Real Estate: Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης «χτίζονται» τα νέα Δικαστήρια Πειραιά στο ακίνητο της Dimand

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης «χτίζονται» τα νέα Δικαστήρια Πειραιά στο ακίνητο της Dimand
Το project «Αγορά ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων - δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά» εντάχθηκε επισήμως στο RRF. Ο διαγωνισμός των 80,9 εκατ. και η επικράτηση της Dimand. Το αντικείμενο του έργου και τα οφέλη.

Ήταν αναμενόμενο αλλά προ ημερών επισημοποιήθηκε και με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Το project «Αγορά ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων - δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά» εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, και αφορά στην ανέγερση κτιρίου (Δικ/κό Μέγαρο) για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων - Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του συστήματος και της απονομής της δικαιοσύνης. Το ποσό της ένταξης αφορά σε περίπου 64 εκατ. ευρώ, με την άμεση εισφορά του RRF να ανέρχεται σε 51,9 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα να αφορούν σε εθνικό ΠΔΕ κ.α.

Πρόκειται για το γνωστό project της κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά που έχει αναλάβει, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, να υλοποιήσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, με τον διαγωνισμό να είναι ύψους σχεδόν 80,9 εκατ. ευρώ (τίμημα). Αναθέτουσα αρχή ήταν το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Το ακίνητο της Dimand που θα στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιώς βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και καταλαμβάνει το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 204 επί των οδών Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου. Είναι 17.050 τ.μ. και εντός του υπάρχει διώροφο διατηρητέο κτήριο μεταλλικό με χρήση αποθηκών. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης (63,810 εκατ.) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (17,144 εκατ.). Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να διαμορφώσει το ακίνητο καταλλήλως, ώστε αυτό να μεταβιβαστεί στον αγοραστή ως τελικό προϊόν ολοκληρωμένο, «με το κλειδί στο χέρι».

Στόχος της δράσης

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός «έμπλεξε» σε ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, με τη συμμετοχή και της Golden Horizon (επενδυτικός φορέας ισραηλινών συμφερόντων) που έχει προτείνει το κτήριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς. Στόχος του έργου είναι η συγκέντρωση σε ένα σύγχρονο και ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης Δικαστικό Μέγαρο όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής Δικαιοσύνης και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας των Δικαστών, των Δικαστικών Υπαλλήλων και των Δικηγόρων. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι συμβατό με τους στόχους του Άξονα 4.3 (Βελτίωση Αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης) και πιο συγκεκριμένα την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος δικαιοσύνης, ήτοι στην κατασκευή/μετασκευή/ανακαίνιση, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση δικαστικών κτιρίων.

Αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο της απόφασης ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανέγερση κτιρίου (Δικ/κό Μέγαρο), συνολικής επιφάνειας 36.095,02 τ.μ. [μικτοί υπέργειοι κύριοι χώροι (γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), πλέον των απαιτούμενων βοηθητικών χώρων, χώρων ΗΜ εγκ/σεων κλπ (υπόγειοι ή υπέργειοι)], που θα παραδοθεί στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. «με το κλειδί στο χέρι», εντός οικοπέδου έκτασης 12.350 τ.μ. μετά των παραρτημάτων αυτού, ήτοι μίας αποθήκης υπό κατεδάφιση και διώροφου διατηρητέου κτίσματος επιφάνειας 357,17 τ.μ. και υπόγειο 63,85 τ.μ., το οποίο θα ανακαινισθεί με σκοπό την ένταξή του στο σύνολο της εγκατάστασης των Δικ/ρίων - Δικ/κών Υπ/σιών Πειραιά.

Οι δικαστικές υπηρεσίες Πειραιά που θα στεγαστούν στο κτίριο είναι: - Πρωτοδικείο Πειραιά - Εφετείο Πειραιά - Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά - Εισαγγελία Εφετών Πειραιά - Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά - Διοικητικό Εφετείο Πειραιά - Ειρηνοδικείο Πειραιά - Πταισματοδικείο Πειραιά - Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιώς Οι ως άνω Δομές συνολικής στεγασμένης επιφάνειας περί των 30.000 τ.μ. λειτουργούν διεσπαρμένες στην γεωγραφική ενότητα Πειραιά.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα εξής:

  1. Όλες οι απαραίτητες μελέτες: Γεωτεχνική, Τοπογραφικό, Αρχ/νική, Ανάδειξης του κτιρίου, Στατική, Η/Μ, Ακουστική, και βάσει αυτών θα εκδοθεί η οικ/κή άδεια.
  2. Όλες ανεξαιρέτως οι απαιτούμενες άδειες, π.χ. οικ/κή άδεια και κάθε άλλη σχετική που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ακινήτου.
  3. Όλα ανεξαιρέτως τα απαραίτητα υλικά και όλες οι εργασίες (οικοδομικές, ενισχύσεις υποστυλωμάτων και πλακών, Η/Μ κλπ).
  4. Η δημιουργία τυχόν πρόσθετων θέσεων στάθμευσης λόγω της χρήσης του κτιρίου ως Δικ. Μέγαρο, η κάθε είδους μελέτη, άδεια, εργασία, υλικά κλπ.
  5. Ο πάσης φύσεως αναγκαίος γραφειακός εξοπλισμός ακροατηρίων, γραφείων, διαδρόμων, προθαλάμων και γενικά κάθε χώρου του κτιρίου.
  6. Η έκδοση βεβαίωσης πυρασφάλειας, άδειας λειτουργίας ανελκυστήρων και κάθε άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τη νόμιμη λειτουργία του κτιρίου ως Δικ/κό Μέγαρο.
  7. Έξοδα συμβολαίων, μεταγραφών, κτηματολογίου και κάθε φύσεως έξοδα για τη σύνταξη συμβολαίων και τη μεταγραφή του κτιρίου στο Ελληνικό Δημόσιο ελεύθερο από κάθε πραγματικό και νομικό ελάττωμα.

Το κτίριο θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση και συνεπώς όλες οι εγκαταστάσεις του (ύδρευση, αποχέτευση, πυρόσβεση κ.λ.π.) θα υπάρχουν σε πλήρη, λειτουργία. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα ανταποκρίνονται στην λειτουργία του κτιρίου. Θα γίνει υποχρεωτικά έλεγχος στατικής επάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς κατέληξαν στην Intrakat δύο συμβάσεις 30 εκατ. ευρώ από… «καραμπόλα»

Ακίνητα: Στο κλαμπ των top 20 του τομέα logistics η Ελλάδα – Τα μεγάλα projects και οι προβλέψεις

Ελληνικό – Lamda: Τέσσερα projects 700 εκατ. ευρώ περιμένουν ανάδοχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider