135 εκατ. ευρώ επενδύει η DECA σε ελληνικές επιχειρήσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
135 εκατ. ευρώ επενδύει η DECA σε ελληνικές επιχειρήσεις

Επιπλέον 110 εκατ. ευρώ θα επενδύσει στην Ελλάδα η DECA Investments τα επόμενα 2-3 χρόνια, επιλέγοντας δυναμικές επιχειρήσεις κυρίως από τους κλάδους των τροφίμων, των συσκευασιών (packaging) και της τεχνολογίας.

Το fund Diorama, που διαχειρίζεται η DECA, έχει επενδύσει ήδη 26 εκατ. ευρώ σε τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, την Atlas Tapes που κατασκευάζει αυτοκόλλητες ταινίες, την Damavand που παράγει προϊόντα ντομάτας και την InternetQ που δραστηριοποιείται στο streaming και τις in-app διαφημίσεις.

Το private equity fund επιλέγει αποκλειστικά εξαγωγικές επιχειρήσεις με χρηστή διαχείριση και ποιοτικό management, όπως δήλωσαν κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους την Τρίτη οι εταίροι (partners) της Deca, μεταξύ των οποίων και ο κ. Νίκος Νανόπουλος, πρώην CEO της Eurobank.

Όπως ανέφερε στο insider.gr ο CEO της εταιρείας, Νίκος Κούλης, δεδομένου ότι η ελάχιστη επένδυση είναι τα 5 εκατ. ευρώ, οι υποψήφιες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίου μεγέθους, της τάξης των 2-3 εκατ. ευρώ EBITDA. Συγκεκριμένα, το fund αναζητά εταιρείες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που είτε δεν διαθέτουν τα κεφάλαια είτε δεν έχουν τολμήσει να κάνουν το «επόμενο βήμα»,

Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζεται το private equity fund ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έχουν επενδυθεί από τον επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Τα υπόλοιπα 60 προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με μικρότερο μερίδιο συμμετέχουν τράπεζες, όπως η Eurobank, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες και Έλληνες επιχειρηματίες.

Ποιοι «τρέχουν» την DECA

Πίσω από την DECA βρίσκονται πέντε πρώην στελέχη του τραπεζικού κλάδου και των επενδύσεων, με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, διαπραγματεύσεων, δανειακού χαρτοφυλακίου κ.α. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Νίκος Κούλης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank και με πολυετή εμπειρία στον τομέα των M&A στις ΗΠΑ, ενώ την επενδυτική «ομάδα των πέντε» απαρτίζουν επίσης οι κ.κ. Νίκος Αλιπράντης, Γιάννης Καλαντζής, Αλέξανδρος Κατσουρίδης και Κωνσταντίνος Δερμάνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κούλης, το fund επενδύει 5-15 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση, με στόχο αποκτήσει σε βάθος χρόνου ένα χαρτοφυλάκιο 12-15 εταιρειών. Η διάρκεια ζωής του fund είναι τα 10 έτη και στόχος είναι να συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στις επιλεγμένες εταιρείες, και με συγκεκριμένο ορίζοντα επένδυσης τα 5-6 έτη.

Τα επόμενα βήματα

Η DECA βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με άλλες δύο εταιρείες και είναι πιθανό οι εμπλεκόμενοι να «δώσουν τα χέρια» μέσα στο επόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με τον κ. Κούλη, ο στόχος για φέτος είναι η επένδυση σε τέσσερις επιπλέον εταιρείες. Όσον αφορά στις επιδιωκόμενες αποδόσεις, η μέση ετήσια απόδοση για τα equity funds στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 14-15% –στην οποία θα πρέπει να προστεθεί το premium του κινδύνου χώρας που εμπεριέχουν οι επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα.

Ο βασικός επενδυτής του fund, κ. Δασκαλόπουλος, παραδέχθηκε ότι στην απόφασή του να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα κρύβεται μια «δόση ρομαντισμού». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ένας τόπος που ένας ξένος επενδυτής θα επιλέξει εύκολα για να τοποθετήσει τα χρήματά του. Εγώ, όμως, σε αυτή τη χώρα πρόκοψα και πέτυχα ό,τι πέτυχα και είναι συνειδητή μας απόφαση να τη στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της παρουσίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider