Σχέδιο «Ηρακλής»: Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο «Ηρακλής»: Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά
Πυρετός διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη για το ελληνικό σχέδιο και μένει να δούμε πόσο θα διαφοροποιείται από το -επιτυχημένο- ιταλικό.

Έλληνας με… ιταλικές ρίζες είναι ο «Ηρακλής», το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 30 δισ. ευρώ με παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που αναρτήθηκε από το συρτάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από έναν ακριβώς χρόνο δεν είναι καινούργιο. Έχει εφαρμοστεί με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιταλία, με την ονομασία «GACS», έχοντας διευκολύνει 15 συναλλαγές τιτλοποιήσεων από το 2016 έως σήμερα.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο, η σημερινή κυβέρνηση και, συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, έθετε υψηλά στην ατζέντα της τη συστημική λύση που θα «λύσει» τα χέρια των τραπεζών, προκειμένου να επιτύχουν μονοψήφιο δείκτη NPE έως το 2022 όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να γίνει, όμως, αυτό, προϋπόθεση για εφαρμογή του σχεδίου στην Ελλάδα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως» και κατόπιν το σχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Στη συνέχεια, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, δηλαδή ο SSM, θα πρέπει να εγκρίνει τις συναλλαγές κατά περίπτωση ώστε να προχωρά κάθε τιτλοποίηση χωριστά.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε καρέ-καρέ τις εξελίξεις για το «βάπτισμα του πυρός» του Ηρακλή, αφού τα δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαφέρουν από εκείνα του ιταλικού, ενώ μια ειδοποιός διαφορά είναι η μη επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας σε αντίθεση με την Ιταλία. Το γεγονός αυτό αυξάνει το κόστος αξιοποίησης του σχεδίου από τις τράπεζες, το οποίο αποτυπώνεται ως ασφάλιστρο κινδύνου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα CDS της χώρας –τα οποία ευτυχώς έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το «παζάρι» μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών δεν αφορά μόνο στο κόστος, αλλά και στον χρόνο καταβολής του τιμήματος από τις τράπεζες. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να επιμερίσει το κόστος σε επιμέρους ετήσιες καταβολές.

Στη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Πέμπτη τραπεζίτες και επιτελείο του Υπουργείο Οικονομικών, ασκήθηκαν δύο αμφίρροπες δυνάμεις. Από τη μία, οι τράπεζες επιμένουν για ευνοϊκή τιμολόγηση και δυνατότητα επιμερισμού του κόστους ώστε να μην επιβαρύνουν τον ισολογισμό τους, ενώ, από την άλλη, το ΥΠΟΙΚ υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα επιμένει ότι δεν πρέπει η ελληνική πρόταση να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την ιταλική, καθότι αυτό θα σήμαινε διακριτική μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς η Κομισιόν δεν έχει απέναντί της μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Κύπρο που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες κρίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider