Ζοφερή η εικόνα της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών στις αρχές του 2023

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζοφερή η εικόνα της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών στις αρχές του 2023
Πτωτικά κινήθηκε η ασφαλιστική αγορά τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 404,15 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πτωτικά κινήθηκε η ασφαλιστική αγορά τον Ιανουάριο του 2023. Τα αρνητικά αριθμητικά δεδομένα στο λυκαυγές του νέου έτους αναμένεται να ανατραπούν τους επόμενους μήνες λόγω των ανατιμήσεων που έχουν γίνει στα συμβόλαια εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού, μέγεθος που θα αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες όταν θα γίνει και η καταβολή της πλειονότητας των ασφαλίστρων από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στα 404,15 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Οι ασφαλίσεις ζωής εμφανίζουν μεγάλη πτώση 16,9% σε σχέση με πέρυσι, στα 164,56 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών παρουσίασαν άνοδο κατά 15,2% στο 239,58 εκατ. ευρώ, με αύξηση 1,9% στα έσοδα από αστική ευθύνη οχημάτων (64,3 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, όπως επισημάνθηκε ασφάλιστρα αυξημένα καλούνται να καταβάλουν φέτος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, καθώς ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει τόσο τα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και το κόστος των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλουν για λογαριασμό των πελατών τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ποσοστά αυξήσεων διαφοροποιούνται συχνά σε σημαντικό βαθμό από εταιρεία σε εταιρεία και από κλάδο σε κλάδο.

Στον κλάδο υγείας, οι φετινές αναρριχήσεις των τιμών είναι της τάξεως του 5%-10%, όπου στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η επίδραση από την άνοδο της ηλικίας του πελάτη κατά ένα έτος (όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών, άρα τόσο υψηλότερο και το κόστος αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες).

Οι εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερα διστακτικές στο να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις, καθώς:

  • Πρόκειται για τον κλάδο με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια,
  • Συναντούν ήδη τη δυσκολία πολλών συμπολιτών μας να αντέξουν το σχετικό κόστος.

Στον κλάδο αυτοκινήτου για παράδειγμα, μέσα στο 2023 έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις που συνήθως είναι της τάξεως του 5% και του 12%. Η ουσία είναι ότι μετά από μια καθίζηση των τιμολογίων κατά 50% την περίοδο 2010-2021, πριν τη φετινή ανατίμηση είχε προηγηθεί μια άλλη τον Σεπτέμβριο του 2022, που μεσοσταθμικά είχε κινηθεί γύρω στο 5%.

Τα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2019, ωστόσο αυτές είχαν αναβληθεί λόγω της έλευσης της πανδημίας (μείωση ατυχημάτων λόγω των περιοριστικών κυκλοφοριακών μέτρων που είχαν ληφθεί). Ως αποτέλεσμα, τώρα που ήρθε να προστεθεί και ο παράγοντας του πληθωρισμού, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντέδρασαν προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημίες στα τεχνικά τους αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση στο ενεργητικό των  ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το δ' τρίμηνο του 2022

Τουλάχιστον στα 112 δισ. δολάρια οι ασφαλιστικές ζημίες για φυσικές καταστροφές το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider