Μετατίθεται στις 19 Φεβρουαρίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετατίθεται στις 19 Φεβρουαρίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τη διορία να εκπνέει πλέον στις 19 Φεβρουαρίου, από τις 29 Ιανουαρίου που οριζόταν ως καταληκτική ημερομηνία στην προκήρυξη.

Η μετάθεση της ημερομηνίας προήλθε έπειτα από αίτημα εταιρειών οι οποίες σχεδιάζουν να διεκδικήσουν την «είσοδό» τους στον Διαχειριστή του δικτύου διανομής, και ζήτησαν για λίγο περισσότερο χρόνο προετοιμασίας της συμμετοχής τους στη διαδικασία. Αίτημα το οποίο έγινε και επίσημα πλέον δεκτό από τη ΔΕΗ, με γνώμονα τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού ανταγωνισμού στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, με τη μετάθεση της διορίας υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, παρατείνεται και η προθεσμία για την υποβολή ερωτήσεων (έως τις 5 Φεβρουαρίου). Επίσης, όσοι επενδυτές στην πρώτη φάση της διαδικασίας θα πρέπει έως τις 26 Φεβρουαρίου να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Με βάση το market test της Goldman Sachs, που προηγήθηκε του διαγωνισμού, η λίστα των υποψήφιων «μνηστήρων» περιλαμβάνει θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές, και fund που ειδικεύονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισ. ευρώ αν πρόκειται για funds.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της ΔΕΗ για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε ΑΠΕ, ο οποίος προβλέπει την ανάπτυξη έργων 1,5 GW εντός 2ετίας, και μακροπρόθεσμα μονάδων 6 GW. Στην «πράσινη» ατζέντα του Ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, καθώς και η συμβολή στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, με στόχο να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στόχος είναι έως το 2030 η ΔΕΗ να γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider