Τράπεζες: Εκτός δανεισμού 200.000 επιχειρήσεις – 100.000 πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια – «Μάχη» για τις υπόλοιπες 500.000

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Εκτός δανεισμού 200.000 επιχειρήσεις – 100.000 πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια – «Μάχη» για τις υπόλοιπες 500.000
Σχέδιο για να αυξηθεί η περίμετρος των δανειοδοτούμενων, με επίκεντρο τις 500.000 επιχειρήσεις που θα κρίνουν την βιώσιμη κοινωνικά ανάπτυξη. Τα 3 + 1 κριτήρια απόρριψης των 200.000 επιχειρήσεων που μένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού.    

Στις 100.000 διαμορφώνεται η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, διπλάσιος είναι ο αριθμός όσων βρίσκονται εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης και πενταπλάσιος ο αριθμός αυτών στις οποίες θα «παιχτεί» το στοίχημα της διάχυσης της ανάπτυξης, με την εξυγίανση και μεγέθυνσή τους ώστε να γίνουν ικανές για τραπεζική χρηματοδότηση.

Τον «μύθο» των 20.000 – 30.000 bankable επιχειρήσεων «διέλυσε» χθες η διοίκηση της Eurobank, δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις του «χάρτη» χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας και τις αναφορές που έκαναν για τις μεγάλες και τις μικρότερες επιχειρήσεις ο Αναπληρωτής CEO Κώστας Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking, Ιάκωβος Γιαννακλής, το τοπίο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

- 100.000 είναι οι επιχειρήσεις που αποτελούν την περίμετρο των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Η «βεντάλια» των ελληνικών επιχειρήσεων απαρτίζεται από 2.000 – 2.500 επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, 15.000.
– 18.000 επιχειρήσεις με τζίρο από 1 έως 5 εκατ. και οι υπόλοιπες έχουν τζίρο μικρότερο του 1 εκατ. ευρώ.

Από όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις, περίπου 80.000 είναι αυτές που χρηματοδοτούνται από το τραπεζικό σύστημα μέσω επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω δανείου που παίρνει ο φορέας και όχι η επιχείρηση, δηλ. το φυσικό πρόσωπο – ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να δανειοδοτηθεί με καταναλωτικό ή στεγαστικό δάνειο που μπορεί να αφορά και να στηρίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Αθροιστικά, δημιουργείται μία περίμετρος 100.000 επιχειρήσεων με πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Στον αντίποδα, υπάρχει ένας διπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Εκτιμάται ότι περίπου 30% των 800.000 ελληνικών επιχειρήσεων έχουν προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την πρόσβασή τους σε τραπεζικά δάνεια. «Στενεύοντας» την περίμετρο αυτή, οι μη bankable επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια για τραπεζική χρηματοδότηση, είναι περίπου 200.000.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια και βρίσκονται στον «Τειρεσία», παρουσιάζουν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένες. Στους τρεις αυτούς λόγους που βάζουν «Χ» στο αίτημα για τραπεζικό δάνειο, προστίθεται άλλος ένας. Το ότι πολλές εταιρείες σκοπίμως παρουσιάζουν ζημίες και αποκρύπτουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, πρωτίστως για φορολογικούς λόγους. Επομένως, οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν μία εταιρεία όταν τους παρουσιάζει μηδενικά μεγέθη.

Σημειώνεται ότι υπάρχει και μια μερίδα επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιθυμούν να λάβουν τραπεζικό δάνειο. Η αποφυγή έκθεσης σε τραπεζικό δανεισμό δεν αφορά αποκλειστικά μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και πολλές μικρές, οι οποίες διαθέτουν ρευστότητα και εν μέσω της πανδημικής κρίσης ωφελήθηκαν σημαντικά από πλευράς διαθεσίμων λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για τον λόγο αυτό, ο Γ΄ κύκλος του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος αφορούσε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν σημείωσε ζήτηση.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις, πάντως, δεν είναι ενημερωμένες για τις δυνατότητες δανεισμού που υπάρχουν μέσα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. «Είναι λάθος οι μικρότερες επιχειρήσεις να περιμένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ή να υποστηρίζεται ότι είναι αποκλεισμένες από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακλής, τονίζοντας ότι, με την εκτιμώμενη προοπτική ανόδου των πρώτων υλών, τώρα είναι η στιγμή που κάποια επιχείρηση πρέπει να βιαστεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των διαφόρων προγραμμάτων (π.χ. ΤΕΠΙΧ Επενδυτικό, προγράμματα Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ.ά.) για να υλοποιήσει επενδυτικά της σχέδια.

Για την προώθηση της ενημέρωσης για τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε επιχείρησης, σημαντική πρωτοβουλία της Eurobank είναι το Business Check up. Μέσω αυτού ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ελέγξει αν η επιχείρησή του είναι επιλέξιμη σε όλα τα προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ, ΕΑΤ, EIF κ.ά.) και να συγκρίνει βασικούς δείκτες της με το μέσο όρο του κλάδου.

Ο υπολογισμός bankable και μη επιχειρήσεων, αφήνει ένα υπόλοιπο 500.000 επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν πεδίο αναζήτησης πελατείας για τις τράπεζες και η χρηματοδότησή τους, εφόσον πρόκειται για εταιρείες βιώσιμες, θα είναι κρίσιμος για την ισομερώς κατανεμημένη ανάπτυξη.

Η βιωσιμότητα αποτελεί το βασικό κριτήριο των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών και 80% των αιτημάτων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στις τράπεζες εγκρίνονται. Σημειώνεται ότι από τις εταιρείες που λαμβάνουν τραπεζικό δανεισμό, το 70% - 75% κρίνονται χαμηλού και μεσαίου ρίσκου και οι τράπεζες είναι έτοιμες να αυξήσουν τον δανεισμό αυτών, ενώ 25% είναι μεσαίου προς υψηλού ρίσκου και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος πριν αποφασιστεί η χορήγηση δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider