Ημέρα κρίσεως για την Attica Bank – Στα 310 εκατ. ευρώ κοστολόγησε η DBRS τις τιτλοποιήσεις 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημέρα κρίσεως για την Attica Bank – Στα 310 εκατ. ευρώ κοστολόγησε η DBRS τις τιτλοποιήσεις 
Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Attica Bank, καθώς λήγει η προθεσμία για την υποβολή του capital & business plan στην ΤτΕ. Συνεχείς οι επαφές των μετόχων. ΤΧΣ και Ellington θα πρέπει να αποφασίσουν σήμερα το τελικό ποσό της ΑΜΚ, την κάλυψη και το ποσοστό που θα αποκτήσει έκαστος

Ημέρα της κρίσεως αναμένεται η σημερινή για τις εξελίξεις που αφορούν στην επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Οι συσκέψεις στο ΤΧΣ και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων συνεχίζονται, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, καθώς λήγει η προθεσμία στην οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υποβάλει στην ΤτΕ κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο για την Τράπεζα.

Οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι εντατικές και με πλήρη μυστικότητα. Από το περιβάλλον της Αttica Bank μεταφέρεται η αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς και σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος και επίσημες ανακοινώσεις.

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μετόχων για το πώς θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ και ο ρόλος της Ellington, ως ιδιώτη μετόχου στην Attica Bank, παραμένει αδιευκρίνιστος υπό την έννοια του πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένη να καταβάλει στην Τράπεζα. Το ύψος των κεφαλαίων που θα καταβάλει ο κάθε μέτοχος και το ποσοστό που θα αποκτήσει στην Τράπεζα, είναι το «παζλ» που πρέπει να λυθεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η DBRS παρέδωσε στην Διοίκηση της Attica Bank τις προηγούμενες ημέρες την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων που προορίζονται για τον «Ηρακλή 2», κοστολογώντας τα κεφάλαια που θα απαιτήσουν στα 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί και στο τελικό ύψος της δρομολογούμενης δεύτερης κεφαλαιακής ένεσης στην Attica Bank, καθώς είναι άλλο πράγμα τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια και άλλο το ποσό που χρειάζεται για την ανάπτυξη της Τράπεζας. Κατόπιν αυτού, στο ποσό των 310 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προστεθεί το ποσό που οι μέτοχοι θα συμφωνήσουν πως απαιτείται για να γίνει η ψηφιοποίηση της Attica Bank, να μπορέσουν να δοθούν νέα δάνεια, να κλείσουν καταστήματα και να προχωρήσει νέα εθελούσια έξοδος προσωπικού κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος μέτοχος βάζει τι και τι ποσοστό αποκτά στην Attica Bank και εκτός απροόπτου, να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις των μετόχων για την ΑΜΚ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει τη διαβεβαίωση του ΤΧΣ και του ιδιωτικού σχήματος της Ellington ότι θα στηρίξουν την Attica Bank, καλύπτοντας επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες από το ποσό των 365 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί στη συμφωνία των μετόχων μετά την υλοποίηση της πρώτης ΑΜΚ, ύψους 240 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι με τη νέα ΑΜΚ, το μάνατζμεντ της Τράπεζας θα περάσει στον ιδιώτη επενδυτή.

Διαρροές του τελευταίου διαστήματος φέρουν το ύψος της νέας ΑΜΚ γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η νέα ΑΜΚ να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Αttica Bank μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2023.

Σημειώνεται ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της Attica Bank και τη διατήρηση της τραπεζικής της άδειας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας, καλύπτοντας την ΑΜΚ με ποσοστό 63,1% (σ.σ. μειώθηκε από το 68,2% που το ΤΧΣ απέκτησε σε πρώτη φάση μέσω της μετατροπής των warrants του Δημοσίου). Η Ellington συνέπραξε με το ΤΜΕΔΕ, ωστόσο αποκλειστικά ιδιώτης επενδυτής θεωρείται η Ellington. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% στην Attica Bank, ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και η Ellington/Rinoa 9,9%.

Δέσμευση των μετόχων μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ του Δεκεμβρίου 2021 ήταν να προβούν σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως προέβλεπε η συμφωνία των μετόχων, αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια «τρίτη εισφορά κεφαλαίου». Η τυχόν τρίτη εισφορά κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι το ποσό της δεύτερης αύξησης και της τρίτης εισφοράς κεφαλαίου (στο μέτρο που θα απαιτηθεί), καθώς και ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν για καθένα από τα μέρη θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό προσαρμογής σε αναλογία με το ακριβές μέγεθος των προβλέψεων που θα πρέπει να λογιστικοποιηθούν σε σχέση με τα συνολικά ανοίγματα της Τράπεζας ως αποτέλεσμα (α) της διεξαγωγής της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας, (β) της τυχόν Αξιολόγησης Προγράμματος «Ηρακλής» και (γ) της μειωτικής επίπτωσης στη συμμετοχή μετόχων στο κεφάλαιο της Τράπεζας λόγω τυχόν μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που τυχόν πραγματοποιηθεί μεταξύ της Δεύτερης Αύξησης και της Τρίτης Εισφοράς Κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider