ΔΕΗ: Θωράκιση της ρευστότητας με το νέο ομολογιακό δάνειο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Θωράκιση της ρευστότητας με το νέο ομολογιακό δάνειο
ΔΕΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από 3,375%, δηλαδή από το μικρότερο επιτόκιο των ομολόγων με «ρήτρα αειφορίας» που εξέδωσε η ΔΕΗ εντός του 2021.

Τα νέα και πολύ πιο ευνοϊκά δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην άντληση κεφαλαίων από τη ΔΕΗ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, πιστοποιεί το καινούριο ομολογιακό δάνειο έως 300 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο του νέου ομολογιακού κινείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από 3,375%, δηλαδή από το μικρότερο επιτόκιο των ομολόγων με «ρήτρα αειφορίας» που εξέδωσε η εταιρεία νωρίτερα εντός του 2021. Το επιτόκιο αυτό είχε διαμορφωθεί στην τελευταία έκδοση του Ιουνίου, όταν η ΔΕΗ άντλησε 500 εκατ. ευρώ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «βιώσιμο» Ομόλογο (SLB) του Μαρτίου, όταν μέσω της κύριας και της συμπληρωματικής έκδοσης, άντλησε 650 και 125 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875% και 3,672%.

Σε αυτή την πορεία διασφάλισης φθηνότερου δανεισμού, σημαντικό ρόλο έπαιξε η προοδευτική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, ξεκινώντας από τον περασμένο Νοέμβριο. Καταλύτης ωστόσο υπήρξε και η επιλογή των ομολόγων με ρήτρα αειοφορίας (SLB) για τις εκδόσεις που προηγήθηκαν, με συνέπεια αυτές να συναρτώνται με τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας κατά συγκεκριμένα ποσοστά και εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου.

Για κεφάλαιο κίνησης το δάνειο

Στο νέο ομολογιακό δάνειο, ανάδοχος, αρχικός διοργανωτής, διαχειριστής πληρωμών και αρχικός ομολογιούχος είναι η Alpha Bank, με τη συμμετοχή και της Eurobank ως διοργανωτή και αρχικού ομολογιούχου. Και σε αυτή την περίπτωση, η άντληση των κεφαλαίων είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένη περιβαλλοντική επίδοση, η οποία αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, με έτος βάσης το 2019.

Το δάνειο θα έχει διάρκεια 3 έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά επιπλέον 2 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει πως δεν συναρτάται με κάποια συγκεκριμένη επένδυση, αλλά θα αξιοποιηθεί από τη ΔΕΗ ως κεφάλαιο κίνησης. Έτσι, έρχεται να «θωρακίσει» έτι περαιτέρω τη ρευστότητα της εισηγμένης το επίμαχο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο εκτιμά ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές για την ενίσχυσή της.

Σημαντικός λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που πρόκειται να δρομολογήσει η εταιρεία, για τον νέο κύκλο ανάπτυξης εντός της επόμενης 2ετίας, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Σε αυτό τον κύκλο ανάπτυξης, βασικός πυλώνας θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, φιλοδοξεί να ενισχύσει σε 1,5 GW την εγκατεστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου της, έως το τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Τα σχέδια για ΑΠΕ και επέκταση στο εξωτερικό

Μέρος αυτών των μονάδων περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών 1,9 GW στη Δυτική Μακεδονία που, όπως έγραψε το insider.gr, έχει ξεκινήσει να «ωριμάζει» αδειοδοτικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την υποβολή αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ για οριστική προσφορά σύνδεσης. Ωστόσο, πέρα από την αυτόνομη ανάπτυξή της, τα σχέδια για την ενίσχυση της «πράσινης» διείσδυσης της ΔΕΗ περιλαμβάνουν και τις συνεργασίες με ξένους ενεργειακούς Ομίλους, όπως με τη γερμανική RWE, με την οποία το κοινό εταιρικό τους σχήμα θα ξεκινήσει να αναπτύσσει τα πρώτα φωτοβολταϊκά εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Στη νέα αυτή αναπτυξιακή σελίδα, θέση έχει επίσης η ηλεκτροκίνηση, με το πλάνο της επιχείρισης να προβλέπει την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης πανελλαδικά μέχρι το 2023, και μακροπρόθεσμα 10.000. Επίσης, προβλέπεται η «είσοδος» στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στις επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ κομβικό ρόλο θα παίξει και η επέκταση στο εξωτερικό.

Όπως έχει δηλώσει δημόσια ο επικεφαλής της ΔΕΗ, οικονομικό εφαλτήριο για το «άνοιγμα» στο εξωτερικό θα αποτελέσει και το τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στόχος της επιχείρησης είναι να γίνει ηγέτης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από εξαγορές και συνεργασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Νέο ομολογιακό έως 300 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank - Περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2

gazzetta
gazzetta reader insider insider