Φορολογικά Κίνητρα για Ασφάλειες Ζωής και Ασφάλιση Κινδύνων Κατοικιών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικά Κίνητρα για Ασφάλειες Ζωής και Ασφάλιση Κινδύνων Κατοικιών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Οι δεσμεύσεις και οι προκλήσεις. Τι γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα.

Φως στο βάθος του τούνελ της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα δύναται να υπάρξει την προσεχή τετραετία αφού κύκλοι του κλάδου διαπιστώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος κινητροδότησης της αγοράς.

Σε μια περίοδο που αναμένονται οι εξαγορές : 2 ασφαλιστικών εταιρειών, της Ορίζων από την Interamerican και της Υδρογείου από ιταλικό όμιλο επιχειρήσεων, και 3 στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα των Ανασφάλιστων Οχημάτων βαίνει προς επίλυση, αναζητούνται Φορολογικά Κίνητρα για τον κλάδο ζωής και δη τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ενώ νομοθετείται το κίνητρο του -10% στον ΈΝΦΙΑ για την ασφάλιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ευήκοα ώτα προκειμένου να υπάρξει έτσι περαιτέρω μείωση.

Επισημαίνεται πάντως ότι καθώς προχωρά η νομοθετική ρύθμιση, η ΕΑΕΕ έχει επεξεργαστεί πρόταση «η οποία θα έχει ολιστικό περιεχόμενο άρα πιο προστατευτικό για τον πολίτη, προβλέποντας την ασφάλιση των κατοικιών έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών, και ειδικότερα έναντι (πλέον του σεισμού) πλημμύρας, καταιγίδας, θύελλας, δασικής πυρκαγιάς».

Είναι κοινός τόπος ότι για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική αγορά έχει υψηλές προσδοκίες από μια νέα κυβέρνηση, καθώς πολλά από τα ζητήματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση βρίσκονται σε πορεία αναζήτησης νομοθετικών λύσεων, με στόχο να μειωθεί το «ασφαλιστικό κενό» των νεοελλήνων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης οι υπουργοί που ενδιαφέρουν την ασφαλιστική αγορά, Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας κ. Αντώνης Γεωργιάδης μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλογλου, καθώς και ο καθ΄ ύλην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι «παλιοί γνώριμοι» της αγοράς δεδομένου ότι στον κύκλο συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με την κυβέρνηση, πολλάκις είχαν συζητήσει τα συγκεκριμένα ζητήματα με τους προαναφερόμενους Υπουργούς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε σύγχρονες λύσεις, σε δυο τουλάχιστον θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά. Στην ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών από το κίνδυνο του σεισμού και άλλων φυσικών φαινομένων εξέλιξη την οποία προχώρησε άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και στην ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των ομαδικών προγραμμάτων με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Στο φορολογικό επίπεδο υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο 2022 η ΕΑΕΕ υπέβαλε στον τότε και σημερινό Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Π. Τσακλόγλου, μελέτη ανεξάρτητου οίκου (ΕΥ), η οποία χαρτογραφεί τη νομοθετική πρακτική στον τομέα αυτό σε ευρύ δείγμα ευρωπαϊκών χωρών. Κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι φορολογική ανισότητα, ανάλογη με την ελληνική, δεν συναντάται σε άλλο κράτος της ΕΕ και ότι η υφιστάμενη διαφοροποίηση λειτουργεί εις βάρος των πολιτών, στο βαθμό που περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές του στην επαγγελματική συνταξιοδοτική αποταμίευση. Σύμφωνα με προφορικές διαβεβαιώσεις, θα υπάρξει μελλοντικά ρύθμιση με την οποία θα εξορθολογίζεται η υφιστάμενη κατάσταση. Η αγορά δεν μπορεί παρά να περιμένει οριστική διευθέτηση του θέματος.

Τέλος με το νέο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΑΕΕ θα ανοίξει το θέμα των ΣΔΙΤ στην υγεία καθώς οι ασφαλιστές προωθούν την ιδέα της συμπληρωματικότητας της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην υγεία.

H αγορά

Εν τω μεταξύ, σε τροχιά αναρρίχησης μεγεθών συνεχίζει να κινείται ο ασφαλιστικός κλάδος.

Ήδη ποσοστιαία άνοδο 8,5%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αγγίζοντας τα 1,67 δισ. ευρώ, για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Από το σύνολο των ασφαλίστρων, τα 801,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ασφαλίσεις ζωής, ενώ τα 867,6 εκατ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 6,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν ανοδικά στο 10,2%.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 12.3% φθάνοντας τα 407,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σημείωσε άνοδο 6,7% για να διαμορφωθεί στα 116,6 εκατ. ευρώ.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος για το τετράμηνο υποχώρησε, κατά 1.4%, στα 277,05 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ισχυρή άνοδο κατά 29,4% κατέγραψε ο κλάδος των ασθενειών, φθάνοντας τα 155,07 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα χερσαία οχήματα με άνοδο 15,6% στα 91,37 εκατ. ευρώ και οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών με αύξηση 14,2% στα 616,47 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 1,5% φθάνοντας τα 251,19 εκατ. ευρώ.

Για τον Απρίλιο του 2023, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΕΕ., η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ζωής αυξήθηκε κατά 15,6% για να διαμορφωθεί στα 233,6 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών κινήθηκε ανοδικά κατά 13,4% φθάνοντας τα 434,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ 6 στα 10 νοικοκυριά και 7 στους 10 επαγγελματίες

Υπ. Εργασίας: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων

Ενέργεια: «Συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται σήμερα στον 1ο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider