Πότε και πώς θα «κλείσει» το deal Premia – Μπουτάρη - STERNER STENHUS GREECE

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Πότε και πώς θα «κλείσει» το deal Premia – Μπουτάρη - STERNER STENHUS GREECE
Εντός του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες για τη συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης. Τι θα κάνει η Premia με την ακίνητη περιουσία, τι θα γίνει με τα οινοποιεία.

Μέσα στο 2022 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες εξυγίανσης για τις εταιρείες «Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε.» & «Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε.». Την Παρασκευή η Premia Properties ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία ΜΠΟΥΤΑΡΗ και τους πιστωτές της αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υπογραφή Συμφωνίας Εξυγίανσης. Τη συμφωνία υπέγραψαν δεσμευτικά και οι χρηματοοικονομικοί πιστωτές της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Βέροιας).

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Premia είναι εν αναμονή και μιας άλλης σημαντικής εξέλιξης, καθώς αναμένει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ, απόφαση που εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με την επικύρωση της Συμφωνίας ρυθμίζεται το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ύψους 74 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. σε τρίτους). Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε € 20 εκατ. εκ των οποίων 15,5 εκατ. ευρώ μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τα μετρητά θα κατευθυνθούν κατά βάση σε τράπεζες, δημόσιο και κάποιους προμηθευτές. Το ποσό θα δοθεί τόσο από την Premia όσο και από τον βασικό της μέτοχο STERNER STENHUS GREECE με την εταιρεία ακινήτων να εισπράττει ενοίκιο για τη χρήση των εκτάσεων που παραχωρεί προς μίσθωση. Η Premia προσβλέπει σε υπεραξίες από την αξιοποίηση των ακινήτων και σε ετήσια μισθώματα (από την «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ») της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ και άνω. Ωστόσο, τόσο αυτό όσο και άλλες επιχειρηματικές και οικονομικές παράμετροι, αλλά και η στρατηγική του γκρουπ, θα καθοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια όταν ολοκληρωθούν το deal, η αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κ.α.

Να σημειώσουμε ότι από πλευράς των τραπεζών στη διαδικασία εμπλέκονται οι Eurobank (μέσω της doValue), Alpha Bank (Cepal) και Πειραιώς (Intrum). Το «κούρεμα» των υποχρεώσεων γενικά προς πιστωτές ανέρχεται σε περίπου 70%.

Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές. Η PREMIA συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ» (θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της PREMIA) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η PREMIA Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης ενδεχομένως να γίνουν και κινήσεις για την πώληση κάποιων ακινήτων ή εκτάσεων καθώς δεν είναι απαραίτητο όλα να παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, κάποια εξ αυτών έχουν και τουριστική αξία, άλλα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «πράσινα» γραφεία κ.α.

Η «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ» (θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της PREMIA) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα Εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ.

Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand BOUTARI, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Κατά πληροφορίες στο «πακέτο» υπάρχει και η αντίστοιχη εγκατάσταση (οινοποιείο) στη Λυών της Γαλλίας που μένει να φανεί αν θα κρατηθεί ή θα τεθεί προς πώληση. Τα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε σχετικά την Παρασκευή: «Η PREMIA παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ιδιαίτερα με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας όπως τα ακίνητα της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η PREMIA υλοποιεί μια πρωτοποριακή συναλλαγή στον κλάδο του real estate η οποία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο και τα έσοδα της Εταιρείας».

Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης Πρόεδρος της PREMIA PROPERTIES & Διευθύνων Σύμβουλος της STERNER STENHUS Holding δήλωσε: «Με την επένδυση στην εταιρεία ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ η οποία λειτουργεί για πάνω από 140 χρόνια, ανοίγονται οι δυνατότητες για την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν τόσο οι παραγωγικές δυνατότητες όσο και η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ώστε τα προϊόντα της να απολαμβάνονται από περισσότερους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Να σημειωθεί ότι η Μπουτάρης, η μετοχή της οποία στο ΧΑ είναι εδώ και χρόνια δίχως διαπραγμάτευση, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία και να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της εταιρείας για την υπογραφή όλων των συμβάσεων και τη διενέργεια όλων εν γένει των υλικών πράξεων και νομικών ενεργειών σε εκτέλεση της υπογραφείσας την 30.03.2022 Συμφωνίας Εξυγίανση. Όπως ανακοινώθηκε, «ενόψει του γεγονότος ότι ευοδώθηκαν οι προσπάθειες αναζήτησης σοβαρής επενδυτικής υποστήριξής της προς αντιμετώπιση της φθίνουσας οικονομικής πορείας της ιδίως κατά την τελευταία τριετία, όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχέδιο Συμφωνίας Εξυγίανσης - Μεταβίβασης της Εταιρείας, δια της οποίας μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της θα μεταβιβασθεί σε εταιρίες συμφερόντων τρίτου Επενδυτή, και κατόπιν απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας κατά τη συνεδρίασή του την 28.03.2022, καλούνται οι κ.κ. μέτοχοι της Εταιρίας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει την 21 Απριλίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ., στην έδρα της εταιρίας στη Στενήμαχο Νάουσας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BOUTARI Holding, αναφερόμενος στη συμφωνία δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο STERNER STENHUS καθώς μας δίνεται η δυνατότητα μιας υγιούς ανάπτυξης της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ η οποία είναι συνώνυμο της ποιότητας στον χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα και στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia: Υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης με Μπουτάρη Οινοποιητική

Όλες οι ειδήσεις

10:19

Ιαπωνία: Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας μέγεθος, αλλά... με το πάσο της

10:05

Πωλείται το γιοτ στο οποίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε το τελευταίο της καλοκαίρι

10:03

Κατάταξη της Σανγκάης: Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν στις πρώτες θέσεις

10:00

Συμβουλές για έναν «πράσινο Δεκαπενταύγουστο»

09:44

Η Tesla έχει κατασκευάσει πάνω από 3 εκατομμύρια οχήματα, λέει ο Έλον Μασκ

09:32

Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

09:24

Νότια Κορέα: Δίνει ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο σχέδιο αρωγής για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

09:17

Κίνα: Απρόσμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα -«Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων

09:04

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

09:03

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: «Πρεμιέρα» με τη νέα δομή - Συνεδριάζει αρχές Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή 

08:56

Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα

23:59

Στον τελικό των 100μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

23:49

Άργος: Ασθενοφόρο παρέσυρε ηλικιωμένη

23:32

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κατάρρευση προηγμένων πολιτισμών

23:16

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα

22:59

Θεσσαλονίκη: Άλλες 10 φορές θα επισκεφθεί την πόλη το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal ως το τέλος του έτους

22:43

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα καλέσει για πάγωμα της οροφής στις τιμές της ενέργειας για το φθινόπωρο

22:20

Κουβέιτ: Διορισμός πρεσβευτή στο Ιράν, μετά από έξι και πλέον χρόνια

22:01

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα από την ίδια οικογένεια για αρπαγή ανήλικης

21:44

Κομοτηνή: Μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά οκτώ μεταναστών

21:28

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 43χρονη και 34χρονος σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα

21:14

Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

20:54

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

20:38

ΗΠΑ: "Μεγάλη ανακούφιση" για την οικογένεια Ρούσντι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του

20:27

Υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το έργο της κυβερνοασφάλειας

20:04

Θάσος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς ακόμα και μετά την καταιγίδα

19:56

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:50

Ελ. Βενιζέλος: Αεροπλάνο της Air France έκανε αναγκαστική προσγείωση

19:40

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στα Πραιτώρια Μονοφατσίου

19:25

Ισημερινός: Πέντε νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα