Το real estate πλάνο της Ικτίνος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το real estate πλάνο της Ικτίνος
Συνεχίζει να αναζητά επενδυτές και αγοραστές για τα τουριστικά σχέδια στις εκτάσεις της Κρήτης. «Φουλ» εξαγωγικό προφίλ στον τομέα μαρμάρων.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο όμιλος, κατά βάση στην Κρήτη, συνεχίζει να αποτελεί επιδίωξη της εισηγμένης Ικτίνος Ελλάδας που μέσω της ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate.

Όπως αναφέρονταν και στην οικονομική έκθεση 6μήνου, διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη. Για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές αλλά χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στον κλάδο του Real Estate μέσω της θυγατρικής ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. δρομολογούνται προς την υλοποίηση τους, μετά από την προσδοκώμενη ολοκλήρωση των εγκρίσεων και αδειών. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μελλοντική αύξηση της αξίας των ακινήτων και η ανάλογη βελτίωση των αποτελεσμάτων της επενδυτικής δραστηριότητας του ομίλου. Στόχος είναι η πώληση της εταιρείας σε τιμή πάνω από την αξία αποτίμησης.

Η οικονομική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας, δύναται να επιφέρει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου. Επίσης έχει συνταχθεί μελέτη βιωσιμότητα της επένδυσης από την εταιρία Horwath HTL, την κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία παγκοσμίως με εξειδίκευση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο.

Πέραν αυτών, να σημειωθεί ότι η Ικτίνος Ελλάς καλύπτει περίπου το 6% της συνολικής παραγωγής ογκομαρμάρων και κατέχει μερίδιο 11% στην συνολική αξία εξαγωγών μαρμάρου της χώρας μας.

Να αναφέρουμε ότι η μετοχή της εισηγμένης επιμένει τους τελευταίους 3 μήνες σε μια πορεία… «ασανσέρ», με συνεχείς διακυμάνσεις, με κινήσεις ανάμεσα σε 75-79 και 89-90 σεντ, με το υψηλό 12μήνου να έχει γραφτεί στα 0,97 ευρώ και το χαμηλό στα 0,47 ευρώ περίπου.

Κατά το Α΄ εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 19.478.412 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το Α΄ εξάμηνο του 2020 ανερχόταν σε 15.965.339 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 3.513.073 ευρώ και σε ποσοστό 22,00%.

Περισσότερο από το 96% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ σχεδόν το 60% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κίνα. H Κίνα που στις αρχές του 2020 ήταν το επίκεντρο της πανδημίας ανέκαμψε σύντομα βρίσκοντας τους ρυθμούς της προς το τέλος του προηγούμενου έτους. Όμως, σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις κατέχουν οι ΗΠΑ , οι χώρες του Αραβικού Κόλπου, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη.

«Τώρα πια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση παγκοσμίως καθώς τα μεγάλα έργα του εξωτερικού που τηρούσαν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας φαίνονται να επανέρχονται στο προσκήνιο και να υπάρχει μια κινητικότητα. Η Διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», σημειώνονταν στην οικονομική έκθεση.

Όσον αφορά στα EBITDA, κατά το Α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 6.574.382 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το Α΄ εξάμηνο του 2020 ανερχόταν σε 3.591.208 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 2.983.174 ευρώ και σε ποσοστό 83,07%.

Αναφορικά με τα κέρδη μετά από φόρους, στο το Α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 2.935.211 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το Α΄ εξάμηνο του 2020 ανερχόταν σε 100.392 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 2.834.819 ευρώ και σε ποσοστό 2.823,75%.

Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις στις 30/6/2021 ανήλθαν 38 εκατ. ενώ 30/6/2020 ήταν 42,6 εκατ. δηλ. μειώθηκαν κατά 4,6 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είχε εμφανίσει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 18,8 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις από χρηματοοικονομικές μισθώσεις 937 χιλ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 14,28 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από χρηματοοικονομικές μισθώσεις 1,06 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση 7,36 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 4,48 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και την πρόβλεψη για το β’ εξάμηνο του 2021, η διοίκηση δήλωνε αισιόδοξη για τη συνέχεια και την επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης και στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή Μεγαλοβούνι στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας. Η εταιρία ΙΔΕΗ ΑΕ παράτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ (έως 3/2031) με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw). Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης. Ο όμιλος στο πλαίσιο του προγράμματος του για την δυναμική του παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, σε χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορισθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider