Ελλάκτωρ: Tι ειπώθηκε στην ενημέρωση των επενδυτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Tι ειπώθηκε στην ενημέρωση των επενδυτών
Ανυπόστατες οι φήμες για ένταση στις σχέσεις των κ. κ. Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, ξεκαθάρισε η διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Σε κατηγορηματική διάψευση των φημών που κυκλοφορούν για την Ελλάκτωρ το τελευταίο χρονικό διάστημα προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας, σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τους στόχους της για τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελλάκτωρ, Γιώργο Προβόπουλο, η εταιρεία ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020, κατά τη διάρκεια των οποίων η μετοχή της εταιρείας σημείωσε «αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία πτώση, σε συνέχεια μαζικών πωλήσεων». «Η επενδυτική κοινότητα έπεσε προφανώς θύμα ‘μεθοδευμένης φημολογίας’, η οποία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών», εξήγησε ο κ. Προβόπουλος για να επαναλάβει πως «ουδέποτε εξέφρασα την πρόθεση ή την απόφαση να αποχωρήσω από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της εταιρείας, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι θυγατρικές θα λειτουργήσουν με εναρμονισμένη ομιλική στρατηγική, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων οδηγιών σε επίπεδο Ομίλου, οι οποίες αφορούν τον Επιχειρηματικό Προγραμματισμό και Προϋπολογισμό».

Μαρίνα Αλίμου

Όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μιλώντας για τα έργα της εταιρείας, έχει «ήδη εξασφαλιστεί η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησής της εταιρείας σε έργα πέραν των αυτοκινητοδρόμων.

Η εταιρεία συμμετέχει ή έχει προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας).

Παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό που η εταιρεία ελέγχει στην Αττική Οδό σε επίπεδα άνω του 65%.

Ανανεώσιμες πηγές

Με γνώμονα τη δέσμευση της εταιρείας να πραγματοποιήσει επενδύσεις και να επωφεληθεί από τις σταθερές και υψηλά προβλέψιμες ταμειακές ροές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε ότι η εταιρεία:

  • Υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 296MW στα τέλη του 2018 σε 491MW μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.
  • Στοχεύει στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 580 MW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επωφεληθεί περαιτέρω από μακροχρόνιες και προβλέψιμες ταμειακές ροές.

Εκτός Ελλάδας

Εκτός Ελλάδας, η εταιρεία δίνει έμφαση στη ρουμανική αγορά, όπου η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, η Άκτωρ ανέλαβε το έργο κατασκευής σιδηροδρομικού έργου, προϋπολογισμού 627 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία, συμμετέχοντας ως μέλος κοινοπραξίας με ποσοστό της τάξης του 30%.

Στην Αυστραλία, ολοκλήρωσε 3 από τα 4 φωτοβολταϊκά έργα «που επιβάρυναν με απροσδόκητες ζημιές τη χρήση του 2019», ενώ εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020 ολοκληρώνεται και το τέταρτο χωρίς να αναμένεται επιπλέον επιβάρυνση της χρήσης του 2020.

Πριν από 18 μήνες, η εταιρεία, όπως εξήγησε ο κ. Καλλιτσάντσης, παρέλαβε εννέα κατασκευαστικά έργα σε Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, τα οποία «ήταν σε κατάσταση σχεδόν παντελούς εγκατάλειψης, ενώ οι αναθέτουσες αρχές απειλούσαν να ρευστοποιήσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές».

Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, η χρηματοδότηση της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου έχει εξασφαλιστεί τόσο μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος βρίσκεται σε τελικό στάδιο κλεισίματος.

Η Άκτωρ δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει, τόνισε η διοίκηση, καθώς όπως εξήγησε, από τις δυο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν αν κριθεί επιθυμητό στον Κλάδο της Κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή (και άρα τον μηδενισμό) του συνόλου των δανείων της Άκτωρ στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.

Ανυπόστατες οι φήμες για ένταση στις σχέσεις των κ. κ. Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση

Ερωτηθέντες αμφότεροι οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης σχετικά με τις φήμες περί έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις απέρριψαν ως ανυπόστατους αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας πως αλληλοστηρίζονται και αντίστοιχα παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον όμιλο και στη διοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider