Εθνική Ασφαλιστική: H γερμανοαγγλική πρόταση και η επιστροφή του Matt Fairfield 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: H γερμανοαγγλική πρόταση και η επιστροφή του Matt Fairfield 
Μετά το φιάσκο της ΕΧΙΝ ο …. δαιμόνιος επιχειρηματίας επέστρεψε με μια νέα προσφορά, η οποία όμως έχει και αυτή πολλά γκρίζα σημεία.

Όταν η Εθνική Τράπεζα απέρριψε την πρόταση της κινεζικής Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική πηγές κοντά στον Matt Fairfield, τον επικεφαλής της ΕΧΙΝ που είχε αναδειχτεί προτιμητέος επενδυτής στον αρχικό διαγωνισμό αλλά δεν έδωσε ποτέ το τίμημα, έλεγαν πως ο επιχειρηματίας δεν είχε εγκαταλείψει τον αγώνα. Τότε αυτές οι φήμες και οι πληροφορίες ακουγόντουσαν τρελές με το φιάσκο που είχε προηγηθεί. Και όμως ο …. δαιμόνιος επιχειρηματίας επέστρεψε με μια νέα προσφορά, η οποία όμως έχει και αυτή πολλά γκρίζα σημεία.

Aυτή τη φορά ο Fairfield έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό στην κοινοπραξία που φαίνεται ότι καταθέτει προσφορά και εμφανίζεται κυρίως ως ενορχηστρωτής της όλης προσπάθειας. Αντίθετα στο επίκεντρο μπαίνουν ο γερμανικός αντασφαλιστικός γίγαντας Hannover RE και η βρετανική Leadenhall Capital Partners LLP. Μπορεί η γερμανική εταιρεία να έχει δηλώσει μέσω εκπροσώπου της ότι προς το παρόν δεν σκέφτεται να αποκτήσει ποσοστό στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά το insider.gr έχει λάβει γνώση επιστολής της επικεφαλής της Hannover Life Reassurance Bermuda, Chantal Cardinez με την οποία εκφράζει την πρόθεση της να υποστηρίξει την εξαγορά.

Στα «χαρτιά» η μη δεσμευτική προσφορά της κοινοπραξίας I3CP – την οποία εξέτασε το insider.gr- φαίνεται πολύ καλή. Η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολογίζεται μεταξύ 850 εκατ. και 893 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία φαίνεται πρόθυμη να προσφέρει για το 75% της εταιρείας ένα τίμημα της τάξης των 637 με 680 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 487-520 εκατ. ευρώ περίπου με το κλείσιμο της συναλλαγής και άλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ σε 3 με 5 χρόνια ανάλογα με την πορεία του bancassurance.

Ένα ακόμη θετικό σημείο είναι ότι η κοινοπραξία δεσμεύονται να καταθέσουν σε Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό (Escrow Account) το σύνολο του τιμήματος, κατευθείαν μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), για τον οποίον εκτιμούν πως θα απαιτηθούν έως δέκα εργάσιμες ημέρες. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με τον αρχικό διαγωνισμό όπου η EXIN αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής χωρίς να προσφέρει κάποια εγγύηση.

Όμως με μια προσεκτική μελέτη η μαγική εικόνα αρχίζει και θολώνει. Η Hannover Re μέσω εκπροσώπου της έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο υπάρχει αναλυτική επιστολή της Hannover Life Reassurance Bermuda την οποία υπογράφει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Chantal Cardinez με την οποία η εταιρεία δηλώνει το ενδιαφέρον της να μετάσχει επί της αρχής στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όμως η Hannover στην επιστολή της δεν προσφέρει κεφάλαια αλλά μια σύμβαση αντασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 90% του κλάδου Ζωής και Υγείας της εταιρείας.

Επιβαρυντικά, όπως είναι φυσικό, λειτουργεί η πρόσφατη ιστορία του Matt Fairfield και της ΕΧΙΝ. H εταιρεία όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και πούλησε το 51% της AIG Hellas που κατείχε, ενώ οι ελληνοαμερικάνοι επενδυτές Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης που συμμετείχαν σε αυτή αποχώρησαν εν μέσω αγωγών κατά του Fairfield.

Άλλη μια «καυτή πατάτα»

Η «καυτή πατάτα» της Εθνικής Ασφαλιστικής εξακολουθεί να καίει τα χέρια του Παύλου Μυλωνά και της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ από κοντά παρακολουθούν όλοι αρμόδιοι μηχανισμοί και Αρχές.

Με τις εναλλακτικές να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτές η διοίκηση της ΕΤΕ καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και ειδικά το αν θα πιέσει στην γρήγορη ολοκλήρωση της πώλησης, που είναι υποχρέωση της τράπεζας από την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Μετά την αποτυχία του διαγωνισμού η DG Comp έχει δώσει σιωπηλή παράταση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά είναι άγνωστό το μέχρι πότε.

Όμως, ακόμη και αν δεν πιέσει η DG Comp, υπάρχει περίπτωση να «τραβήξει το σκοινί» ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) αν κριθεί πως πρέπει η Εθνική Τράπεζα να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Η μη δεσμευτική προσφορά της I3CP κατατέθηκε στις 15 Νοεμβρίου και ισχύει για 90 ημέρες. Οπότε η ΕΤΕ θα πρέπει να αποφασίσει το αν θα μπει σε αποκλειστικές συζητήσεις με την κοινοπραξία έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιδρούν σε αυτή την νέα προσφορά που όπως αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής «δεν μπορεί καν να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την πλευρά της ΕΤΕ».

Ακόμη ο Σύλλογος αναφέρει πως τέτοιες «προσχηματικές προσφορές» κάνουν μόνο κακό στην εταιρεία και στους εργαζομένους της και σημειώνει πως ο κ. Μυλωνάς είχε ενημερώσει τους συνδικαλιστές για «αναστολή της διαδικασίας πώλησης για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Εξάλλου, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι με επιστολή που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού και την Επίτροπο Βεστάγκερ ζητούν να ενημερωθούν για το αν έχει δοθεί επίσημα παράταση στην υποχρέωση πώλησης της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider