Εστίαση: Το μεγάλο στοίχημα για το 2025

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εστίαση: Το μεγάλο στοίχημα για το 2025
Μάχη… να φέρουν κόσμο στα καταστήματα εστίασης δίνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ο Έλληνας καταναλωτής στρέφεται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση κατ’ οίκον. Πώς οι νέες τάσεις ανατρέπουν άρδην τις ισορροπίες. Η «ευκαιρία» του τουρισμού και η επόμενη μέρα.

Σε γεμάτα τραπέζια προσβλέπει εφέτος το καλοκαίρι ο κλάδος της εστίασης, με τους επιχειρηματίες του χώρου να χτίζουν «άμυνες» απέναντι σε ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» προκλήσεων, αλλά και να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους ώστε να διαχειριστούν τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που δείχνουν να παγιώνονται.

Ποντάροντας στη δυναμική του τουριστικού ρεύματος, η εστίαση επιχειρεί να δρέψει στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που γεννά η εφετινή θερινή περίοδος, με στόχο την πολυπόθητη ανάσα στα ταμεία των επιχειρήσεων, ακόμη δε κι αν τα προγνωστικά μοιάζουν να είναι εναντίον τους.

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες…

«Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο μας είναι ένα: Πώς θα κατορθώσουν οι επιχειρήσεις εστίασης να προσελκύσουν ξανά τον κόσμο κοντά τους την ώρα που ολοένα και αυξάνεται η κατανάλωση κατ’ οίκον», δηλώνει στο insider.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο, εκφράζοντας έναν ευρύτερο προβληματισμό για τις μελλοντικές προοπτικές της εστίασης.

Όπως επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Circana Hellas, το τελευταίο διάστημα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η κατ’ οίκον κατανάλωση, αφού πλέον το 86% των γευμάτων βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της πανδημίας μεν, παγιώθηκε δε στη συνέχεια στη σκιά της πληθωριστικής κρίσης. Όπως είναι φυσικό, μεγάλος «ηττημένος» της νέας τάξης πραγμάτων που διαμορφώνεται είναι τα καταστήματα εστίασης και δη ταβέρνες, ψητοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.α.

…και η οικονομική στενότητα

Υπό το βάρος μάλιστα της μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας που εξακολουθούν να βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, προχωρούν σε σημαντικές περικοπές των καθημερινών τους δαπανών. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Plum, μίας «έξυπνης» εφαρμογής διαχείρισης χρημάτων, τον Ιούνιο, η μέση δαπάνη ανά χρήστη μειώθηκε αισθητά σε βασικές κατηγορίες εξόδων. Ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα της έρευνας είναι η σταθερή μείωση στη δαπάνη για έξοδο και εστίαση, η οποία υποχώρησε κατά 50% σε μηνιαία βάση. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφει πλέον πέντε συνεχόμενους μήνες πτώσης, υποδεικνύοντας ότι τα γεύματα εκτός σπιτιού ίσως είναι από τις πρώτες πολυτέλειες που εγκαταλείπονται όταν εντείνεται η πίεση.

«Η έξοδος για φαγητό είναι συχνά ο πρώτος τομέας όπου αντικατοπτρίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη», εξηγεί η Μαίριλυ Μητροπούλου, Marketing Manager Ελλάδας της Plum. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή σε πιο συντηρητικές συμπεριφορές: οι άνθρωποι αφήνουν τις κρατήσεις σε εστιατόρια για σπιτικά γεύματα, τα ταξί για περπάτημα και τις συνδρομές για αποταμίευση». Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι δαπάνες για διασκέδαση, καταγράφοντας μείωση κατά 14%.

Σε θέση μάχης η αγορά

Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους τον κλάδο της εστίασης.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν μια περίοδος με προκλήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά θα την έκρινα επιτυχημένη. Για το δεύτερο εξάμηνο υπάρχει αισιοδοξία, ενώ για τον τουρισμό ακούμε καλές προβλέψεις», σχολίασε πρόσφατα, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Svetoslav Atanasov.

Σε ένα πολύ καλό καλοκαίρι για την κατανάλωση μπύρας ποντάρει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με πολύτιμους συμμάχους τον καλό καιρό και τον τουρισμό. «Είμαστε έτοιμοι για ένα πολύ καλό καλοκαίρι, γνωρίζουμε ότι τα καλύτερα έρχονται», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο νέος Γενικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Sebastian Sanchez, με καταγωγή από την Αργεντινή, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Απριλίου. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, το 2025 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο τώρα τα δεδομένα αλλάζουν με το βλέμμα στην τουριστική σεζόν.

Κληθείς πρόσφατα να περιγράψει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Νικήτας Ασπιώτης, έκανε λόγo για απώλειες 9% στο κανάλι HORECA, ενώ ο Βασίλης Ρουμπής, επικεφαλής της vRoubis, μιας αμιγώς ελληνικής εταιρείας από τη Χαλκίδα που παράγει premium αναψυκτικά, μίλησε για μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, τοποθετώντας στο 15-20% την πτώση της συνολικής αγοράς της HORECA.

Το «κοκτέιλ» προκλήσεων

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος καλείται να πορευθεί στη σκιά σημαντικών προκλήσεων. Κι αυτό γιατί την ώρα που τα έσοδα για έναν επιχειρηματία εστίασης αναζητούνται με το… κιάλι, τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα, γεγονός που εγείρει θέμα βιωσιμότητας για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα, με τον καφέ να τείνει να θεωρηθεί… είδος πολυτελείας, ενώ την ίδια στιγμή, έκδηλη παραμένει η ανησυχία για την πορεία των τιμών ενέργειας προσεχώς, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν φόβους για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Ένα ακόμη αγκάθι που απασχολεί τον κλάδο είναι και η φοροφλόγηση, ενώ ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με τις επιχειρήσεις της εστίασης να αναζητούν εναγωνίως εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Ποιοι δήμοι προσφέρουν επιδόματα και παροχές για να ενισχύσουν τις γεννήσεις

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ: 25 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης

Έρχεται νομοσχέδιο - σκούπα για πιο εύκολες και γρήγορες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider