Για το Κάιρο αναχωρεί ο Χατζηδάκης – Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο East Med Gas Forum

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για το Κάιρο αναχωρεί ο Χατζηδάκης – Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο East Med Gas Forum
Η αναβάθμιση του East Med Gas Forum έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έχει δυναμιτίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Για το Κάιρο αναχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του νεοσύστατου φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum (EMGF).

Κατά το διήμερο 15 και 16 Ιανουαρίου αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση για τη μετεξέλιξη του forum σε έναν διακρατικό οργανισμό και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση είχε ήδη προαναγγελθεί στο πλαίσιο της υπογραφής της Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Άλλωστε η σχετική απόφαση για την αναβάθμιση του φόρουμ είχε ήδη ληφθεί κατά τη 2η υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους στην Αίγυπτο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου σε ειδική τελετή.

Η σημασία της αναβάθμισης του East Med Gas Forum

Η αναβάθμιση του EMGF έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έχει δυναμιτίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και έχει αναδείξει την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου.

Την Τετάρτη νέα ανακοίνωση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία τετελεσμένου από την πλευρά Τουρκίας-Λιβύης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κύπρος, στενός εταίρος της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider