Δημ. Κουτσόπουλος (Deloitte): Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να «ανθήσουν» στην κρίση – Αναγκαία η επένδυση στην εκπαίδευση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημ. Κουτσόπουλος (Deloitte): Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να «ανθήσουν» στην κρίση – Αναγκαία η επένδυση στην εκπαίδευση Συνέντευξη
Το μεγαλύτερο ζήτημα εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την πρόσβαση σε δανεισμό με επιτόκια αντάξια των ευρωπαϊκών, η επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσεων, λέει στο insider.gr o CEO της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας την ευκαιρία να κατακτήσει μία σημαντική θέση στον περιφερειακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη. Ωστόσο, βασικές προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στις προκλήσεις της νέας εποχής είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ευελιξία.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο insider.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ζήτημα εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την πρόσβαση σε δανεισμό με επιτόκια αντάξια των ευρωπαϊκών, η επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων και φυσικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσεων.

Όπως λέει ο κ. Κουτσόπουλος, η επιτυχής μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και η γρήγορη προσαρμογή στις παγκόσμιες αλλαγές στην εργασία και στην παραγωγική διαδικασία είναι τα βασικότερα βήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε έναν δρόμο επιχειρηματικής και οικονομικής άνθησης.

«Στον απρόβλεπτο κόσμο του επιχειρείν, η ανθεκτικότητα -και η ίδια η επιβίωση- μιας εταιρείας θα εξαρτάται από το πόσο εξειδικευμένο, καταρτισμένο και ευέλικτο είναι το στελεχιακό δυναμικό της», λέει ο CEO της Deloitte Ελλάδος. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζει ότι θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τις νέες συνθήκες τις οποίες επιβάλλει η παγκόσμια αγορά: συνεχή εκσυγχρονισμό της παραγωγής και της διαχείρισης, καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, αξιοποίηση δεδομένων, δικτύωση και συνεργασίες.

Στο πολύπλοκο και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο ρόλος των συμβουλευτικών εταιρειών είναι πολύτιμος για τις επιχειρήσεις και κομβικός τόσο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, όσο για την ανάκτηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που έχασε η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

- Κύριε Κουτσόπουλε, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες και βαθιές κρίσεις. Αυτές, μάλιστα, εμφανίζονται σε πολύ συντομότερα χρονικά διαστήματα, εκμηδενίζοντας και ένα minimum μεσοδιάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, όπως διαπιστώνουμε από τη διαδοχή της πανδημικής κρίσης με αυτήν του πολέμου στην Ουκρανία. Ποιες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό δημιουργεί αυτή η συνεχής αλλαγή του modus vivendi και operandi; Πώς αλλάζει πλέον ο ρόλος των συμβουλευτικών εταιρειών και ποια είναι η οπτική και η αντιμετώπιση της Deloitte;

Πράγματι το χαρακτηριστικό της σύγχρονης οικονομικής και όχι μόνο ζωής είναι οι διαρκείς αλλαγές. Συνεπώς, η διαρκώς επιταχυνόμενη αλλαγή πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε λειτουργικού μοντέλου. Η πανδημία διατάραξε τις διαρθρωμένες ισορροπίες προσφοράς ζήτησης στις αγορές, αποσυντόνισε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και σε συνδυασμό με τις διευκολυντικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δημιούργησε τις βάσεις για το φαινόμενο του αυξανόμενου πληθωρισμού, που πολλαπλασιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σε μεσο-μακροχρόνιο ορίζοντα η ενεργειακή μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και σε μια ψηφιοποιημένη οικονομία, τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα αποτελούν τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές ως προς τις οποίες όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε το ταχύτερο.

Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις, ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Ενώ οι προσαρμογές σε αυτές τις αλλαγές μπορεί να συνιστούν προκλήσεις για πολλές επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα στρατηγικά αποτελούν και μεγάλες ευκαιρίες. Η αποστολή επομένως των συμβουλευτικών εταιρειών είναι αφενός να υποστηρίξει με εφαρμοσμένες λύσεις τις αναγκαίες προσαρμογές, να προβάλει τις ευκαιρίες που αναδύονται, να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τις διαθέσιμες εναλλακτικές και να καταλήξουν στις επιλογές τους και κατόπιν να τις καθοδηγήσει στη διαμόρφωση των αντίστοιχων λειτουργικών υποδειγμάτων.

Αυτό κάνουμε και στην Deloitte. Συνδυάζουμε την εκτενή και πολύπλευρη εμπειρία της ελληνικής αγοράς, αντλώντας από την παγκόσμια δεξαμενή της Deloitte, με την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων, μεθοδολογιών, λύσεων κ.ο.κ. που μας δίνουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις ποικιλοτρόπως. Σήμερα, όπως είπαμε, οι προκλήσεις είναι πολλές και σχετίζονται με φλέγοντα ζητήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο και στις εργασιακές σχέσεις που επίσης επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της επιχειρησιακής συνέχειας -ιδιαίτερα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης- που επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και φυσικά οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην Deloitte, διαχρονικά βασίζουμε τις υπηρεσίες μας στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και βοηθάμε τις επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο. Επενδύουμε σταθερά στο τρίπτυχο Purpose, Potential και Perspective ώστε να κάνουμε το άλμα σε έναν νέο κόσμο, στον οποίο δεν επιβιώνουμε απλά, αλλά ευδοκιμούμε. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, ενώνουμε τους ανθρώπους μας κάτω από κοινές αξίες, επενδύουμε στις ικανότητές τους, ενισχύουμε τις δεξιότητές τους και ενεργούμε με αποφασιστικότητα σε συνθήκες αβεβαιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στην εργασία και δημιουργούμε διαρκώς προστιθέμενη αξία για τους εργαζόμενους, τους πελάτες μας, την κοινωνία και το περιβάλλον.

- Το χρηματοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις έχει γίνει πολύ περίπλοκο και απαιτητικό, αυξάνοντας τους κινδύνους και συνεπώς την ανάγκη εποπτείας, με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, ωστόσο, οι περιπτώσεις επιχειρηματικών σκανδάλων αναδεικνύουν σοβαρά εποπτικά κενά. Κενά τα οποία πλήττουν και το κύρος των εποπτικών αρχών, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας και την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ποια είναι η σημασία του εποπτικού ελέγχου στις επιχειρήσεις και της συμβουλευτικής δραστηριότητας, ενδεχομένως και σε επίπεδο των ίδιων των εποπτικών φορέων;

Ο ρόλος των εποπτικών ελέγχων αδιαμφισβήτητα αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της εύρυθμης και έννομης λειτουργίας των αγορών και της οικονομίας μιας χώρας. Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση των επιχειρήσεων αλλά και όλου του κύκλου των συμμετεχόντων στην οικονομική ζωή, περιλαμβανομένων και των εποπτικών και κανονιστικών αρχών αλλά και των επενδυτικών κοινοτήτων, με τον Νόμο και τους ηθικούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον.

Εταιρικά και χρηματοοικονομικά σκάνδαλα πράγματι συμβαίνουν και όσο η οικονομία και το επιχειρείν αλλά και η τεχνολογία που τα εξυπηρετεί γίνονται πολυπλοκότερα, οι σχετικοί κίνδυνοι αυξάνουν αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και σε συνεχιζόμενη βάση υπάρχουν θεσμικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διαρκή βελτίωση της δημόσιας εποπτείας.
Σε αυτή τη νέα εποχή, η Deloitte βελτιώνει διαρκώς τα αποτελέσματα των δικών της εποπτικών ελέγχων θέτοντας ως απόλυτη πρώτη προτεραιότητα για τον ελεγκτικό της βραχίονα την ελεγκτική ποιότητα.

- Ποια είναι η σημασία της επένδυσης για επαγγελματική εκπαίδευση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού που ενισχύει μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία και την εξειδίκευση των λογιστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα;

Αν μας δίδαξε κάτι χρήσιμο η πανδημία, αυτό είναι το γεγονός ότι οι παγκόσμιες τάσεις αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και ότι οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Η ανθεκτικότητα -και η ίδια η επιβίωση- μιας εταιρείας στον απρόβλεπτο κόσμο του επιχειρείν, εξαρτάται από το πόσο εξειδικευμένο, καταρτισμένο και ευέλικτο είναι το στελεχιακό δυναμικό της. Στην Deloitte το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, συνεπώς διαχρονικά επενδύουμε στη δια βίου μάθηση και εξειδικευμένη εκπαίδευση των στελεχών μας για όλα μας τα businesses.

Η ACCA, ο σύλλογος ορκωτών λογιστών, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της δια βίου εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το διεθνές δίκτυο της ACCA βοηθάει τους σπουδαστές να χτίσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη λογιστική και τις επιχειρήσεις. Με τη λήψη της πιστοποίησης, τα νέα, άρτια εκπαιδευμένα στελέχη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς.

Οφείλω να τονίσω ότι στη χώρα μας έχουμε ένα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό. Αυτό φυσικά οφείλεται στην αξία των ελληνικών ΑΕΙ αλλά και στις αλλεπάλληλες κρίσεις με τις οποίες η χώρα μας έχει έλθει αντιμέτωπη κατά την τελευταία δεκαετία κι οι οποίες λειτούργησαν ως ένα “crash test”, που εν τέλει ανέδειξε μια νέα γενιά ικανότατων και ανθεκτικών στελεχών.

- Η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης «γέννησε» το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να πραγματοποιήσει ένα «άλμα δεκαετίας», με αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου σε νέα, βιώσιμα αναπτυξιακά πρότυπα. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας την ευκαιρία να κατακτήσει μία σημαντική θέση στον περιφερειακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη. Η Ελλάδα -όπως και ο πλανήτης- βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή. Βασικές προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στις προκλήσεις της νέας εποχής είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ευελιξία. Το μεγαλύτερο ζήτημα εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την πρόσβαση σε δανεισμό με επιτόκια αντάξια των ευρωπαϊκών, η επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων και φυσικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει -και το κάνει- ότι είναι ένας φιλικός στις επενδύσεις προορισμός, μέσα από κινήσεις που σταθεροποιούν τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και μέσα από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η επιτυχής μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς και η γρήγορη προσαρμογή στις παγκόσμιες αλλαγές στην εργασία και στην παραγωγική διαδικασία είναι τα βασικότερα βήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε έναν δρόμο επιχειρηματικής και οικονομικής άνθησης.

- Ποιος είναι ο ρόλος των συμβουλευτικών εταιρειών στην αξιοποίηση των πόρων του RRF, και ειδικά για τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες; Πόσο κρίσιμο είναι το business plan και πώς πρέπει να το δομούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι συμβουλευτικές επιχειρήσεις καλούμαστε να παίξουμε πολλαπλό ρόλο.

Να υποστηρίξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε να υλοποιηθούν τα παραγωγικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, λειτουργώντας τόσο συμβουλευτικά προς τους επενδυτές, όσο και αξιολογώντας τις σχετικές αιτήσεις για το τραπεζικό σύστημα.

Να λειτουργήσουμε ως strategic consultants των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου και του νέου μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που στηρίζεται στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υιοθέτηση κριτηρίων ESG.

Να βοηθήσουμε τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις μικρομεσαίες να γίνουν οικονομικά ισχυρότερες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς.

Σαφώς, τόσο οι μικρές όσο και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εθνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο ΑΕΠ της χώρας μας. Ωστόσο, για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον καθώς και να εναρμονιστούν πλήρως με τις νέες συνθήκες τις οποίες επιβάλλει η παγκόσμια αγορά, όπως είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός της παραγωγής και της διαχείρισης, οι καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, η αξιοποίηση δεδομένων, η δικτύωση και οι συνεργασίες.

- Πώς μπορούν οι συμβουλευτικές εταιρείες να αναδείξουν το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και να συμβάλλουν στην αντιστροφή του brain drain;

Τo brain drain και μετά η αντιστροφή του σε brain – regain είναι μια μάχη που τα τελευταία χρόνια δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η μάχη αυτή έχει ενταθεί καθώς η αγορά εργασίας, μετά την κρίση, έχει ανοίξει, δίνοντας τη δυνατότητα για προσλήψεις στελεχών σε ευρεία κλίμακα και με ευέλικτους όρους. Με τις έρευνες να υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι για το ανθρώπινο δυναμικό η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη και η προσωπική ανάπτυξη, οι οργανισμοί καλούμαστε να επενδύσουμε στον εντοπισμό των μαθησιακών κενών και στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων ανάλογα με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της εργασίας. Η επανεκπαίδευση συνίσταται στο Upskilling (ανάπτυξη δεξιοτήτων/ικανοτήτων σχετικών με την εργασία τους ώστε να μπορούν να προαχθούν/αναπτυχθούν), το Reskilling (απόκτηση νέων ικανοτήτων/δεξιοτήτων για να ανταποκριθούν στο νέο «επαυξημένο» ρόλο) καθώς και το Cross-skilling (απόκτηση πολλαπλών νέων δεξιοτήτων/ικανοτήτων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με προσαρμοστικότητα σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους/λειτουργίες). Αυτό που πρέπει επιπλέον να γίνει είναι να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους εργασίας, ώστε να επιτρέψουμε στα ταλέντα των ανθρώπων να ακμάσουν με άξονα το «Μέλλον της Εργασίας» για να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ελκυστικός εργοδότης. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε και την Ελλάδα και πάλι ελκυστικό τόπο κατοικίας και εργασίας- που είναι ένα ευρύτερο θέμα- που σχετίζεται και με την οικονομία γενικότερα, αλλά και να συνδέσουμε τα ταλέντα με την ευρωπαϊκή και γιατί όχι με την παγκόσμια αγορά.

- Ποιο φιλοδοξείτε να είναι το αποτύπωμα της Deloitte στη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας;

Σε αυτή τη νέα εποχή, όλοι εμείς στην Deloitte συνεχίζουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένες υπηρεσίες αφοσιωμένοι στους πελάτες, στους ανθρώπους μας και στην κοινωνία γενικότερα.

Αντλώντας από τη δεξαμενή τεχνογνωσίας, δεξιοτήτων, εργαλείων τεχνολογίας αιχμής του παγκοσμίου δικτύου της Deloitte, υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, στις σύγχρονες επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης, στην υιοθέτηση των κανόνων του ESG, στην ψηφιοποίηση, στην αλλαγή του εργασιακού και λειτουργικού μοντέλου.

Διαχρονικά, το όνομα της Deloitte υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνεχιζόμενη καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Παραμένοντας πιστοί στις αρχές τις αξίες και την αποστολή μας αυτό που στην Deloitte συνοψίζουμε ως our purpose, εξακολουθούμε να επενδύουμε στα ταλέντα, στις δεξιότητες των νέων ανθρώπων αλλά και σε τεχνογνωσία και τεχνολογία, προσθέτοντας αξία στους πελάτες μας και συνεπώς συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας ενώ συνεχίζουμε -καθημερινά- να κάνουμε τη διαφορά εκεί που έχει σημασία: Στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Διοικητική ομάδα της Deloitte Ελλάδος ενισχύεται με 6 νέους Partners

Η Deloitte εκπονεί Στρατηγικό Σχέδιο στη Χάλκη με στόχο την αύξηση του πληθυσμού της

Deloitte: Κορυφαίος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος M&A στην Ελλάδα για το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider