Πρόκληση για αύξηση του κατώτατου μισθού απευθύνει ο Τζεφ Μπέζος στους ανταγωνιστές του, μετά τη δική του κίνηση να πληρώνει τους εργαζομένους της Amazon με «τουλάχιστον» 15 δολάρια την ώρα. 

Συγκεκριμένα, ο CEO του εμπορικού κολοσσού το Νοέμβριο τους 2018 αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στην Amazon στα 15 δολάρια την ώρα, επειδή όπως χαρακτηριστικά γράφει στην επιστολή του προς τους μετόχους, «είναι το σωστό και έπρεπε να γίνει». 

Στην ίδια επιστολή, ο Μπέζος φρόντισε να καλέσει και τους ανταγωνιστές του, να κάνουν το ίδιο, «ή ακόμα καλύτερα να τον ξεπεράσουν και να δώσουν στους εργαζομένους τους 16 δολάρια την ώρα, προκαλώντας τον ίδιο να ακολουθήσει το παράδειγμα».

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί, δεν ήταν η επιθυμία του Τζεφ Μπέζος να κάνει το σωστό που τον έκανε να δώσει «αύξηση» στους υπαλλήλους του. Για την ακρίβεια ο Μπέζος «αναγκάστηκε» να το κάνει, όταν δέχτηκε πίεση και κριτική για το πόσο χαμηλοί ήταν οι μισθοί!

Συγκεκριμένα, ο πολιτικός Μπέρνι Σάντερς ήταν αυτός που προκάλεσε την αλλαγή των μισθών, όταν κατέθεσε στο αμερικανικό κογκρέσο μια νομοθετική ρύθμιση με τίτλο «Bezos Act», όταν ανακάλυψε πως ο μέσος ετήσιος μισθός ενός εργαζομένου στην Amazon ήταν περί τα 28.000 δολάρια, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έπαιρναν σαφώς λιγότερα. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, πολλοί από αυτούς ζούσαν με κρατική βοήθεια. Ζούσαν σε κρατικά επιχορηγούμενα σπίτια ή δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. 

Ο Σάντερς τότε επισήμανε πως ο τρόπος λειτουργίας της Amazon δεν ήταν παράνομος, αλλά δεν ήταν ηθικός, ειδικά την ώρα που το «αφεντικό» της μόλις είχε γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. 

Ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να δράσει από μόνος του και να διορθώσει το ζήτημα των κατώτατων μισθών και δέχτηκε πολλά θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία. 

Βέβαια μπορεί να πει κανείς, πως αυτή η κίνηση του Μπέζος είναι «αντιπερισπασμός» για να τραβήξει την προσοχή από τις καταγγελίες εργαζομένων εναντίον της Amazon, οι οποίοι δηλώνουν πως παρότι υποφέρουν από τραυματισμούς που προκλήθηκαν εν ώρα εργασίας, δεν έλαβαν την απαραίτητη και απαιτούμενη από το νόμο βοήθεια.

Δείτε εδώ το γράμμα του Τζεφ Μπέζος στους μετόχους της Amazon.