλήρως και τη διαδικασία εκταμίευσης στεγαστικού δανείου -ωστόσο αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Στεγαστικό σε έξι βήματα δίνει η Εθνική Τράπεζα

Εμφανώς απλοποιημένη είναι η διαδικασία επιλογής προγράμματος στεγαστικού δανείου για τους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας. Αρχικά, ο πελάτης ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το πρόγραμμα που του ταιριάζει, προσκομίζει τα δικαιολογητικά στην τράπεζα έπειτα ακολουθεί τη διαδικασία της προέγκρισης, της οριστικής έγκρισης και της υπογραφής της σύμβασης.

«Πράσινα» στεγαστικά δίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Στην πράσινη ανάπτυξη ρίχνει το βάρος η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προσφέρει ευνοϊκά επιτόκια και προνομιακούς όρους σε όσους πελάτες της χτίσουν ή αγοράσουν πράσινα σπίτια. Τα εν λόγω δάνεια παρέχονται με έκπτωση επιτοκίου κατά την κυμαινόμενη περίοδο ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, ενώ όσο πιο «πράσινη» είναι η κατοικία, τόσο πιο χαμηλό το επιτόκιο του δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider