Το παρασκήνιο πίσω από τη «μονομαχία» στην Ένωση Τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παρασκήνιο πίσω από τη «μονομαχία» στην Ένωση Τραπεζών
Στις 26 Μαρτίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ για να εκλέξει νέο πρόεδρο, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην διεξαχθεί ψηφοφορία εάν ένας εκ των υποψηφίων αποχωρήσει.

Σκληρό «μπρα ντε φερ» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ένωση Τραπεζών μεταξύ των δύο υποψήφιων για τις εκλογές της 26η Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διεργασιών.

Στις 16 Φεβρουαρίου -που έληγε η προθεσμία- υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες : από τον πρόεδρο της Πειραιώς, Γιώργο Χατζηνικολάου, και τον πρόεδρο της Εθνικής, Κώστα Μιχαηλίδη. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη ικανού αριθμού μελών του διοικητικού συμβουλίου και θεωρούνται ισάξιοι αντίπαλοι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Η θητεία του υφιστάμενου προέδρου, Νικόλαου Καραμούζη, λήγει τυπικά τον Ιούνιο που θα συγκληθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση. Η ολοκλήρωση των καθηκόντων του, όμως, ως πρόεδρος της Eurobank στις 31 Μαρτίου 2019 επισπεύδει τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου. Ο λόγος που δεν υπέβαλε υποψηφιότητα ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, είναι ότι είχε διατελέσει σε αυτή τη θέση την τριετία 2009-2012 ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να προέλθει ξανά από τη Eurobank.

Ένα τυπικό ζήτημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τους δύο υποψηφίους, είναι η διάρκεια της παρουσίας τους στην Ένωση: ο κ. Μιχαηλίδης ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ ο κ. Χατζηνικολάου έχει διπλάσιο χρόνο. Και οι δύο, πάντως, είναι στελέχη που ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στις 26 Μαρτίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ για το θέμα αυτό, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες. Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι πιθανό ένας εκ των υποψηφίων να αποχωρήσει εάν θεωρήσει ότι μειονεκτεί έναντι των αντιπάλων του. Ιστορικά, ο πρόεδρος εκλέγεται με ομοφωνία, με εξαίρεση την τελευταία ψηφοφορία που ανέδειξε τον κ. Καραμούζη τον Δεκέμβριο του 2016.

Για την εκλογή προέδρου ψηφίζουν τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ουσιαστικά, όμως οι ψήφοι είναι επτά (πλην των υποψηφίων). Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση του κ. Στιβ Μπάνερ από την κεφαλή της HSBC στην Ελλάδα, εκκρεμεί η επίσημη αντικατάστασή του από τον διάδοχό του Πίτερ Γιάτις στο Δ.Σ. της Ένωσης. Αυτό είναι και το πρώτο ζήτημα που θα διευθετηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ και κατόπιν θα εκλεγεί ο πρόεδρος.

Θετικό το αποτύπωμα του Ν. Καραμούζη

Πηγές προσκείμενες στην ΕΕΤ αξιολογούν θετικά τη θητεία του κ. Καραμούζη καθώς προσέδωσε εξωστρεφή χαρακτήρα στην Ένωση. «Το timing για να συμβεί αυτό ήταν σωστό, καθώς τα έτη 2017-2018 σηματοδότησαν το τέλος των μνημονίων και ήταν η κατάλληλη εποχή για να ανοιχτεί ξανά η ΕΕΤ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των 90 ετών λειτουργίας της», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Εκτιμούν δε ότι και ο διάδοχός του θα διατηρήσει το πνεύμα εξωστρέφειας, αν και το όραμα κάθε προέδρου είναι διαφορετικό και μένει να αποτυπωθεί από τον/τους υποψήφιο/ους στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider