Στις ελληνικές προοπτικές κι ευκαιρίες ποντάρει η Vantage Τowers

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ελληνικές προοπτικές κι ευκαιρίες ποντάρει η Vantage Τowers
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης βλέπει στην Ελλάδα η Vantage Towers, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης παθητικών υποδομών ασύρματων δικτύων και πύργων τηλεπικοινωνιών.

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης βλέπει στην Ελλάδα η Vantage Towers, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης παθητικών υποδομών ασύρματων δικτύων και πύργων τηλεπικοινωνιών, δηλώνοντας πρόθυμη να επενδύσει σε όποιες ευκαιρίες προμηνύουν την περαιτέρω ανάπτυξη της. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την μεταφορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στελεχών της Victus Networks στην Vantage Towers Greece.

Η Vantage Towers Greece, ελληνική θυγατρική του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ομίλου Vantage Towers που διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, διαχειρίζεται ήδη τις υποδομές παθητικού εξοπλισμού των δικτύων της Vodafone Ελλάδος και της Wind Ελλάς καθώς και αρκετών ακόμη φορέων και οργανισμών, ήτοι 5.200 σταθμούς βάσης στη χώρα μας. Στα σχέδιά της ωστόσο περιλαμβάνεται η περαιτέρω επέκταση της αφενός μέσω της δημιουργίας νέων σταθμών βάσης κι αφετέρου μέσω της παροχής υπηρεσιών σε νέους πελάτες.

Ειδικότερα όπως διευκρινίστηκε στόχος της είναι να προστεθούν ακόμα 500 τοποθεσίες μέχρι το 2026, βάσει συμφωνίας μες τις Vodafone και Wind που αποτελούν και τους βασικούς της πελάτες. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, ενδιαφέρον υπάρχει και για την εξαγορά σημείων που έχει η εταιρεία ή καινούριων προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρήσης. Να θυμίσουμε ότι η Vantage Towers Greece η οποία ιδρύθηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 5.000 πύργους κεραιών (macro-sites) των Vodafone Ελλάδας και Wind Ελλάς, την διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας για έως και 32 χρόνια. Με την συγκεκριμένη «προίκα» η Ελλάδα αποτελεί πλέον την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του Ομίλου, μετά από την Γερμανία και την Ισπανία.

Πέρα από την ενίσχυση του παθητικού εξοπλισμού, η η ελληνική θυγατρική η οποία έχει ξεκινήσει την πορεία της με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 815 εκατ. ευρώ, ενώ για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2021, κατέγραψε έσοδα 126 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 53 εκατ. ευρώ, στοχεύει και στην ενίσχυση του εργατικού της δυναμικού. Με την μεταφορά περίπου 71 υπαλλήλων από τη Victus, όπως διευκρινίστηκε, η Vantage Towers απασχολεί σήμερα περί τα 90 άτομα.

Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται και η αύξηση της πελατειακής της βάσης, η οποία αριθμεί σήμερα περί τους 20 πελάτες, μεταξύ των οποίων η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η Digea. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της, ο αριθμός των πελατών της θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον χάρη στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι οποίες απαιτούν περισσότερες κεραίες αλλά και χάρη στη δημιουργία νέων ασύρματων δικτύων για εξειδικευμένες εφαρμογές IoT, gaming και άλλα. Μάλιστα ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για την αξιοποίηση των υποδομών των τελευταίων ώστε να δημιουργηθούν νέα σημεία που θα φιλοξενούνται κεραίες κινητής ή άλλων ασύρματων δικτύων.

Ανοιχτός για εξαγορές και συνεργασίας παραμένει και ο Όμιλος στο σύνολό του με τον κ. Vivek Badrinah να επισημαίνει ότι η κινητικότητα στον συγκεκριμένο κλάδο θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα, ιδίως στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε σε συζητήσεις αλλά είμαστε ανοικτοί αν υπάρχει κάτι με οφέλη για όλες τις πλευρές» επεσήμανε ο επικεφαλής της Vantage Towers, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον όμιλο της Deutsche Telekom.

Στην περίπτωση της χώρας μας βέβαια η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς προϋποθέτει την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, αφού σύμφωνα με τα στελέχη της Vantage Towers, και παρά τα άλματα που έχουν γίνει στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, η χώρα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα των ψηφιακά αναπτυγμένων χωρών. Ενδεικτικά όπως επισημάνθηκε αδειοδότηση χρειάζεται ένα με ενάμιση χρόνο στη Ελλάδα όταν στην Γερμανία η άδεια βγαίνει μέσα σε δύο μήνες. Ο επικεφαλής της Vantage Towers σημείωσε πάντως ότι από τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με κυβερνητικά στελέχη, προκύπτει διάθεση επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider