Prodea: «Τσεκάρει» (και) boutique hotels - οικιστικές αναπτύξεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: «Τσεκάρει» (και) boutique hotels - οικιστικές αναπτύξεις
Σχέδια περαιτέρω επέκτασης στον ευρύτερο τουριστικό τομέα αλλά και για προώθηση αναπτύξεων στα οικιστικά ακίνητα από τη μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ.

Σχέδια περαιτέρω επέκτασης των επενδύσεών της στον ευρύτερο τουριστικό τομέα ακόμα και αυτόνομα αλλά και για προώθηση αναπτύξεων στα οικιστικά ακίνητα, τομέα στον οποίο επί της ουσίας μόλις εσχάτως πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα, έχει η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ της χώρας, η Prodea Investments, υπό τον κ. Αρ. Καρυτινό.

Βέβαια, η εισηγμένη έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά γραφείων, προωθώντας μάλιστα σημαντικές επενδύσεις σε «πράσινους» χώρους υψηλών προδιαγραφών, ενώ σταδιακά σκοπεύει να ενισχύσει το αποτύπωμά της σε logistics, έναν χώρο με στρατηγικό ενδιαφέρον για την εισηγμένη, τομείς που προφανώς, όπως και ο τουρισμός, θα συνεχίσουν να αποτελούν βασική «αιχμή» δράσης για την ΑΕΕΑΠ. Πλην όμως, η διοίκησή της εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο οικιστικό κομμάτι αλλά και περιθώρια ανάπτυξης σε ξενοδοχεία τύπου σε «boutique hotels» π.χ. σε αστικά κέντρα, όχι απαραίτητα μέσω συνεργασιών ή μέσω της κοινοπραξίας MVH (συμμετέχουν ο όμιλος Γ. Παπαλέκα, η Prodea και η Invel Real Estate) αλλά και αυτόνομα.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι της εισηγμένης, ήδη εξετάζονται περιπτώσεις που κρίνονται ως ενδιαφέρουσες και ελκυστικές και στα δύο αυτά μέτωπα, ωστόσο, στην Prodea προχωρούν προσεκτικά και με επιλεκτικό τρόπο, αν και στην αγορά ήδη υπάρχει η αίσθηση ότι η ΑΕΕΑΠ κινείται ήδη έντονα στο μέτωπο αυτό.

Τα συγκροτήματα κατοικιών υψηλών απαιτήσεων περιλαμβάνονται πλέον στους στόχους της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας επενδύσεων ακινήτων. Η αγορά της κατοικίας στην Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, ωστόσο αποτελεί το βασικό προϊόν στην Ελλάδα ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους να αγοράσουν κατοικία στη χώρα μας. Η Prodea ξεκίνησε να τοποθετείται στον τομέα των οικιστικών ακινήτων κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση, έχοντας μάλιστα προχωρήσει στην αγορά ενός οικοπέδου στην περιοχή του Ελληνικού στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες. Ωστόσο, μένει να φανεί αν εισέλθει και σε άλλους τομείς της αγοράς κατοικίας (serviced apartments, ακίνητα χαμηλότερου προφίλ κ.α.).

Πάντως, έτσι κι αλλιώς έχει σχέση με τον τομέα κατοικίας έστω και έμμεσα, καθώς συμμετέχει σε σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις – resorts που περιλαμβάνουν και κατοικίες. Βέβαια, για την ώρα στον τομέα hospitality δραστηριοποιούνταν μέσω της MVH ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα τέλη Μαρτίου κατά πληροφορίες, αναμένεται να εγκαινιαστεί το ξενοδοχείο «Moxy Omonia» σε συνεργασία με τη διεθνή αλυσίδα Marriott (πρώην Σαρόγλειο Μέγαρο που έχει μισθώσει με μακροχρόνια παραχώρηση το σχήμα Dimand – Prodea – EBRD). Πάντως, στην Prodea εξετάζουν και επιλεκτικές κινήσεις, ενδεχομένως αυτόνομα και όχι απαραίτητα σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, στον τομέα city boutique hotels. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι πρόσφατα προχώρησε μέσω της κοινοπραξίας MVH στην απόκτηση του ξενοδοχείου Porto Paros, με τίμημα άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του «πρασίνου» ομολόγου (πέρυσι, ύψους 300 εκατ. ευρώ) της Prodea, αναφέρονταν ότι διερευνά επιλεκτικές επενδύσεις σε προάστια της Αττικής με μεγάλη ζήτηση για υψηλής ποιότητας κατοικίες, για την αξιολόγηση των οποίων λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων, η γεωγραφική περιοχή, η εμπορευσιμότητα, και οι ελκυστικές αποδόσεις. Να αναφέρουμε ότι ήδη έχει αποκτήσει οικόπεδο στο Ελληνικό για τον σκοπό αυτό, ωστόσο, ετοιμάζεται να επεκταθεί περαιτέρω στην ανάπτυξη κατοικιών και μέσω της κατασκευής συγκροτημάτων που θα προορίζονται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση.

Σημειώνεται ότι αρκετές ΑΕΕΑΠ ή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, πέραν των πιο… παραδοσιακών τομέων δράσης τους (π.χ. γραφεία, εμπορικοί χώροι, logistics, τουρισμός κ.α.) έχουν αρχίσει να στρέφονται εκ νέου στον οικιστικό χώρο, αναζητώντας ευκαιρίες ή και προχωρώντας από μόνες τους στην κατασκευή νέου προϊόντος, καλύτερων προδιαγραφών από τα υπάρχοντα. Μεταξύ αυτών, διακρίνονται η Prodea, η Dimand, η Premia Properties (π.χ. και με τα serviced apartments ή ακόμα και με φοιτητική στέγη) και άλλες που έχουν διαπιστώσει την ανάκαμψη του οικιστικού «κομματιού» και προσδοκούν σε υπεραξίες.

Πάντως, η Prodea συνεχίζει να «τρέχει» τις μεγάλες επενδύσεις σε χώρους γραφείων. Πρόσφατα ανακοίνωσε την απόκτηση πέντε όμορων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 10.433,50 τ.μ. (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων/κατοικιών 4.172 τ.μ.) τα οποία περικλείονται από την Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι. Η νέα επένδυση, η πρώτη εντός 2022, που προωθεί στην περιοχή του Αμαρουσίου αφορά σε ανάπτυξη γραφειακού χώρου, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια περιοχή (στη συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς 6 και Αιγιαλείας) η Prodea ολοκλήρωσε πρόσφατα και έχει παραδώσει στους μισθωτές του, την Google και την Elpedison, το σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο υπό την ονομασία The Element επίσης με πιστοποίηση LEED με συνολική επιφάνεια ανωδομής 14.000 τ.μ. και δύο υπόγεια περίπου 7.000 τμ. με 199 θέσεις πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ύψος της επένδυσης αυτής είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην ίδια περιοχή, αγόρασε πέρυσι το ILIDA Business Center από την Lamda Development (κτήριο γραφείων υψηλής ποιότητας κατασκευής, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ. και 277 θέσεις στάθμευσης).

Επιπρόσθετα, απέναντι από το The Mall Athens, σε συνεργασία με τη Dimand η Prodea, κατασκευάζει το νέο κτήριο γραφείων της Kaizen Gaming. Θα αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ. και υπόγειο 7.000 τ.μ. Θα λάβει πιστοποίηση LEED Gold και η προοπτική είναι να ολοκληρωθεί φέτος.

Όσον αφορά στο placement, σχεδιάζεται αύξηση της διασποράς των μετοχών της ώστε, όπως έχει αναδείξει το insider, το free float να διευρυνθεί κοντά στο 15% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Μάλιστα, ακούγεται ότι ήδη έχουν εκκινήσει κάποιες αρχικές διαδικασίες που όμως αφορούν σε ενέργειες των βασικών της μετόχων που ελέγχουν σχεδόν το 98% της εισηγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real estate: «Πόλος έλξης» η αγορά γραφείων στο Μαρούσι – Το νέο deal της Prodea

gazzetta
gazzetta reader insider insider