Δ. Γιαννακόπουλος (ΣΑΦΕΕ): Η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά του συστήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Γιαννακόπουλος (ΣΑΦΕΕ): Η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά του συστήματος
Επιστρέφοντας στο οικονομικό πεδίο, τόνισε ότι η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι «όχημα» για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος πάνω σε 2 άξονες.

Στα οφέλη που μπορεί να παρέχει η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες, το κράτος και τον φαρμακευτικό κλάδο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε ημερίδα του Συλλόγου με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία».

«Ως ΣΑΦΕΕ πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και της αυτοφροντίδας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα φαρμάκου, στην Πολιτεία και στην επιστημονική κοινότητα. Βρισκόμαστε εν όψει αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, μία σημαντική πτυχή των οποίων -όπως όλα δείχνουν- θα είναι η δυνατότητα των Κατόχων Αδειών Κυκλοφορίας να μεταφέρουν φάρμακα από τη θετική λίστα φαρμάκων στην αρνητική. Αυτό προοπτικά θα ενισχύσει και τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών αλλά και των επιστημόνων υγείας, και κυρίως των φαρμακοποιών, ώστε να αναδειχθεί το φαρμακείο της γειτονιάς σε ένα ολοκληρωμένο σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.

Επιστρέφοντας στο οικονομικό πεδίο, τόνισε ότι η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι «όχημα» για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος πάνω σε 2 άξονες - πρώτον για το Κράτος θα προκύψει εξοικονόμηση στον ασφυκτικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ και δεύτερον, από τον χώρο που θα δημιουργηθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πάρουν ανάσα από το δυσθεώρητο clawback. Σημείωσε, ωστόσο, πως για την ουσιαστική ελάφρυνση από τις υποχρεωτικές επιστροφές δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν και μια σειρά από άλλα μέτρα.

«Η διεύρυνση των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να συμβάλει και στην επιστροφή σε μία ισορροπία για τα υποκοστολογημένα φάρμακα τα οποία, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών, αποσύρονται από την αγορά. Έτσι, οι πολίτες θα βρίσκουν το φάρμακο που θέλουν, ενώ οι επαγγελματίες υγείας δεν θα ψάχνουν να το υποκαταστήσουν με άλλο. Μιλάμε για φάρμακα φθηνά, σε συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων. Αυτή είναι ακόμα μία θετική επίδραση στο σύστημα και ελπίζουμε προοπτικά να διορθωθούν και οι υπόλοιπες στρεβλώσεις, που ακόμα αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και ως μέρος της αλυσίδας φαρμάκου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Την ημερίδα προσφώνησε ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, ο οποίος επισήμανε ότι «η εξέλιξη των επιστημών υγείας και ο χρήσιμος επιμερισμός τους, τόσο στον χώρο της έρευνας όσο και στην καθ’ ημέραν πράξη, καθιστούν την ημερίδα μας όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και άκρως επίκαιρη. Η ύπαρξη της αναγκαίας επιστημονικής υποδομής είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος πολιτικής υγείας που θα στοχεύει στη βελτίωση της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Το σημερινό μας θέμα εντάσσεται στη στρατηγική του Συλλόγου μας για καίριες παρεμβάσεις σε βασικά θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, αλλά και γενικότερα σε βασικά θέματα που απασχολούν τον χώρο της Υγείας. Ένα θέμα που είναι μείζονος σημασίας είναι τα OTC και η φαρμακευτική φροντίδα, και πώς αυτά αλληλοεπιδρώντας ενισχύουν τις προσπάθειες βελτίωσης στον χώρο της υγείας».

Ο κ. Αυγερινός, ακόμη, έκανε μια ειλικρινή, εκ βαθέων αναφορά στον αλησμόνητο, εμπνευσμένο, οραματιστή πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ και «Πατριάρχη» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, Παύλο Γιαννακόπουλο.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους φαρμακοποιούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, «από την πρώτη στιγμή στη μάχη κατά της πανδημίας αποδείχθηκαν ως ένας πολύ στέρεος πυλώνας της Δημόσιας Υγείας, είτε με το testing, λειτουργώντας ως σταθμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είτε και με τη βοήθεια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Περισσότερα από τα μισά ραντεβού κλείστηκαν στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί συμβούλευσαν, καθοδήγησαν τους Έλληνες πολίτες και με τους φαρμακοποιούς θα προχωρήσουμε και στην επόμενη μέρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 1,2 δισ. ο τζίρος των προϊόντων αυτοθεραπείας - Άνοδος σε ΜΗΣΥΦΑ, OTC και patient care

gazzetta
gazzetta reader insider insider